Tips och artiklar

Hitta nytt jobb – Söka jobb – Utbildning – Starta eget

 

Byta yrke

Det finns många skäl att byta jobb eller till och med yrke. Du kan ha blivit av med jobbet, börjat märka att arbetstillfällena i din bransch minskar, vill avancera på det arbete du redan har eller så är du bara sugen på att göra något nytt. 

Oavsett anledning – här är matnyttiga tips för dig som vill yrkesväxla. 

Byt jobb på jobbet 

Ibland finns det chans att göra något nytt på det jobb man redan har. Ta ett samtal med din chef om vad det finns för möjligheter på din arbetsplats. Kan du få nya arbetsuppgifter eller byta avdelning? På vilket sätt behöver du bättra på dina kunskaper för att få andra arbetsuppgifter? 

Välj ett framtidsyrke 

Skaffa omvärldskoll och sikta på ett yrke eller en roll där det finns efterfrågan. Arbetsförmedlingens Yrkeskompassen visar framtidsutsikterna det närmaste året respektiv fem åren inom 200 olika yrken.

Bygg på din kompetens 

Har du lång erfarenhet i ett yrke, dra nytta av det. Fundera över hur du kan utnyttja eller bygga på din kompetens för att arbete i en annan roll, ett annat yrke eller annan bransch. 

Har du till exempel arbetat i ett serviceyrke inom handel eller resenäring. Då är du van att arbeta med människor. Fundera över om du kan arbeta med människor på något annat sätt. Till exempel inom vård, omsorg eller skola. 

Här kan du läsa mer om hur du kartlägger din kompetens.  

Välj en YH-utbildning 

Yrkeshögskolans utbildningar ger i de flesta fall jobb direkt. De får bara startas om det finns ett behov på arbetsmarknaden. Dessutom ingår längre praktikperioder. De här faktorerna gör att chanserna att få jobb är goda. Utbildningen är oftast 1,5-2 år lång. Läs mer om utbildningar här 

Gå en kurs 

Vägen till nytt jobb kan också gå genom en kortare utbildning, som en kvällskurs- eller distansutbildning eller deltidsstudier. Du kan också kolla med din arbetsgivare om det finns möjlighet att gå en utbildning på arbetstid. Läs mer om utbildningar här 

Ta tjänstledigt 

Om du har en anställning och vill vidareutbilda dig så har du rätt att vara tjänstledig. Förutsättningen är att du har varit anställd hos samma arbetsgivare i sex månader eller sammanlagt minst 12 månader de senaste två åren. 

Det finns ingen lagstadgad rätt att ta tjänstledigt för att prova på ett annat jobb. Men många arbetsgivare brukar bevilja tjänstledighet för detta upp till sex månader. Det kan vara en chans att prova på ett nytt jobb. 

Från flyg till sjukvård – på tre dagar

Nästan alla SAS medarbetare blev permitterade i mars. Kort tid därefter började Sophiahemmet i Stockholm snabbutbilda kabinpersonal för att de skulle kunna hjälpa i sjukvården under coronakrisen. 

Omkring 300 personer utbildades i en första omgång. De började en kurs på måndagen och på torsdagen var de i nytt arbete. Kabinpersonalens vana att ta hand om människor och att de redan hade första hjälpen-kunskaper underlättade snabbvägen in i en ny bransch. 

Många vill byta yrke

80 procent av alla personer mellan 36 och 65 år funderar någon gång på att byta yrke. Det handlar inte om något utbrett missnöje med det nuvarande jobbet.  

Tre av fyra trivs i sitt nuvarande yrke och två av tre trivs hos sin nuvarande arbetsgivare. 

Källa: Rapporten ”Mitt i livet” av SKR och Sobona (2019) 

 

Hitta jobb

Så funkar jobbsökarsajterna

På internet finns massor av sajter där du kan hitta lediga jobb. Den som googlar efter lediga jobb får upp massor av länkar. Det kan tyckas som en oöverskådlig djungel. Därför har vi gjort ett urval av användbara sajter. 

Dels finns det sökmotorer som skannar av nätat och samlar jobb. Samma lediga tjänst kan därför synas i flera sökmotorer eller jobbsökarsajter. 

Dels annonserar bemannings- och rekryteringsföretag ut lediga jobb. En del är specialiserade på vissa yrken och branscher. 

På många sajter kan du logga in, skaffa ett konto och registrera ditt cv. Då kan du få aviseringar om lediga jobb och blir även sökbar för rekryterare och arbetsgivare. Det är inte ovanligt att få aviseringar om samma tjänst från olika sajter. 

Många jobbsökarsajter ger också bra råd och tips för hela jobbsökarprocessen, till exempel hur man skriver cv och personligt brev och hur man kan förbereda sig inför anställningsintervjun.   

Strukturera ditt letande 

Det finns risk att du upplever dig spammad när du har registrerat dig på några jobbsökarsajter. Många skickar ut aviseringar ofta och samma information kan komma från sajter. 

1. Var sparsmakad. Begränsa dig till tre till fem relevanta sajter när du registrerar dig. 

2. Strukturera jobbletandet. Avsätt tid, till exempel en dag i veckan, för att gå igenom alla aviseringar och välja ut intressanta annonser. 

3. Agera snabbt. Avsätt på samma sätt som för jobbletande tid för att skriva dina ansökningar. Många rekryteringar går snabbt och handläggs löpande innan anställningstiden gått ut.   

10 sajter där du kan hitta ditt drömjobb   

1. Auranest

Samla ditt jobbsökande på ett ställe. När du skapar en profil i Auranests Digital Career Companion skapas automatiskt användarkonton på flera olika jobbsajter där rekryterar kan hitta dig. Leta efter lediga jobb, skriv personligt brev och cv utan att lämna verktyget. 

 2. Blocket jobb

Omkring 9 000 platsannonser från olika branscher och i hela Sverige. Bland annat försäljning, industri och anläggning, bygg och hantverk. Registrera konto för att bevaka och spara jobb.  

3. Careerbuilder 

Drygt 2 000 lediga jobb inom bland annat administration och kontor, försäljning samt industri och tillverkning. Tips och artiklar om cv, intervju och ny karriär. Registrera konto för att lägga upp ett sökbart cv och få aviseringar om lediga jobb. 

 4. Careerjet.se 

Sökmotor för lediga jobb i de flesta branscher, i hela världen. Drygt 85 000 lediga jobb i Sverige.   

5. Indeed 

Global sajt med miljontals lediga jobb och företagsrecensioner. På den svenska sidan finns tusentals lediga jobb inom olika yrkesområden. Registrera konto för att lägga upp ett sökbart cv och få aviseringar om lediga jobb.   

6. Jobbland 

Sajt med 48 000 lediga jobb inom många yrkesområden, också sommarjobb. Men även mycket användbar information om hur man söker jobb. Hur man skriver cv, göra en videopresentation och lyckas på anställningsintervjun. Men också om hur man optimerar sin närvaro på Linkedin, gör en hisspresentation (presenterar sig själv på 30 sekunder) och kartlägger sina intressen, färdigheter och styrkor. 

Även länkar till närmare hundra lediga jobb-grupper på Facebook som Jobbland driver. 

7. Jobbsafari 

Sajt med drygt 60 000 lediga jobb inom alla branscher i hela Sverige. Registrera ditt cv och bli sökbar samt få tips om nya lediga jobb.
Under Karriärsidor har Jobbsafari samlat information om företag som ofta söker medarbetare. Du kan också recensera din arbetsgivare här, Under fliken Testa dig själv kan du jämföra lön, och göra arbetsglädje-, persontyps- och stresstest. Även en del andra jobbsökartips.   

