Allt för dig som facklig representant

Du som facklig representant kan ansöka om omställningsstöd för medarbetare som blir uppsagda eller har avslutat en tidsbegränsad anställning. Med stödet får deltagaren hjälp till nytt jobb, att starta eget eller påbörja längre studier. Det kan även ingå en utbildningsinsats och ett avgångsbidrag (AGB). För dig som facklig stöttar och underlättar vi arbetet under hela omställningsprocessen.

Facklig

Aktuellt

{{ teaser.tag }}

{{ teaser.title }}

{{ teaser.tag }}

{{ teaser.title }}

{{ teaser.tag }}

{{ teaser.title }}

{{ teaser.tag }}

{{ teaser.title }}

Vanliga frågor

  • Vem omfattas av omställningsstödet?

    Företaget där personen senast arbetade ska ha kollektiv- eller hängavtal inom Svenskt Näringslivs och LO:s avtalsområde. Personen behöver inte själv vara medlem i facket för att omfattas av stödet.

    Då ska du kontakta Trygghetsfonden TSL – eller en annan omställningsorganisation

    Olika delar i stödet har olika villkor:

    Läs om villkoren för dig som arbetsgivare

    Läs om villkoren för den enskilde arbetstagaren

    Kan omställningsstöd beviljas om man säger upp anställda från del av tjänst?

    Ja, under förutsättning att formell uppsägning på grund av arbetsbrist ligger bakom förändringen, och att personen därefter har erbjudits en tjänst med lägre sysselsättningsgrad.

  • Gäller omställningsstödet om en anställd blivit permitterad?

    Om en medarbetare har blivit permitterad betyder det att denne fortfarande har kvar sitt jobb, men att arbetsgivaren under en viss tid inte har några arbetsuppgifter till mediearbetaren.

    Trygghetsfonden TSL ingen försäkring som gäller för medarbetare som är permitterade eftersom de har kvar sitt jobb och för det mesta också har kvar samma lön och anställningsförmåner.

    Kan en anställd få omställningsstöd flera gånger?

    Ja, men för att kunna få det igen behöver personen ha hunnit arbeta sammanlagt 12 månader sedan det senaste stödet avslutades.