alt-text

Omfattande omställning mitt i coronapandemin

I augusti stängs verksamheten vid EWP Windtower i Landskrona och 120 anställda får se sig om efter nya jobb. Vi har pratat med HR-chefen Donny Svensson om att befinna sig i ett omfattande omställningsarbete mitt i coronatiden.

Sedan 1998 har EWP Windtower tillverkat vindkraftstorn i stål i första hand för den nordeuropeiska marknaden.  De senaste åren har försäljningen varit vikande till förmån för andra produkter och när framför allt den tyska marknaden i början av året drabbades hårt av coronapandemin ledde det till en minskad orderingång hos EWP. Företaget tvingades därför i april att varsla större delen av sin tillverkande personal, bland annat plåtslagare, svetsare, montörer och lagerarbetare.

- Det kändes väldigt tungt att behöva ta det här beslutet. Många av våra medarbetare har varit hos oss länge, säger HR-chefen Donny Svensson.

Snabb omställning

Ledningen kom snabbt igång med omställningsprocessen. Drygt 90 av de anställda omfattas av TSL:s stöd. Förhandlingar genomfördes inom ett par veckor och uppsägningarna verkställdes. Donny Svensson lyfter fram fackens goda samarbetsvilja som en viktig faktor, det gjorde att samtalen kunde bli väldigt konstruktiva.

- Ärlighet och öppenhet från båda håll är väldigt viktigt i en sådan här situation. Det är medarbetarna och deras framtid som vi ska ha för ögonen. Inget annat, säger Donny Svensson.

Anders Holmberg, rådgivare på TSL i Region Syd, besökte anläggningen någon vecka efter att varslet lagts. Han hade möten med alla berörda, antingen i grupp eller individuellt. Det var viktigt för EWP att se till att medarbetarna tidigt fick information om hjälp och rådgivning inför framtiden.

Digital rekrytering

- Vi är väldigt nöjda med Anders engagemang. Många av våra medarbetare har inte varit ute på arbetsmarknaden på många år och behöver få hjälp med hur de ska hitta information och presentera sig själva. Inte minst på LinkedIn och andra digitala plattformar.

EWP har haft flera rekryteringsfirmor på besök och har också arrangerat resor till företag i andra kommuner som visat intresse för EWP:s personal. Företaget har också satt upp anslagstavlor i produktionen där medarbetarna kan få tips om jobb och/eller bra personer att kontakta.

- Den stora utmaningen för oss alla nu är att ingjuta mod och kraft i våra kollegor. Yrkeslivet är inte slut även om du är över femtio år. Identiteten sitter inte i yrkesrollen utan i den kompetens och förmåga som varje person besitter.

Goda chanser till jobb

Hittills har sju av de uppsagda fått nya jobb. Donny Svensson tror att chansen till nya anställningar inom tillverkningsindustrin är goda även för de övriga även om coronasituationen gör framtiden extra osäker.

Om du ska ge ett råd till ett företag som befinner sig i en liknande situation som ni, vilket skulle det vara?

- Ta en tidig kontakt med Trygghetsfonden TSL. Där finns massor med värdefull hjälp att få. Tipsa medarbetarna om hur viktigt det är nätverka för att få ett nytt jobb. Hjälp kan finnas där man minst anar det, våga prata med föräldrarna på barnens fotbollsträning. Alla blir glada av att hjälpa till.

- Och till cheferna vill jag skicka med ett extra tips: Glöm inte de språksvaga. Sätt in extra resurser om det krävs så att de får lika stor chans som övriga i sitt jobbsökande.

Andra berättar

Paulswemaint

Andra berättar

Smidig process positivt för SweMaint

Ann.Nilsson200902

Andra berättar

Trygghet i omställningsfasen

Foto Sofie Pettersson Orginal Klar (002)

Andra berättar

Snabb hjälp till Metso i Ersmark