8. Platsbanken 

Arbetsförmedlingens sajt med cirka 45 000 lediga jobb. Här kan du logga in, skapa en profil och bli sökbar för arbetsgivare. På Arbetsförmedlingens sajt finns också matnyttig information för dig som söker jobb om cv, personligt brev, referenser, med mera. 

9. Metrojobb 

Omkring 125 000 lediga jobb sorterade efter geografi, bransch och roll. En del jobbsökartips.   

10. Monster 

Lediga jobb inom många branscher i hela Sverige. Ladda upp cv och bli sökbar. Även jobbsökartips.

Leta jobb på sociala medier

Facebook, Instagram och Linkedin är guldgruvor både för att hitta lediga jobb men också för att marknadsföra sig själv.  

Facebook-grupper 

Många lediga jobb läggs upp i olika Facebookgrupper. Det finns grupper för olika yrken och branscher men också grupper med geografisk indelning. Där lägger arbetsgivare, rekryteringsföretag och privatpersoner upp platsannonser. Vissa grupper drivs av rekryteringsföretag. 

Några exempel: 

Jobb inom Bygg- och anläggningsbranschen, Jobbtips inom ideell sektor och Kockjobb. 

Lediga jobb i Eskilstuna kommun, Lediga jobb i Östergötland och Jobb i Stockholm. 

Hitta lediga jobb 

Surfa runt på Facebook, sök på ditt eget yrke eller din bransch och platsen där du bor. Testa olika sök varianter som Lediga jobb i xx, Nytt jobb i xx, Jobbtips inom etc. 

Här är länk till en samlingssida för Facebookgrupper där det annonseras ut lediga jobb. 

Gå med i jobbsökargrupp 

Det finns också grupper för jobbsökande, till exempel: 

Vi som söker jobb i Gävleborg, Vi som söker jobb i Växjö/Kronoberg, och Håltagare/Rivare som söker jobb. 

Skriv ett inlägg 

I jobbsökargrupperna men även i ett inlägg på din egen Facebooksida kan du lägga upp ett kort och sakligt inlägg om dig själv. Presentera dig, din bakgrund och vad du söker arbete som. Skriv kort och sakligt. Ha alltid bild i dina inlägg, då är det större chans att folk läser. Använd en bild på dig själv eller på något som symboliserar ditt jobb. 

Här är ett exempel på vad du kan skriva:   

”Jag letar nytt jobb inom butik. Om du vet någon som vill anställa, skicka gärna mitt cv (länka till cv-t). Tack!” 

Använd också hashtagg #butiksjobb 

Se över sekretess 

Vill du begränsa vilka som kan se ditt inlägg, använda Facebookfunktionen Vänlistor. 

Klicka på Vänlistor under Utforska till vänster om nyhetsflödet. Där kan du välja vem som kan se vilka av dina Facebookuppdateringar.  

Spara lediga jobb 

Du kan spara alla länkar till lediga jobb genom att trycka på de tre små punkterna längst uppe till höger i ett inlägg och sedan klicka Spara länk. 

Länksamlingen i mobil du i menyn längst ner till vänster under Sparat och på desktop i spalten till vänster på startsidan under Sparat.    

Instagram   

Konton och hashtaggar 

Även på Instagram går det att hitta lediga jobb inom olika yrken och branscher eller på olika geografiska platser.  

Antingen i olika konton som Lediga jobb i Stockholm eller med hashtaggar som #ledigajobb, #jobbtips, #ledigatjanster, #ledigajobbgöteborg, 
#hittajobb, #butikspersonal eller #ekonomiassistentsökes.  

Använd sökfunktionen för att hitta konton som är relevanta för dig. Sök på ditt yrke, din bransch eller platsen där du bor. Testa olika sökvarianter som Lediga jobb i xx, Nytt jobb i xx, Jobbtips inom branschnamn eller regelrätta jobbtitlar som Ekonomiassistent.   

Gör ett eget inlägg 

Gör en egen jobbefterlysning på ditt Instagramkonto. Använd en bild på dig själv eller på något som symboliserar ditt jobb. Gör ett inlägg där du presenterar dig, din bakgrund och vad du söker arbete som. Skriv kort och sakligt. Använd så många relevanta hashtaggar som möjligt för att sprida inlägget. Maxgränsen är 30 hashtaggar.

Linkedin 

Många lediga jobb 

Linkedin kan beskrivas som Facebook för yrkeslivet. Plattformen kan felaktigt uppfattas som ett forum enbart för personer tjänstemannayrken. Det finns många jobb på Linkedin även inom LO-yrken. 

Här är ett litet urval av de jobb som annonseras ut på Linkedin: Svetsare, lokalvårdare, butikspersonal, bussförare, socialpedagog, lagerpersonal och CNC-operatör. Använd Linkedins sökfunktion för att leta jobb som är relevanta för dig.   

Sök efter lediga jobb 

Det är inte lika vanligt som på Facebook men även på Linkedin finns det grupper och konton där man kan hitta lediga tjänster, till exempel Livsmedelsjobb.se, Bygg fastighetsjobb, Transportlogistikjobb.se. Använd sökfunktionen för att hitta jobb inom ditt yrke eller bransch.   

Följ företag eller personer 

Ett annat sätt att hitta lediga tjänster på Linkedin är att följa företag där man vill arbeta eller att skapa Linkedinkontakt med personer som arbetar på företag man är intresserad av. 

Skapa kontakt 

Klicka på Skapa kontakt när du vill lägga till en person till ditt nätverk på Linkedin. Om du inte känner personen, skriv alltid kort meddelande, presentera dig själv kort och förklara varför du skickar förfrågan. Då ökar chansen att personen tackar ja. 

Gör ett inlägg 

Berätta för ditt Linkedinnätverk att du är öppen för nya möjligheter. Gör ett inlägg där du presenterar dig, din bakgrund och vad du söker arbete som. Skriv kort och sakligt. 

Använda hashtaggar 

Även på Linkedin kan du använda hashtaggar, det vill säga ett nyckelord med hashtaggsymbolen # framför. Det gör ditt inlägg sökbart. Klicka på Lägg till hashtagg. Max 2–3 relevanta hashtaggar rekommenderas. 

Avisera kontakter eller inte 

Du kan själv välja om du vill att dina kontakter ska aviseras när du gör ett inlägg. Gå in under Du i huvudmenyn på startsidan, välj sedan Sekretess och inställningar scrolla ner till Hur andra ser din aktivitet på Linkedin. Under Dela jobbförändringar, utbildningsuppdateringar och årsdagar från profilen kan du välja om ditt nätverk ska aviseras eller inte om uppdateringar.   

Visa profilbesök eller inte 

Under Sekretess och inställningar och därefter Hur andra ser din aktivitet på Linkedin kan du välja om andra medlemmar kan se Namn och rubrik när du besöker deras profil. Om du vill besöka profiler anonym väljer du Privat läge. Men då kan du inte heller se vem som besökt din profil. 

Berätta för rekryterare att du letar jobb 

Under Sekretess och inställningar och därefter Inställningar för jobbansökningar och sedan Låt rekryterare veta att du är öppen för nya möjligheter kan du välja denna funktion. Endast rekryterar kan se detta. 

Spara länkar till lediga jobb 

Du kan spara alla länkar till lediga jobb genom att trycka på de tre små punkterna längst uppe till höger i inlägget och sedan klicka på Spara. 

