Hur går det till?

Här får du en beskrivning av hur det går till att få omställningsstöd.

 

 

Ansökan

Direkt när du har blivit uppsagd ska du fråga efter omställningsstöd. Har ditt företag omställningsförsäkring så kan du ha rätt till att få den här hjälpen. Ofta vet både facket och företaget hur det fungerar med omställningsstöd och det är de som ska se till att det görs en ansökan. Du ansöker inte själv och omställningsstödet kostar inte något för dig.

 

Att välja

Facket och din arbetsgivare väljer ut ett omställningsföretag som de tror kommer att ge den bästa hjälpen. För att underlätta valet har vi samlat information om hur omställningsföretagen har lyckats tidigare. Du kan se hur många av deltagarna (dvs uppsagda som har fått omställningsstöd) som har fått jobb och hur nöjda de är med omställningsföretaget via Jämför omställningsföretag.

 

Möten

Du träffar din jobbcoach på ett första möte där du och coachen går igenom vad omställningsprogrammet innebär. Efter det första mötet funderar du på om det här är något för dig. Är du intresserad så träffas ni en gång till och det är först då du bestämmer om du vill delta.

 

Personbilaga

När du träffar coachen på det andra mötet skriver du under en personbilaga. Det innebär att du tackar ja till omställningsstödet och att omställningsföretaget har rätt att fakturera för dig. Fakturan skickas till din arbetsgivare som betalar den men de får tillbaka pengarna av TSL inom en vecka.

 

Omställningsprogrammet

När du har fått information om vad det innebär att vara med, och när du skrivit under personbilagan, startar själva omställningsprogrammet. Det är allra bäst om du kan komma igång direkt, redan under din uppsägningstid. Som längst håller programmet på i ett år efter sista anställningsdag men de flesta möten sker den första tiden.

Stödet ska vara anpassat för dig. Det innebär att om du har lätt att hitta ett nytt jobb så får du bara lite hjälp från jobbcoachen men om du har svårt så får du mer hjälp.