alt-text

"Transparens och stöd är bästa medicinen mot oro vid varsel"

Vid varsel är information och rätt stöd A och O för att underlätta situationen, menar Djingis Taylan, facklig klubbordförande på Tamro. Under hösten 2023 varslades ett antal anställda och Djingis har spelat en central roll i att se till att ge sina medarbetare bästa möjliga förutsättningar framåt.

Tamro lagerhåller och distribuerar läkemedel till bland annat sjukhus, apotek och läkemedelstillverkare. I Kungens Kurva finns en av tre distribunaler och när ett tillfälligt uppdrag för en kund löpte ut under hösten var Tamro tvungna att varsla. Uppdraget var tidsbegränsat men trots att varslet var väntat innebar det både oro och stress för de drabbade och för Djingis har hösten och vintern varit intensiv.

– Min uppgift i sådana här händelser är att se till att alla medarbetare känner att de får korrekt information och hjälp i något som naturligtvis är en väldigt jobbig och oviss situation, berättar Djingis. Men också att de känner förtroende i att de har någon på sin sida som är mån om att de får bästa möjliga förutsättningar framåt och som de kan ställa frågor till.

Stort intresse för omställningsstödet

Trygghetsfonden TSL involverades direkt vid varslet och höll informationsmöte för alla drabbade i november. Möjligheten att ta del av omställningsstödet intresserade många även om inte alla hade förutsättningar att ta del av det.

– Vi har fått fantastisk hjälp från Trygghetsfonden TSL. Jag har märkt att oron bland medarbetarna har minskat, flera har berättat för mig att de fått bra hjälp och stöd och för mig som klubbordförande känns det tryggt att kunna rekommendera mina medarbetare att ta del av all hjälp som Trygghetsfonden TSL erbjuder, och veta att de är i goda händer, säger Djingis. Det är viktigt för mig!

De som uppfyllde villkoren har fått omställningsstöd av Trygghetsfonden TSL i form av yrkesvägledning och till exempel hjälp med att skriva cv.

– Majoriteten av de som varslats har tackat ja till stöd från Trygghetsfonden TSL och många har uttryckt att de är mycket nöjda med den hjälp de fått, fortsätter Djingis. Vi har en riktigt bra stämning här och det känns som att alla vill lämna på bästa sätt och jag är imponerad av den höga arbetsmoralen.

Rekommenderar att engagera sig fackligt

Djingis har varit anställd på Tamro sedan 1999 och fackligt engagerad i mer än 20 år, varav de två senaste åren som klubbordförande för Handels, och är också skyddsombud på arbetsplatsen. Han rekommenderar fler att engagera sig i sin arbetsplats.

– Det här är mitt kall! Jag brinner verkligen för det här och det tror jag att man måste göra för att orka med, berättar Djingis. Det tar trots allt mycket tid i anspråk, ibland även utanför arbetstid, men framför allt kräver det energi och engagemang. Men det ger också otroligt mycket tillbaka. Man växer som människa – och får möjlighet att göra skillnad för sig själv och sina medarbetare.

Fler berättelser

Pk6560 01

Andra berättar

Utökat omställningsstöd skapar optimism på arbetsmarknaden

Charlotta Pettersson

Andra berättar

Uppsägningen kan bli början till något nytt

Percy Sandstedt Foto Susanne Kroholm 1920X1332

Andra berättar

Omställningsstödet är win-win för arbetstagare och arbetsgivare