Länksamlingen hittar du i mobilen under Visa profil och sedan Sparat och på desktop i spalten till vänster på startsidan under Sparat.     

Vill du du veta mer? Här är fler tips på hur du marknadsför dig på sociala medier: 

 •  13 tips på hur du lyckas med Linkedin
 • En matig sida om hur du optimerar din närvaro på Linkedin. 
 • Fler tips på hur du hittar jobb med sociala medier. 

Se upp med sociala medier! 

Se över hur du framstår när arbetsgivare eller rekryterare kollar upp dig. Fundera över om du vill ha en öppen eller sluten profil på Facebook eller Instagram. På Facebook kan du välja hur mycket av din profil som ska synas. Låt huvudfoto, utbildning och yrke vara synligt för alla. 

Har du en öppen profil? Se till profilbilden är skarp och visar din bästa sida. Undvik solglasögon. Se över och städa bland dina inlägg. Även om de flesta människor går på fest någon gång då och då så är gamla partybilder dålig marknadsföring. 

Under Inställningar för tidslinje och taggning kan du bland annat välja vilka som kan göra inlägg på din tidslinje och granska inlägg som du taggas i. 

Nätverka 

Inventera ditt nätverk 

Första tanken är kanske att du inte har något nätverk. Men det har du. I princip alla människor du har gått i skolan, studerat, jobbat, tränat eller bott granne med ingår i ditt nätverk. Plus alla dem du för tillfället träffar. I ditt nätverk ingår både professionella och privata kontakter, även släktingar. 

Gör en inventering av ditt nätverk och vilka som skulle kunna hjälpa dig till ett nytt jobb. 

Tänk i flera led. Din granne kanske till exempel känner någon som arbetar på din drömarbetsplats.   

Håll igång nätverket 

Nu när du har insett att du har ett nätverk är nästa steg att hålla liv i det. Skicka ett meddelande, föreslå en lunch eller fika. Det kan kännas lite obekvämt. Men se det från den andra sidan. Det är väl bra trevligt om en före detta kollega eller studiekamrat hör av sig eller föreslår att ni ska träffas. 

Var öppen inför nätverket 

Våga berätta att du letar efter nya möjligheter. Det är lätt att tro att folk är tankeläsare men det är de inte. Genom att berätta att du letar efter nytt jobb så sår du ett frö hos omgivningen. Det är kanske då grannen inser att hen har en kontakt på din drömarbetsplats.   

Nätverka på lång sikt 

Om du inte redan gör det, så är tipset att börja nätverka nu. Helst ska du börja nätverka innan du letar nytt jobb. Att nätverka är en långsiktig verksamhet. Plötsligt kan en gammal kontakt visa sig vara värdefull.   

Var generös 

Se nätverkandet som ett sätt att även hjälpa andra. Kan du till exempel koppla ihop två personer som skulle ha nytta av att känna varandra. Eller kan du bjuda på dina kunskaper? I det långa loppet lönar sig ett generöst förhållningssätt. 

Vidga ditt nätverk 

Se alla nya sammanhang, både privata och professionella, som ett sätt att vidga ditt nätverk. Adda människor på Linkedin eller Facebook. Föreslå en lunch eller fika om det visar sig att ni har verkar har mycket gemensamt. Var inte blyg. De flesta upplever det som smickrande att bli tillfrågade.   

Sök upp nya sammanhang (det här känns ju som ett lite tjänstemannaaktigt tips, men kan ju ändå gälla vissa i LO-kollektivet) 

Leta upp nya sammanhang både i verkligheten och i den virtuella världen. Leta upp träffar, föreläsningar och event i din egen bransch eller ditt yrkesområde. Gå med i yrkes- eller branschspecifika grupper på Linkedin eller Facebook, presentera dig själv där och var aktiv med att lika, dela och diskutera.   

Bli en minglare 

Älskar du att träffa nya människor eller är du en ”hörngubbe”, någon som hellre gömmer sig i ett hörn? 

Det kan känns motigt att småprata med vilt främmande människor. Men om du är på ett bransch- eller yrkesevent så är ju hela syftet att lära känna nya människor. 

Ta med dig några enkla fraser för att ta kontakt, till exempel ”Hur hamnade du här?”, ”Hur känner du värden/arrangören?” eller ”Är du också här första gången”. Kliv fram och ta kontakt. Peppa upp dig med att det säkert finns andra som också känner sig lite blyga eller besvärade. 

Presentera dig och ställ frågor. Fråga och lyssna hellre än att bara prata på om dig själv. Byt visitkort, kontaktuppgifter eller bli Linkedinkontakter. Enklast är med Linkedins QR-kod som du hittar i sökrutan överst på din mobila Linkedinprofil. 

Upplever du att du ”fastnar” i ett sällskap, säg helt enkelt: ”Nu ska jag mingla vidare” eller ”Nu ska jag gå och ta något och dricka”. 

Efter minglet, följ upp! Skriv att det var trevligt att träffas. Är det en kontakt du är angelägen om, föreslå en lunch eller fika.   

Öva på din hisspitch 

En hisspresentation är en kort säljande presentation av dig själv som tar ungefär så lång tid som en hissfärd. Den kallas också hisspitch. Öva på din hisspitch innan du går på mingel.     

Här hittar du mer inspiration om hur du lyckas med din hisspresentation.  

Vill du veta mer? Här är länkar till mer information och inspiration om att nätverka:   

Nätverka bättre 

Använd ditt eget nätverk   

Konsten att nätverka 

Arbetsförmedlingens webbinarier om att nätverka. Hitta nästa sändning här. 

Så bygger du ett närverk som boostar karriären 

Håll utkik efter framtidens jobb   

Det sker stora förändringar på arbetsmarknaden just nu. Så här gör du för att hålla koll de hetaste jobben. 

Digitaliseringen orsakar stora förändringar på arbetsmarknaden. Till det kommer akuta, och förhoppningsvis delvis tillfälliga, förändringar på grund av coronakrisen. Oavsett om du är jobbsökande, vill utvecklas på den arbetsplats du redan har eller bara håller utkik efter ett nytt jobb så är det bra att skaffa koll på yrken och branscher där jobben finns nu men även i framtiden. 

Du kan följa utvecklingen i ditt eget yrke eller bransch eller i den bransch du är intresserad av via branschorganisationer, branschpress eller fackförbund. 

Arbetsförmedlingens Yrkeskompassen, uppdateras med jämna mellanrum, visar prognosen för 200 olika yrken på ett respektive fem år sikt. 

Om du vill gå en utbildning så är Yrkeshögskolan (YH) ett av de säkraste korten kort. Skolformen får bara starta utbildningar där det finns ett behov på arbetsmarknaden. Om förutsättningarna på arbetsmarknaden så kan innehållet i en pågående utbildning ändras.     

Vill du veta mer? Här är mer läsning om framtidens jobb: 

Framtidsutsikter inom akademikeryrken

Var finns jobben i framtiden?

Vad händer med arbetsmarknaden efter corona – på lång sikt? 

Experter – Här är framtidens jobb

Framtidens jobb! 

Framtidens jobb – vi har listan 

Will a robot take your job? Här kan du kolla hur troligt det är att en robot kommer att ta ditt jobb.

 

Jobbansökan

Så skriver du cv 

Ett bra cv är första steget mot ditt nya jobbliv. Lägg ner tid och möda på att göra ett bra cv. Det lönar sig! 

Vad betyder cv? 

