alt-text

Smidig process positivt för SweMaint

”Det är aldrig roligt att säga upp duktiga medarbetare”, berättar Paul Søndergaard, personalchef vid SweMaint. När han som nytillträdd personalchef var tvungen att varsla personalen var det väldigt skönt att kunna erbjuda omställningsstöd från Trygghetsfonden TSL.

SweMaint är ett av norra Europas ledande företag inom reparations- och underhållstjänster för godsvagnar. Företaget driver verksamhet från Malmö i söder till Kiruna i norr.

Under flera år har verkstaden i Helsingborg brottats med dålig lönsamhet och i februari tog ledningen beslutet att lägga ner verkstaden. Förutom fem tjänstemän så berördes 14 kollektivanställda reparatörer av beslutet.

Snabb hjälp från TSL

Bara några veckor tidigare – vid årsskiftet – hade Paul Søndergaard börjat som personalchef på SweMaint.

- Det var en tung start. Det är aldrig roligt att säga upp duktiga medarbetare, säger han.

Efter att de fackliga förhandlingarna var klara i mars tog Paul kontakt med Robert Ahlfors, omställningsrådgivare för Region Syd vid Trygghetsfonden TSL. Paul fick då veta att TSL utökat sin hjälp till både arbetsgivare och uppsagda medarbetare för att bidra till en mer effektiv omställning.

- Det blev jag väldigt glad för. Jag vet från tidigare arbetsplatser att det kan ta onödigt lång tid att komma vidare, säger Paul.

Smidigare process än väntat

Sju av de kollektivanställda reparatörerna har redan nya arbeten. Fyra ordnade själva jobb ganska snart efter att varslen hade lagts och tre omplacerades till SweMaints verkstad i Malmö. Ytterligare fyra personer har via TSL fått kontakt med en coach vid omställningsföretaget Aventus AB.

- Jag är mycket imponerad över TSL:s servicenivå. Tack vare Robert Ahlfors och hans trevliga bemötande har det blivit en mycket smidigare process än jag hade trott från början.

Paul hoppas och tror att det kommer att gå bra för de fyra som nu träffar sin coach och bland annat får hjälp med att skriva och förbättra sina CV:n och att träna på jobbintervjuer.

Goda framtidsutsikter

- Det finns en stor efterfrågan på reparatörer och mekaniker i Skåne. En av de fyra har också visat intresse för att utbilda sig till väktare, säger Paul.

Fotnot:  Av de övriga kollektivanställda som berördes av nedläggningen i Helsingborg har en person fått en pensionslösning, en annan person hör till Trygghetsrådet - och en tredje person tackade nej till stöd och ville klara sig själv.

Fler berättelser

Ann.Nilsson200902

Andra berättar

Trygghet i omställningsfasen

Stefan Johansson.200902

Andra berättar

Människorna alltid viktigare än maskinerna

Benjamin Jangenfalt

Andra berättar

Hjältevadshus återanställde medarbetare