alt-text

Snabb hjälp till Metso i Ersmark

Den lilla orten Ersmark norr om Skellefteå drabbades hårt när den stora arbetsgivaren Metso bestämde sig för att stänga fabriken. Men Trygghetsfonden TSL var snabbt igång med att erbjuda omställningsstöd och jobbcoachning.

I september 2019 drabbades Ersmark, norr om Skellefteå, av ett dystert besked – industriföretaget Metso planerade att flytta tillverkningen utomlands. Och i december kom det definitiva beskedet om nedläggning vilket innebar att 130 fabriksarbetare och 25 tjänstemän skulle tvingas lämna sina jobb.

För en liten ort med strax över 1 500 innevånare, där det finns familjer som arbetat på fabriken i generationer, är ett sådant nedläggningsbeslut ett hårt slag. En av de personer som tidigt fick rycka in för att hantera situationen är Sofie Pettersson, personalansvarig på Metso Sweden.

– Så fort beskedet om uppsägningarna kom så kontaktade vi Trygghetsfonden TSL och vi fick snabb hjälp som resulterade i att Arbetslivsresurs kom in som jobbcoacher med omställningsstöd för våra uppsagda, säger Sofie.

Jobbcoachning med individuella möten

Jobbcoachningen inleddes i början av året med gemensamma informationsträffar som hölls av Trygghetsfonden TSL och har sedan fortsatt med individuella möten där jobbcoacher från Arbetslivsresurs träffat samtliga uppsagda. Under sommaren konstaterades några fall av Covid 19 bland personalen vilket ledde till att en del av jobbcoachsamtalen fick göras digitalt.

– Men det fungerade bra ändå eftersom jobbcoacherna redan hade träffat personerna och lärt känna dem, säger Sofie.

Nedläggningen av produktionen i Ersmark har inte skett riktigt i den takt som var tänkt från början och en del av de anställda har fått sin uppsägningstid förlängd. Bland annat på grund av detta är det än så länge inte så många av de uppsagda som hittat nya jobb.

– Några av de uppsagda har gått i pension och utöver dessa handlar det om ett 60-tal personer som har gått vidare till andra anställningar. Det man märker är att en del blir mindre aktiva i jobbsökandet när uppsägningstiden förlängs, så där gäller det att försöka hjälpa till med att hålla tempot uppe tillsammans med jobbcoacherna.

Hopp om nya jobb hos Northvolt

Men även om en del av de uppsagda hittills redan har hittat nya jobb kan det på sikt öppnas ännu fler jobbmöjligheter genom jätteprojektet Northvolt där fabriken i Skellefteå ska tillverka batterier för elbilar i stora volymer. Det snabbt växande företaget ska fram till 2025 anställa 3 000 medarbetare för olika roller inom produktionen. Dessutom kommer underleverantörerna att behöva personal med rätt kompetens.

– Just nu finns det fortfarande mycket oro kring vad som ska hända och det gäller även för min egen del. Men vi hoppas givetvis att Northvolt-satsningen ska leda till att det skapas nya arbetstillfällen för oss i Ersmark, företaget har varit här och presenterat sig. Och det jag kan säga är att jag är jättenöjd med omställningsstödet från Trygghetsfonden TSL, säger Sofie.

Fler berättelser

Paulswemaint

Andra berättar

Smidig process positivt för SweMaint

Ann.Nilsson200902

Andra berättar

Trygghet i omställningsfasen

Stefan Johansson.200902

Andra berättar

Människorna alltid viktigare än maskinerna