Cv är förkortningen för latinska curriculum vitae som betyder levnadslopp. Cv-t ska alltså visa ditt yrkeslivs levnadslopp.   

Vad ska vara med? 

I ett cv listar du dina utbildningar och anställningar. Du kan också ta upp andra meriter, som att du har varit tränare i ett fotbollslag, scoutledare, ordförande i en bostadsrättförening eller jobbat ideellt i en hjälporganisation.  

Undvik privatlivet 

Ta inte upp något i ditt privatliv i cv-t, till exempel inte civilstånd eller barn. Utom möjligen olika typer av engagemang (se ovan) som kan gynna bilden av dig. 

Anpassa information 

Det är bra att ha ett genomarbetat bas-cvi beredskap om du snabbt vill kunna söka ett jobb. Men cv-t är ingen statisk information. Beroende på vilket tjänst du söker eller vilken arbetsgivare du vänder dig till så kan du behöva anpassa informationen. 

Tänk igenom strukturen 

För att göra ditt cv tydligare använd olika rubriker. Börja gärna med en kort sammanfattning på ett rader om dig själv och ditt yrkesliv, under rubriken Om/Profil. Andra rubriker kan vara Kontaktinformation, Utbildningar, Anställningar, Certifikat/Valideringar, Språk, Referenser, Intressen, Övrig information. 

Här kan du hitta mer inspiration om vilka rubriker du ska välja till ditt cv. 

Skriv kronologiskt – fast baklänges 

När du listar dina utbildningar och erfarenheter gör det i omvänd ordning. Skriv din senaste erfarenhet först. 

Vad är lagom längd? 

Ett standardmått för längden på ett cv brukar anges som max två sidor. Motsvarande för personligt brev är en sida. I många fall räcker det troligen med en sida även för cv-et. Har du jobbat länge behöver du inte redovisa allt du har gjort. Du kan till exempel skriva Anställningar i urval. Tänk på att den som rekryterar snabbt ska få överblick och koll på alla kandidater. 

Välja bild

I dag har de flesta med en bild i sitt cv. En bild ger arbetsgivaren ytterligare en möjlighet att skapa sig en uppfattning om dig. Sträva efter att se professionell ut på bilden. 

Använd en nytagen bild, antingen ansikte eller halvfigur, från bröstet och uppåt. 

Se hellre glad än allvarlig ut. 

Bilden ska inte signalera semester utan vara professionell. 

Undvik tjocka ytterkläder, solglasögon, eller att vara alltför avklädd, till exempel sommarlinne, i bilden. 

Bilden ska vara skarp. Ett knep för att få så bra ljus som möjligt är att ta bilden mot en vägg utomhus. 

Låt hellre någon annan ta bilden än att ta en selfie. 

Är du inte nöjd med färgerna? Gör om bilden till svartvit. 

Ha en seriös mailadress

Om du är anställd, maila inte jobbansökningar från din jobbmail. Skaffa istället en privat mailadress. 

Mailadressen ska vara enkel och neutral, till exempel namn.efternamn@gmail.com 

Undvika skojiga mailadresser som jockebanan87@gmail.com eller mysbrallan@hotmail.se eller att dela mailadress med din partner. Det ger ett oprofessionellt intryck. 

Ta med referenser eller inte?

Du måste inte ta upp dina referenser i cv-t utan kan skriva Referenser anges på begäran

Vad är en bra layout?

Gör en snygg men enkel layout. Krångla inte till det för mycket. Det ska vara lätt att ta till sig informationen. 

Det finns många cv-mallar på nätet. Verktyget Canva har många fina gratismallar men även sådana som kostar pengar. På Freesumes går det att ladda ner gratis cv-mallar för word. Vill du leta fler mallar googla på gratis cv-mall eller free resume template. 

Här finns fler tips om cv-mallar.  Och här finns gratis cv-mallar. Många av de här färdiga mallarna är ett bra stöd när du ska strukturera upp informationen. 

Kolla stavningen

Läs igenom ditt cv i lugn och ro och ta en sista koll på stavningen innan du skickar iväg det. Använd stavningsprogram eller låt någon annan läsa. Det finns ingenting som kan ge ett så slarvigt och oengagerat intryck som felstavningar. 

Gör om till PDF

Spara ner cv-et som en PDF innan du skickar iväg det. Då minskar risken att informationen förvanskas om den skickas mellan olika personer. 

Imponera med video-cv 

Vill du imponera lite extra på arbetsgivare? Eller ge en ännu tydligare bild av vem du är? Gör en video-cv. En film säger mer än en text.  

Här kan får du konkreta tips vad du ska tänka på om du gör en video-cv, vidoeresumé eller visumé. 

Här är några bra exempel på video-cv. 

Youtube kan du söka efter fler exempel på video-cv. 

Vill du veta mer? Här är länkar till mer information och inspiration om att skriva cv:

10 tips hur man skriver cv 

Tips om att skriva cv och gratis nedladdningsbar cv-mall. 

Handfasta tips om att skriva cv och gratis cv-mall i word

Om vad som får rekryterare att slänga vissa cv-n i papperskorgen

Så skriver du personligt brev

Det personliga brevet kan vara avgörande för om du blir kallad på intervju eller inte. Här får du tips om vad det personliga brevet ska innehålla samt hur du ska strukturera och skriva ditt brev för att väcka arbetsgivarens eller rekryterarens intresse.   

Vad är ett personligt brev? 

En jobbansökan består vanligen av personligt brev och cv. I cv-t listar du utbildningar, yrkeserfarenhet och andra meriter, till exempel föreningsengagemang. 

I det personliga brevet berättar du på ett personligt sätt att du söker jobbet, varför du gör det och vad du kan tillföra. För varje ny ansökan bör du skriva ett nytt personligt brev. 

Använd en mall för personligt brev 

Gör en snygg men enkel layout. Krångla inte till det för mycket. Det ska vara lätt att ta till sig informationen. Enklast är att använda många av de gratismallar för personligt brev som finns på internet. Det är fördel om det personliga brevet och cv-t går i samma stil. 

Verktyget Canva har många fina gratismallar men även sådana som kostar pengar. När du väljer bland alla mallar på Canva kan det vara bra att tänka ”less is more”, välj ut en relativt enkel och lättläst mall. 

Enklare cv-mallar för word som  är gratis samt bra tips på vad du ska tänka på när du skriver det personliga brevet finns här och här

Hur långt ska det personliga brevet vara? 

Det personliga brevet ska inte vara för långt. Den som rekryterar går igenom många ansökningar och ska snabbt skaffa sig en uppfattning om vem du är. Skriv därför hellre långt än kort. En tumregel är att hålla sig till max en A4-sida, gärna lite mindre. Bokstäverna i brödtexten ska vara på 12 punkter, rubrikerna kan vara större. Det är en fördel om brevet ser luftigt och lättläst ut. 

Glöm inte kontaktuppgifter 

Även i det personliga brevet ska fullständiga kontaktuppgifter vara med: namn, adress, telefon och mail. Antingen högst upp eller längst ner. 

Skriv enkelt 

Skriv korta kärnfulla meningar. Krångla inte till det med svåra ord i onödan. Dela in texten i korta stycken så att det blir lättläst. 

Har du kört fast? 

Ett knep är att först berätta högt för dig själv vad du vill förmedla. Hur skulle du till exempel berätta för din bästa vän att du är som gjord för den har tjänsten? Börja prata och skriv sedan ner. 

Läs på först! 

