Allt för dig som facklig representant

Du som facklig representant kan ansöka om omställningsstöd för medarbetare som har sagts upp på grund av arbetsbrist eller sjukdom eller vid tidsbegränsade anställningar som löpt ut. Här får du information om vad som ingår i stödet och hur du ansöker.

Facklig

Aktuellt

{{ teaser.tag }}

{{ teaser.title }}

{{ teaser.tag }}

{{ teaser.title }}

{{ teaser.tag }}

{{ teaser.title }}

{{ teaser.tag }}

{{ teaser.title }}

Vanliga frågor

 • Vem omfattas av omställningsförsäkringen?

  Företaget ska ha kollektivavtal. För att en person som blivit uppsagd ska omfattas av omställningsförsäkringen krävs det att uppsägningen beror på arbetsbrist, att personen har en tillsvidareanställning och en sammanhängande anställning på minst ett år. "Kvalifikationstiden" kan ha skett hos en eller flera arbetsgivare och arbetstiden ska ha varit minst 16 timmar per vecka. Den som blir uppsagd omfattas av omställningsstödet även om hen inte är fackligt ansluten. Läs mer under Villkor.

  Gäller omställningsstödet om en anställd blivit permitterad?

  Om en medarbetare har blivit permitterad betyder det att denne fortfarande har kvar sitt jobb, men att arbetsgivaren under en viss tid inte har några arbetsuppgifter till mediearbetaren.

  Trygghetsfonden TSL ingen försäkring som gäller för medarbetare som är permitterade eftersom de har kvar sitt jobb och för det mesta också har kvar samma lön och anställningsförmåner.

  Kan en anställd få omställningsstöd flera gånger?

  Ja. Villkoret är att den anställde har haft en sammanhängande anställning under en 12 månaders period efter att denne utnyttjat stödet första gången.

 • Arbetsplatsen ska varsla på grund av corona, vad gäller?

  Att varsla betyder att arbetsgivaren förvarnar om att uppsägningar kan komma att ske på grund av arbetsbrist. Både arbetsgivaren och facket ska då göra en anmälan till Arbetsförmedlingen och berättar varför uppsägningar ska ske, hur många det rör sig om och när det sker.

  Medarbetare som sägs upp kan få omställningsstöd från Trygghetsfonden TSL först när de har blivit uppsagda, inte under varslet. Läs mer om villkoren här.

  Kan man beviljas omställningsstöd om man säger upp anställda från del av tjänst?

  Ja, under förutsättning att formell uppsägning på grund av arbetsbrist ligger bakom förändringen. Läs mer under Villkor.

  Vad gäller vid en uppsägning där de uppsagda finns på två eller flera arbetsställen?

  Det ska då göras separata ansökningar till Trygghetsfonden TSL för varje arbetsställe.