alt-text

Trygghet i omställningsfasen

Strax före jul varslades 45 personer - hälften av de anställda - vid VA Components i Hässleholm om uppsägning. I dag, drygt tre månader senare, deltar 25 av dem i omställningsprogram via Trygghetsfonden.

Ann Nilsson, tidigare personalchef vid VA Components, är imponerad av TSL:s insatser i samband med uppsägningen. Efter att förhandlingarna hade avslutats i slutet av januari skickade arbetsgivaren och facket in en ansökan om omställningsstöd till TSL. Efter fyra dagar var representanter från TSL på plats på VA Components för ett första informationsmöte. Sammanlagt varslades fem tjänstemän och 40 kollektivanställda (svetsare, monterare och pressoperatörer).

Goda chanser till nya jobb

- TSL:s representanter var oerhört proffsiga. Jag vet också att arbetstagarna tyckte att deras kontakter med det utvalda omställningsföretaget, Resurstorget, har fungerat väldigt bra, säger Ann Nilsson.

Hon beskriver arbetsmarknaden inom verkstadsindustrin i norra Skåne som mycket god. För att bli anställningsbara igen tror hon att de som blivit uppsagda från VA Components behöver kompetensutveckla sig inom automation och robotteknik.

Kommunikation har stor betydelse

Ann Nilsson har arbetat med HR-frågor i 25 år. En viktig erfarenhet hon dragit är hur betydelsefull kommunikationen mellan företagsledningen och de anställda är. Att snabbt få information om vad som kommer att hända efter att ett varsel har lagts betyder oerhört mycket för den enskilde.

 - I en sådan här situation som VA Components befinner sig i är det viktigt att alla parter samarbetar och kommunicerar med varandra på ett tydligt sätt. Då blir resultatet bättre för alla.

Hon beskriver TSL som en trygghet för den anställde i omställningsfasen, en viktig länk för de anställda mellan den tidigare arbetsgivaren och möjligheter till ett nytt arbete.

Nya karriärer efter uppsägningar

Genom åren har Ann Nilsson flera gånger märkt att uppsägningar ofta ger den anställde en möjlighet till att reflektera över sitt liv. Hon berättar att hon träffat tidigare anställda inom automationsindustrin som startat egna företag, bytt yrkesbana till arbete inom vård och omsorg eller börjat vidareutbilda sig inom teknik på högskola eller universitet.

- När jag möter dem några år senare är deras kommentar ofta ”varför gjorde jag inte detta tidigare?”. Det känns väldigt roligt att få en sådan positiv återkoppling.

Fotnot: Ann Nilssons uppdrag hos VA Components är nu avslutat. Hon arbetar i dag i sitt egna konsultföretag AKLAN.

Fler berättelser

Stefan Johansson.200902

Andra berättar

Människorna alltid viktigare än maskinerna

Benjamin Jangenfalt

Andra berättar

Hjältevadshus återanställde medarbetare

Henrik Jönsson

Andra berättar

Norrskogs VD: - Det tyngsta beskedet jag någonsin behövt lämna