Börja med att läsa platsannonsen noggrant. Anteckna eller stryk under det viktigaste och se till att det du skriver i ditt brev matchar vad som efterfrågas. Innan kan du också läsa på om arbetsgivaren. Det kan ge mer inspiration till vad du ska skriva, till exempel om varför du vill arbeta hos just den här arbetsgivaren. 

Skriv en säljande rubrik 

Börja med en säljande rubrik. I stället för att skriva ”Ansökan till tjänsten som ekonomiassistent” kan du skriva ”Noggrann excelfantast med fem år i yrket vill bli ekonomiassistent hos XX”. Det kan vara enklast att skriva rubriken sist, när brevet är klart. 

Fånga intresset fort 

Du har bara ett par meningar på dig att fånga arbetsgivarens eller rekryterarens intresse. Var därför rakt på sak med varför du söker just det här jobbet och vad du kan tillföra.   

Blicka framåt 

Skriv på vilket sätt du motsvarar vad arbetsgivaren efterfrågar och vad du kan tillföra. Nämna dina erfarenheter och kunskaper men blicka mer framåt än bakåt. Lyft fram kompetens och personlighetsdrag som du skulle kunna få användning av i den tjänst du nu söker. 

Dubblera inte cv-t 

Du kan lyfta fram viktiga delar från din cv och utveckla dem. Men dubblera inte all information från cv-t till det personliga brevet. Cv och brev ska komplettera varandra. 

Avsluta snyggt 

Krångla inte till det utan avsluta enkelt till exempel med ”Jag ser fram emot att träffas”, ”Med vänliga hälsningar” och förnamn och efternam. 

Låt någon annan läsa 

Innan du skickar iväg dit brev, låt någon annan läsa igenom vad du har skrivit. Det är alltid bra att få ett extra öga på det du har skrivit, inte minst för att fånga upp eventuella slarvfel. 

Gör om dokumentet till en PDF 

Spara dokumentet, oavsett om det är i word eller i något annat format, som PDF. Då minskar risken att informationen förvanskas om den skickas mellan olika personer. 

Vill du har mer information och inspiration om att skriva cv? Här är utvalda länkar. 

En utförlig guide för att skriva personligt brev

Om det lagom personliga brevet

Tips om personligt brev. Här kan du även ladda ner en mall för personligt brev 

Tips och film om personligt brev

Här finns råd och tips, färdiga text- och formmallar för olika yrken, t ex administratör, butikssäljare, receptionist och snickare. Gratis och för word.

Fler handfasta tips finns här och här.  

Referenser 

De flesta arbetsgivare brukar ta referenser på den som söker arbete. Det sker oftast när personen kommit vidare i ansökningsprocessen. Du behöver därför inte skriva namn på dina referenser redan när du ansöker om jobbet. I de flesta fall räcker det att skriva ”Referenser lämnas på begäran”.   

Välja referenser 

En referens är en person som känner dig väl genom yrket, det kan vara en tidigare chef men även en kollega eller kund. Det ska gärna vara en person i arbetsledande ställning. Du ska vara säker på att det är en person som nöjd med din insats och vill dig väl. 

Det kan vara svårt att be sin nuvarande chef om att vara referens, du vill troligen inte avslöja att du söker nytt jobb. Däremot kan du be en kollega som du kommer bra överens med att vara referens. 

Minst två referenser är bra att ha i lager. Hur många du kan ha beror på hur länge och på hur många platser du har arbetat på.   

Förbered dina referenser 

Du måste alltid fråga om någon vill vara din referens. Gör din förfrågan i god tid så att hen är förberedd. Om du frågor någon som du arbetade med för länge sedan, uppdatera hen om vad du har gjort på senare tid.   

Lämna korrekta uppgifter 

Dina referenser ska anges med namn, arbetsgivare, titel/yrkesroll (både nuvarande och tidigare om personen ifråga har bytt arbete) och kontaktuppgifter, både mail och telefonnummer.   

Var beredd på snabbrekommendation 

Det blir allt vanligare när man skickar in sin jobbansökan online att man också blir ombedd att ge namn på personer som kan göra en snabbrekommendation. 

Då får man ange personens namn, titel, arbetsplats och mailadress. Personen får sedan ett mail som hen kan svara ja på om hen vill rekommendera dig. De som kan snabbrekommendera dig kan vara fler och delvis andra personer än dina ordinarie referenser. 
  

Vill du veta mer? Här är en länkar till mer information och inspiration om referenser:  

Så ska du välja referenser 

Så ska du tänka kring referenser

Om att låta referenser förstora jobbchanserna

Välja rätt referenser 

10 tips! Så lyckas du på anställningsintervjun

Grattis, du har kommit vidare till anställningsintervju! Att vara nervös inget konstigt. Men om du förbereder dig ordentligt ökar chansen att göra succé.     

1.     Läs på om arbetsgivaren innan. Är du genuint intresserad och verkar påläst ger det ett bra intryck.   

2.     Anpassa klädseln efter arbetsplatsen. Hur du än klär dig, försök se hel, ren och välvårdad ut.   

3.     Kom i tid till intervjun. Att komma flåsande med andan i halsen ger både dåligt intryck och blir en dålig start på intervjun – även för dig.   

4.     Tänk på ditt kroppsspråk. Titta i ögonen. Är det fler som intervjuar, ha ögonkontakt med alla. Undviks att korsa armarna – det kan ge intryck av att du är i försvarsposition.   

5.     Blir du bjuden på kaffe, ta med dig kaffekoppen till disken. Det är ett enkelt sätt att inte verka nonchalant.   

6.     Öva på  att svara på vanliga frågor som ”Varför är du intresserad av det här jobbet?”, ”Vad kan du tillföra?”, och ”Vad är dina styrkor respektive svagheter?” Här finns länkar till fler vanliga intervjufrågor.(länk)   

7.     Ta det lugnt. Våga tänka innan du svarar och glöm inte att andas mellan meningarna.   

8.     Försök att inte rabbla upp dina svar. Även om du har förberett dig så ska svaren ligga naturligt i munnen.   

9.     Tala aldrig illa om dina tidigare chefer eller arbetsgivare. Säg till exempel inte att du söker jobb för att du vantrivs på ditt nuvarande arbete eller att din chef är dum. Utan lyft hellre fram att det inte fanns så många utvecklingsmöjligheter för dig på ditt nuvarande jobb.   

10.  Ställ frågor du också! Förbered några frågor om arbetsplatsen och arbetsuppgifterna till intervjun. Det visar att du är intresserad och engagerad.   

Öva på din hisspresentation! 

En hisspresentation är en kort säljande presentation av dig själv som tar ungefär så lång tid som en hissfärd. Den kallas också hisspitch.   

Här hittar du mer inspiration om hur du lyckas med din hisspresentationen. 


Vill du veta mer? Här är länkar till mer information och inspiration till hur du lyckas på anställningsintervjun:  

Användbara tips finns r och här

Om hur du förbereder dig och mycket mer. 

Vanliga frågor på intervjun. 

Mer om vanliga frågor på intervjun.  

Om hur du svarar på frågor om styrkor och svagheter. 

10 vanliga frågor och de bästa svaren. 

Telefon- och videointervju 

Anställningsintervjun görs idag i många former, inte minst den första intervjun i rekryteringsprocessen. Det kan  göras på telefon eller på video, till exempel via Skype eller Facetime. Om du blir intervjuad hemma, se till att tekniken funkar och att du kan vara ostörd. Även inför videosamtalet gäller det att se proper ut och att det inte är stökigt bakom dig.

