Norrskogs VD: "Det tyngsta beskedet jag någonsin behövt lämna"
En sommar stannade sågklingorna på Östavalls sågverk. I åratal hade sågverket varit Norrskogs stolthet som hade försörjt halva ortens befolkning. Bakom det tuffa beslutet stod en beslutsam VD som var villig att vända på varje sten för att hjälpa de berörda till nya jobb. Med tre månader kvar till nedläggningen hade flera redan gått vidare till annan sysselsättning. Hur lyckades Norrskog med detta? Hur anpassade de arbetet i coronapandemin? I en serie av tre delar träffar vi personerna bakom omställningsarbetet på Norrskog.
ÅNGE. Det var i oktober 2019 som drygt 85 anställda vid Östavalls sågverk i Ånge i Västernorrland fick beskedet att verksamheten året därpå skulle läggas ner. För Norrskog Wood Products VD (NWP) stod det tidigt klart att nedläggningen skulle ge konsekvenser långt utöver Ånge, hela ortens 200 invånare berördes. Försvårad logistik och minskad lönsamhet låg bakom det tuffa beslut som ledningen fattade.
– Det var det tyngsta beskedet jag någonsin har behövt lämna och samtidigt var vi villiga att göra allt vi kunde för att hjälpa våra medarbetare genom denna omställning, säger NWP:s VD Henrik Jönsson.
Tog kontakt med Trygghetsfonden TSL
Efter att de fackliga förhandlingarna var klara ansökte NWP om omställningsstöd hos Trygghetsfonden TSL och kom i kontakt med Carin Edholm, leveranschef vid Trygghetsfonden TSL Region Norr.
– Samarbetet med Trygghetsfonden TSL var mycket positivt. Från starten hade vi regelbunden kontakt med Carin och det var värdefullt att få tips och råd om hur vi kiunde underlätta omställningen för våra medarbetare, berättar Henrik.
Öppen dialog har betydelse
Att ha en öppen dialog i omställningsarbetet är viktigt enligt Henrik, som berättar att såväl ledningsgrupp, HR och berörda medarbetare fick vara delaktiga i hur processen byggdes upp.
– Vi hade från början flera informationsmöten med alla för att fånga upp särskilda behov eller frågor, säger Henrik.
De berörda medarbetarna fick stöd i att hitta nytt arbete. En personlig jobbcoach tilldelades varje person och vid behov erbjöds kompletterande yrkesutbildning eller valideringsinsatser för att stärka möjligheterna att söka nytt jobb.
Tog hjälp från utomstående
NWP tog initiativ till att bilda en särskild omställningsgrupp med representanter från Ånge kommun, det lokala näringslivet, Trygghetsfonden TSL och Trygghetsrådet TRR med uppdraget att hitta nya arbetstillfällen. Inför att sågverket stängde ner hade redan några berörda medarbetare hunnit vidare nya jobb.
– De flesta medarbetarna beslutade att stanna kvar i regionen men två av dem tog chansen att utbilda sig till dykinstruktörer och fick jobb i Norge, berättar Henrik.
Fortsatt stabilt under coronapandemin
Omställningsarbetet påverkades inte nämnvärt av Coronakrisen menar Henrik som förblev hoppfull att omställningsarbetet skulle fortlöpa som tänkt. Bortsett från ett visst exportbortfall pågick verksamheten som vanligt, om än i en långsammare takt berättar han. Norrskog hade satt upp videostationer där de uppsagda kunde träffa sina jobbcoacher digitalt.
– Vi jobbade vidare och vårt fokus var hela tiden att fortsätta hjälpa våra medarbetare att klara av omställningen, säger Henrik.
Läs gärna de andra delarna där truckföraren Hans Granlund, HR-chefen Christina Björklund samt verksamhetsutvecklaren Sandra Backskog ger sina perspektiv på omställningsarbetet i samband med nedläggningen av Östavalls sågverk.