Vanliga frågor

  Vad gör Trygghetsfonden TSL?

  Trygghetsfonden TSL erbjuder stöd för den som blir uppsagd på grund av arbetsbrist och behöver hjälp till nytt jobb. För att komma i jobb så fort som möjligt anpassar vi stödet helt utifrån varje persons egna behov. Det kostar ingenting att delta och det finns även möjlighet att få utbildning eller avgångsbidrag.

  Vilka är parterna som står bakom Trygghetsfonden TSL?

  Trygghetsfonden TSL ägs av Svenskt näringsliv och LO. Omställningsstödet omfattar arbetsplatser som har kollektivavtal med ett LO-förbund.

  Finns Trygghetsfonden på flera platser i Sverige?

  Trygghetsfonden TSL finns i hela Sverige och har ca 55 anställda.

  Hur många anställda och företag omfattas av omställningsstödet från Trygghetsfonden TSL?

  2 miljoner anställda och 70 000 företag omfattas av omställningsstödet.

  Vem omfattas av omställningsförsäkringen?

  Företaget ska ha kollektivavtal. För att en person som blivit uppsagd ska omfattas av omställningsförsäkringen krävs det att uppsägningen beror på arbetsbrist, att personen har en tillsvidareanställning och en sammanhängande anställning på minst ett år. "Kvalifikationstiden" kan ha skett hos en eller flera arbetsgivare och arbetstiden ska ha varit minst 16 timmar per vecka. Den som blir uppsagd omfattas av omställningsstödet även om hen inte är fackligt ansluten. Läs mer under Villkor.

  Vad betyder varsel?

  Att bli varslad betyder att arbetsgivaren förvarnar dig och dina kollegor om att ni kanske snart blir uppsagda på grund av arbetsbrist. Då gör arbetsgivaren en anmälan både till facket och till Arbetsförmedlingen och berättar varför ni kan bli uppsagda, hur många det rör sig om och när det sker. Du kan få omställningsstöd från Trygghetsfonden TSL först när du har blivit uppsagd, inte under varslet.

  Vad betyder uppsägning på grund av arbetsbrist?

  När din arbetsgivare meddelar att du är uppsagd på grund av arbetsbrist betyder det att din anställning kommer att upphöra ett visst datum. Uppsägningen ska vara skriftlig och det ska stå varför du har blivit uppsagd. Om du blir uppsagd på grund av arbetsbrist kan du få omställningsstöd från Trygghetsfonden TSL. Läs mer om stödet Så funkar det.

  Gäller omställningsförsäkringen vid varsel?

  Du kan få omställningsstöd från Trygghetsfonden TSL först när du har blivit uppsagd, inte under varslet.