 

Håll dig anställningsbar

Utvecklas i takt med tiden

Arbetslivet förändras fort, inte minst på grund av digitaliseringen. Yrken, tjänster och roller förändras eller försvinner medan nya sådana kommer till. Därför är det viktigare än någonsin att du håller dig anställningsbar.   

Vad menas med att vara anställningsbar? 

Det är inte längre som det var för äldre generationer, där lång tid i yrket i de flesta fall var en merit i sig. Att vara anställningsbar innebär att man har den kompetens som arbetsgivarna vill ha när de anställer. Och eftersom arbetslivet är föränderligt så är det nödvändigt att hela tiden lära nytt och utvecklas. 

Varför måste jag hålla mig anställningsbar? 

Det är också ett sätt att se om sitt hus även om du  har en anställning. Du kan fortsatta vara attraktiv för den arbetsgivare du redan har och kanske få möjlighet att avancera.   

Måste jag göra något helt nytt? 

Det behöver inte handla om att du ska göra något helt nytt och annorlunda I många fall kan det räcka att du utvecklas i din egen nisch. Eller bygger på din befintliga kompetens. Var intresserad när det kommer ny teknik eller nya digitala verktyg. Häng med! 

Hur blir jag anställningsbar? 

Du som är anställd kan ta chansen att utvecklas i jobbet.  Det är inte bara nyttigt utan även roligt. Till exempel genom att förhandla dig till att gå kortare kurser eller att få gå på föreläsningar eller seminarier under arbetstid. Har du blivit uppsagd, se det som gyllene tillfälle att bygga på din kunskap eller till och med ändra inriktning. Läs mer om utbildningar här, både i verkligheten och digitala. 

Finns det andra sätt att lära sig mer? 

Du kan också hålla koll på vad som händer i ditt yrke eller bransch till exempel genom att läsa branschmedier, prenumerera på nyhetsbrev eller hålla koll på branschen i sociala medier. På Linkedin och Facebook finns bransch- och yrkesspecifika grupper. Genom att omvärldsbevaka på egen hand kan du få en uppfattning om vad som händer i ditt yrke eller bransch. Viljan till förändring är en dygd på dagens arbetsmarknad.   

Vill du veta mer? Här är länkar till mer information om att vara anställningsbar:  

Trendspaning: Att vara anställningsbar 2020 

Håll dig anställningsbar 

Att vara anställningsbar 

 

Utbildning

Mer utbildning krävs i en föränderlig värld 

Förändringarna på arbetsmarknaden går allt snabbare och vi byter jobb allt oftare. En kortare eller längre utbildning kan vara genvägen till ditt nya drömjobb. Eller ge dig en nytändning i jobbet och stärka din konkurrenskraft i jobbet du redan har. 

Här har vi samlat råd, tips och utvalda länkar till dig som funderar på att gå en utbildning. Vi hjälper dig att hitta rätt i den stora floran av utbildningar, från kortare kurser och Komvux till Yrkesvux, YH-utbildningar och högskolestudier. Vi tipsar också om gratiskurser på internet. Och berättar om vad som gäller kring tjänstledighet och studiemedel.  

Du får ta tjänstledigt för studier

Du har rätt att ansöka om tjänstledighet för studier om du har varit anställd på företaget de senaste sex månaderna eller minst tolv månader under de två senaste åren. 

Varför ska man utbilda sig? 

Utvecklingen och förändringarna på arbetsmarknaden sker snabbt. Digitaliseringen gör att jobb försvinner men också att nya tjänster och roller kommer till. Den som varit säljare i en klädbutik kan till exempel få ta hand om företagets sociala medier-konto eller webbshop istället. Och då krävs det en ny kompetens. 

Fem skäl att gå en utbildning 

1.     Du trivs på sin arbetsplats och vill ändå vill lära nytt för att kunna avancera eller att bli mer konkurrenskraftig på sikt. 

2.     Du vill att din kompetens ska kunna valideras eller certifieras. 

3.     Du håller utkik efter nya möjligheter och kan behöva fylla på sina kunskaper för att stå dig bättre i konkurrensen med anda jobbsökare. 

4.     Du har blivit uppsagt och behöver fylla i kunskapsluckor för att lyckas lättare med jobbsökandet antingen inom ditt nuvarande eller ett helt annat yrke.   

5.     Och sist men inte minst det är roligt, stimulerande och utvecklande att lära sig nya saker. 

Hur ska man tänka när man väljer utbildning? 

Börja med att ställa dig själv lite frågor.

 • Vad är jag bra på? Vad tycker jag är roligt? Vad vill jag utveckla? 
 • Vill jag bygga vidare på det jag redan kan? Vill jag lära mig något helt nytt? 
 • Om jag vill byta inriktning, kommer det arbetet att finnas om fem år?
  Här kan du läsa mer om framtidens arbetsmarknad. Arbetsförmedlingens Yrkeskompass visar framtidsutsikterna för  olika jobb.  Man svarar man på 12 frågor, får en kort personlighetsanalys och förslag på yrken. Verktyget är väldigt grovt och yrkesförslagen kan visa en märklig bredd så ta resultatet mede nypa salt. Men att göra testet innebär ändå att man sätter igång tankarna. 
 • Vad är jag intresserad av? Har jag något fritidsintresse som jag kan förvandla eller bygga vidare på till ett arbete? 
 • Vad ska utbildningen leda till? Vill jag ha en ny tjänst internt? Höja lönen? Eller jobb i en helt annan roll eller bransch? 
 • Hur lång utbildning kan jag tänka mig ett gå? 
 • Vilken typ av utbildning passar mig bäst? Heltid, deltid, kvällskurs eller distans? 
 • Hur mycket är jag beredd att offra för att studera? Vill eller kan jag ta studielån? Gå ner i arbetstid? Ta tjänstledigt?  

Hur påverkar Coronaviruset utbildningsmöjligheterna? 

Just nu undervisar många skolor, högskolor och universitet på distans. Många kortare kurser har ställts in. Så småningom kommer allt att återgå till det normala. Inget vet ännu när. En del universitet och högskolor förbereder för eventuell distansutbildning även i höst.

Under tiden vi ska hålla social distans får vi nöja oss med online-,  distansutbildningar och webbinarier. Leta upp den utbildning eller kurs du är intresserad av – och se om den redan nu ges på distans.  

Kolla också in tipsen längre ner om Mooc, det är kortare digitala kurser som anordnas av universitet världen över. 

Saknar du datorvana?   

Har du ingen datorvana? Eller känner dig osäker på datorer. Låt det inte hindra dig. Utan gå en kurs! 

Hermods bedriver utbildning på många platser i Sverige. Orienteringskursen i datoranvändning lär ut hur man jobbar i Windowsmiljö, att söka på internet och använda Microsofts ordbehandlingsprogram Word. Nästa nivå är en kurs i Powerpoint, Excel och bildbehandling med mera. 

Lär & Se erbjuder onlinekurser i allmän datakunskap. Kursen är upplagd i olika avsnitt som man går igenom i sin egen takt. Pris 250 kronor. Det finns även fortsättningskurser i data- och bildhantering. 

Många studieförbund som ABF och Medborgarskolan anordnar datakurser för nybörjare. Du kan leta upp olika kurser här. 

Hitta rätt utbildning

Samlingssajter med utbildningar 

Det finns flera samlingssajter som ger en snabb övergripande koll, innehåller en stor mängd information och har bra sökfunktioner. Vi har valt ut några av de mest användbara: 

Antagning.se 

Här loggar man in och söker till alla kurser och program på högskolor och universitet. Här finns också antagningsstatistik.   

