Så funkar det

Steg 1: Vi kontaktar dig

När du blir uppsagd ansöker din arbetsgivare och fack om omställningsstöd för dig. Vi kontaktar sedan dig för att boka in ett första samtal. Då får du träffa en omställningsrådgivare från Trygghetsfonden TSL som berättar hur vi kan hjälpa dig till ett nytt jobb.

Du behöver inte förbereda dig inför detta samtal utan omställningsrådgivaren berättar om omställningsstödet och hur arbetsmarknaden ser ut. Tillsammans pratar ni om dina förutsättningar och bästa vägen för dig till ett nytt jobb, börja studera eller starta eget företag.

Under coronapandemin följer vi Folkhälsomyndighetens rekommendationer för att motverka smittspridning och erbjuder därför videosamtal i Zoom som alternativ till fysiska möten. I vår guide kan du läsa om hur du gör för att ansluta till videosamtal i Zoom i via dator eller mobiltelefon. 

Guide för att ansluta till videosamtal i Zoom
How to join a videocall in Zoom (English version)

Bra att veta

För att komma igång med omställningsstödet behöver du först tacka ja. Detta kan du göra redan när du träffar din omställningsrådgivare eller vänta till ett senare tillfälle. 

Steg 2: Du får en personlig jobbcoach

Nästa steg är att du får en personlig jobbcoach. Jobbcoachen kan hjälpa dig att hitta och söka lediga jobb, ge råd inför en anställningsintervju eller stöd i kontakt med myndigheterna som till exempel Försäkringskassan, Arbetsförmedlingen eller CSN. Om det behövs kan du också få en utbildning eller starta egen rådgivning.

Detta kan du få hjälp med:

  • Jobbcoachning
  • CV och jobbansökan
  • Utbildning och validering
  • Hjälp med myndighetskontakter

Jobbcoachen ska kunna informera dig om andra system i samhället som du behöver känna till när du blivit uppsagd. Exempel på sådant är: Avgångsbidrag,  A-kassa, Arbetsförmedlingen, kommunala lärcentra, CSN, Försäkringskassan, den statliga lönegarantin (vid konkurser).

Ditt ansvar

Med omställningsstödet får du hjälp med att söka jobb men du behöver också ta eget ansvar i ditt jobbsökande. Din jobbcoach kan komma med råd, dela med sig av sin erfarenhet och hjälpa dig att se möjligheter som du inte tänkt på själv. 

Lycka till!

Vårt mål är att du som tar del av omställningsstödet ska få ett nytt jobb så fort som möjligt. Vi rekommenderar att du kommer igång att söka jobb redan under din uppsägning.

Vi hjälper i genomsnitt 15 000 personer per år till ett nytt och oftast mer kvalificerat jobb.

10

Andra berättar om omställningsstödet

Zoran

Andra berättar

Jag hade turen att få träffa den bästa coachen i världen

Suzanna

Andra berättar

Fick jobb som lärare efter tio år på fälgfabrik

Hans Granlund

Andra berättar

Efter uppsägningen - lockas av att starta åkeri