Allastudier.se

Massor av information om studier på högskola/universitet, yrkeshögskola, folkhögskola, komvux, yrkesvux och yrkesutbildningar. 

Bra sökfunktion till 30 000 utbildningar på 1 000 skolor.

Sökbar information om lönenivåer och framtidsutsikter inom olika yrken. 

Artiklar/blogg med tips och fakta om utbildning, karriär och studentekonomi 

Listor med frågor och svar till SYV om behörighet, utbildningar och studiemedel. Eller ställ en egen fråga.

Framtid.se 

Massor av information om på högskola/universitet, yrkeshögskola, folkhögskola, komvux, yrkesvux och yrkesutbildningar. 

Artiklar och filmer om utbildningar och 2 000 yrken. 

Söksida till yrken där det är lätt att få jobb

Här finns även sajterna:

Fråga SYV 

Riktiga studie- och yrkesvägledare svarar på frågar om utbildning och jobb – sök bland befintliga frågor eller bli medlem och ställ en egen fråga. 

Yrkeshögskoleguiden 

Portal med information om Yrkeshögskolan (YH) där alla YH-utbildningar finns listade och är sökbara.   

Studera.nu 

Alla landets högskole- och universitetsstudier finns samlade och är sökbara här. Här finns och information om antagningsregler, behörighet och studievägledning från Universitet- och högskolerådet. 

Utbildning.se 

Portal för olika utbildningsarrangörer med massor av utbildningar inom bland annat inköp, försäljning, ekonomi och vård och omsorg.  Både utbildningar som är öppna för alla och företagsanpassade samt kortare onlineutbildningar. En hel del avgiftsbelagda utbildningar. 

Komvux 

Komvux vuxenskolan ger utbildning på grundläggande nivå, för att få grundskolebehörighet, och gymnasial nivå. Det finns också yrkesutbildningar inom till exempel Bygg och måleri eller Restaurang och livsmedel. Komvux ger också kurser i Svenska som andraspråk. 

Man kan gå Komvux även om man har en gymnasieexamen, för att läsa in kurser för att kunna söka vidare till högre utbildningar. 

Man måste vara minst 20 år för att få gå på Komvux. Om man har en gymnasieexamen får man vara yngre. 

På Komvux finns både enstaka kurser och hela utbildningar, på plats eller på distans 

Gå in på din kommuns hemsida för att hitta information om utbildningar. 

På Arbetsförmedlingen finns mer information om komvux

Distansutbildningar.se du komvuxutbildningar som ges på distans. 

Yrkesvux 

Yrkesvux är yrkesutbildningar som man kan gå både om man har en gymnasieutbildning eller om man saknar fullständigt gymnasiebetyg. 

Utbildningen kostar inget och ger dig rätt till CSN. 

Är du intresserad av Yrkesvux kontakta vägledningscentrum eller vuxenutbildningen i din hemkommun. Du kan få rätt att gå en utbildning i en annan kommun men det är din hemkommun som måste bevilja det. 

Mer information om Yrkesvux finns på Yrkesakademin. 

Det finns också Yrkesvux på distans. Läs mer om det på Distansutbildningar.se  

Yrkesnämnders utbildningar 

Många branscher har yrkesnämnder som bildats gemensamt av arbetsgivarförbund och fackförbund. Nämndernas mål är att det ska finnas välutbildade och kompetent arbetskraft inom respektive bransch. Nämnderna har hand om valideringar (länk) och kompetensprov (länk). Via nämnderna går det också att hitta olika utbildningar för respektive bransch. Vissa har en avgift, andra är kostnadsfria.   

Måleribranschens yrkesnämnd (MYN

Endast för företagens medlemmar. Kurser för både företagsledare och anställda, till exempel Kurs i ådring och marmorering, Projektledning i praktiken, Mästarbrevskurs på distans, och Våtrumsmålning där man får personligt utbildningsbevis eller ”körkort” som gäller i 10 år.   

Plåt & Vent Yrkesnämnd (PVF) 

Erbjuder e-utbildningar som är kostnadsfria för företag som är medlemmar i Plåt & Ventföretagen eller har hängavtal med Byggnads. 

Frisk Luft – Ventilation 

Optimala skal – Byggplåt 

Byggindustrins yrkesnämnd (BYN)

Erbjuder validering och kompetensprov. 

På sajten finns sökbar lista för utbildningar inom 20 olika yrken i byggbranschen, till exempel anläggningsarbetare, plattsättare och undertaksmontör. 

Glasbranschföreningen (GBF) 

Mikroutbildningar, självstudier 1-4 timmar, individuellt eller i grupp på företaget. Kostnadsfritt utbildningsmaterial för medlemmar i GBF Arbetsmiljö, Måttagning, Fönsterrenovering med energiglas och Buller.   

Grund- och vidareutbildningar 

Rabatterade för medlemmar i GBF. Kursutbudet finns här, till exempel Grundutbildning i bilglas, Teoretisk dörrmästarutbildning och MTK Montage och brand – kurs för montörer. 

Bevakningsbranschens yrkes och arbetsmiljönämnd (BYA) 

BYA Väktarskolan 

Utbildningar för väktare, butikskontrollanter och parkeringsvakter. Grund-, fortbildnings- samt specialistutbildningar som krävs för anställda i bevakningsföretag. Både kurser med och utan avgift. 

VVS-Branschens yrkesnämnd VVSYN 

Information om vuxenutbildning och utbildning till sprinklermontör samt om utbildning för den som vill plugga vidare inom VVS-branschen. 

Installatörsföretagen har också tillsammans med branschskolan INSU Installationsbranschens utbildnings- och utvecklingscenter tagit fram specialanpassade utbildningar inom el och VVS, för heltid, halvfart och distans.  Exempel på utbildningar: Projektledare, Arbetsledare ombyggnad och Energispecialist. 

TYA Transportfackens yrkes- och arbetsmiljönämnd 

Avgiftsbelagda kurser, vissa förbereder för kompetensbevis (länk till artikel om kompetensbevis). Exempel: Bärgningsteknik, Djurtransporter och Däckskolan 1 och 2. 

E-learningkurser som är avgiftsfria eller subventionerade till anställda på TYA-anslutna företag. Kurser i bland annat brand, ekonomi, farligt gods och första hjälpen.   

ECY Elbranschens centrala yrkesnämnd 

Vidareutbildningar för elektriker 

SRY Servicebranschens yrkesnämnd 

Appen SRY lär är ett verktyg för att läsa på distans för att kunna validera sig på basnivå inom städservice. Finns för android och iphone. 

Här går det att ladda ner utbildningsmaterial

Fastighetsbranschens utbildningsnämnd Fastun 

Länkar till olika utbildningar för fastighetsbranschen, bland annat diplomuppbildning, yrkesvux och yrkeshögskola. Både avgiftsbelagda och kostnadsfria. 

Handelsrådets utbildningar 

Handelsrådets vill stärka handelns konkurrenskraft och skapa goda villkor för företagens medarbetare bland annat genom kompetensutveckling. 

Projektet Kompetenslyft för handeln har initierats på grund av digitaliseringen. 

Personer som arbetar på mindre företag har möjlighet att kostnadsfritt delta i kortare utbildningar i affärsutveckling, kundbemötande av den digitala kunden och digital marknadsföring.  

Yrkeshögskolan (YH)  

Den som går en utbildning på Yrkeshögskolan kan vara näst intill säker på att få arbete efteråt. I snitt har nästan 90 procent arbete efter examen, ytterligare 4–5 procent är egenföretagare. Betydligt färre hade jobb före utbildningen. 

En förklaring till de här positiva siffrorna är att YH-utbildningar endast får startas om det finns ett behov på arbetsmarknaden. Liksom att utbildningarna bedrivs i nära samarbete med arbetsgivare. En tredje förklaring är att det alltid ingår en lång praktik i utbildningen, Lärande i arbete (LIA). Många får arbete på sin praktikplats. 

YH-utbildningar finns i hela Sverige och i många branscher: Bygg, anläggning och fastighet, Data/IT, Friskvård och kroppsvård, Ekonomi, administration och försäljning, Transporttjänster med mera. Utbildningar ges på 50, 75 och 100 procent. En del utbildningar går också att läsa på distans. Studierna är studiemedelsberättigade. 

Utbildningarna är 1-3 år långa, oftast 3-4 terminer, och i de flesta fall kostnadsfria. 

Vill du veta mer?  

All information om Yrkeshögskolan hittar du här. Här kan du också söka efter utbildningar inom olika branscher och geografiskt. 

Yrkeshögskoleguiden finns mer information, reportage om YH-utbildningar och en sökfunktion för att leta utbildningar. 

Arbetsmarknadsutbildning 

Arbetsmarknadsutbildning är en utbildning till ett yrke eller inom en bransch där det är brist på personal. Om du är arbetssökande och inskriven på Arbetsförmedlingen kan du få gå en arbetsmarknadsutbildning. Det är Arbetsförmedlingen som hanterar ansökningar till arbetsmarknadsutbildningar. 

På Arbetsförmedlingens hemsida finns mer information

Gå kurs på utländskt prestigeuniversitet – gratis! 

Jo, det är sant. Via plattformarna Coursera och edX kan vem som helst gå en onlinekurs på prestigeuniversitet som Harvard University, Duke University och MIT. Kurserna är så kallade Mooc, Massive Open Online Courses, öppna onlinekurser som inte kostar någonting. 

En eller några få lärare kan undervisa tusentals elever med förinspelade lektioner. Kurserna finansieras tack vara att en del deltagare betalar en mindre summa, det är frivilligt, för att ta ett certifikat i slutet av utbildningen. 

På Coursera finns cirka 3 900 kurser och över 2 500 kurser inom de flesta akademiska ämnen. De flesta kurser är anpassade för att man ska kunna arbeta samtidigt. Man läser i sin egen takt, några timmar i veckan mellan en månad upp till ett halvår.  

Studielån

Studielån – så här funkar det 

CSN:s hemsida finns utförlig information om reglerna kring bidrag och lån. 

Du har rätt till studielån och -bidrag om du studerar 50, 75 eller 100 procent. Det finns en gräns för hur mycket du får tjäna för att kunna ta studielån. 

Du har rätt till studiemedel till och med det år du fyller 56 år. Rätten att låna minskar från och med det år du fyller 47 år. 

På utbildningsanordnarens hemsida brukar det som regel stå om utbildningen är studiemedelsberättigad. 

 

Starta eget

Så startar du eget företag 

Vill du bli din egen chef? Att starta eget är ett alternativ till anställning oavsett om du redan har ett jobb eller är uppsagd. Så här kommer du igång.   

1.     Fundera över varför du vill starta eget. Det är bra om du väljer att starta eget av lust och för att du tror på en idé och inte som en plan B för att du tror att    du inte ska få något annat jobb. 

2.     Tänk igenom din affärsidé. Analysera omvärlden och potentiella konkurrenter. På vilket sätt är din affärsidé unik? Finns det kommersiella möjligheter för din affärsidé? Vad är de största hoten?   

3.     Skriv en affärsplan. Den ska beskriva verksamheten, dess mål och hur de ska uppnås. Här kan du skapa en affärsplan online. 

4.     Välj om du ska gå all in eller starta eget vid sidan av en anställning. Att smyga igång en verksamhet är ett bra sätt att testa både affärsidén om det passar    dig att vara din egen.   

5.     Välj bolagsform. Ska du ha enskild firma, handelsbolag (om du startar med någon annan) eller aktiebolag? För samtliga bolagsformer betalar du en        registreringsavgift För aktiebolag krävs dessutom ett aktiekapital på 25 000 kronor.  

6.     Kolla upp fördelar och nackdelar med olika bolagsformer. Många börjar med en enskild firma som de omvandlar till aktiebolag när inkomsterna ökar. Du  hittar mer information i länkarna nedan och här.  

7.     Välj företagsnamn. Om du vill skydda ditt företagsnamn ska du registrera det hos Bolagsverket. Här finns information om att välja namn. På Verksamt.se  finns hjälp för att välja företagsnamn.  

8.     Registrera ditt bolag på Verksamt.se eller Bolagsverket. Enskild firma och handelsbolag kostar 1 100 kronor att registrera och ett aktiebolag 1 900            kronor.   

9.     Ansök om F/FA-skatt hos Skatteverket. När du för en godkänd F-skattsedel innebär det att du själv betalar in skatter och avgifter. Om du både är anställd  och bedriver egen verksamhet får du en FA-skattsedel.   

10.  Anmäl dig samtidigt för att bli momsregistrerad hos Skatteverket. Företag med en omsättning på max 1 miljon kronor kan välja att betala moms en gång i  månaden, kvartalsvis eller en gång om året.   

Vill du veta mer? Det finns mycket information om att starta eget. Här har vi valt ut några guldkorn.   

Verksamt.se 

Här finns en stor mängd grundläggande information från Bolagsverket, Skatteverket, Tillväxtverket och Arbetsförmedlingen om att starta och driva företag. 

Bland annat om affärsidé, affärsplan, hur man ansöker om olika bolagsformer, registrerar bolag, F-skatt, skatter och avgifter. Def finns även checklistor, inspirationsartiklar och räkneverktyg för budget.   

Verksamt arrangerar kostnadsfria Starta företag-dagar. På grund av corona är det tillfälligt inställda. Så fort de kommer igång igen läggs datum upp sajten. 

I stället kan du gå Skatteverkets webbseminarium om att starta eget. Här anmäler du dig: 

Här kan du ladda ner Verksamts Starta företag-broschyr. Det finns på svenska, engelska och lättläst svenska. 

Arbetsförmedlingen 

Starta eget-information finns här. 

Information om starta eget-stöd finns här. 

Företagande.se 

Är en medlemsdriven community för företagare och entreprenörer. Här finns kostnadsfri information om allt från hur man gör för att skriva en affärsplan till hur man sköter bokföring och marknadsföring.  

Vismaspecs 

Företaget säljer program för bokföring, fakturering och lönehantering med mera. På sajten finns bland annat information om att starta enskild firma, handelsbolag och aktiebolag samt en starta företag-checklista, en starta eget-kurs , tips om hur du skriver en affärsplan

Eget företag 

Eget företag anordnar mässor om att starta eget, på grund av corona är de just nu inställda. På sajten finns bra, handfast information om hur man startar eget steg för steg.   

Nyföretagarcentrum

Nyföretagarcentrum finansieras av näringslivet, myndigheter och organisationer och har uppdrag att stimulera nyföretagande. Här kan den som vill starta företag få kostnadsfri rådgivning. 

På sajten finns också avgiftsbelagda e-kurser, till exempel på teman som skriva affärsplan, bygga varumärke och hitta lönsamma kunder samt en gratismall för att skriva affärsplan