alt-text

Efter uppsägningen - lockas av att starta åkeri

”Ett tryggt jobb där jag trivs och kommer att bli kvar.” Det trodde truckföraren Hans Granlund om sin anställning på Östvallsågen. Så blev det inte. Nu letar 46-årige Hans ny sysselsättning efter att snart ha utbildat sig till lastbilsförare.

Den 17 september 2019 är ett datum som Hans Granlund inte kommer att glömma i första taget. Det var då som han fick veta att arbetsplatsen skulle läggas ner – Östavallsågen i Ånge kommun. Hans har jobbat på sågen i mer än tjugo år. I olika befattningar, men framför allt som truckförare.  

Sågverket har i flera generationer försörjt en stor del av den lilla ortens befolkning. 

Chockartat besked 

- Jag blev chockad. Vi levde i tron att det gick bra för sågen och så händer det här. Det kändes väldigt tungt, säger Hans.

Hoppet tändes under hösten när diskussioner om en ny ägare tog fart, men det blev inget av det. Hans kommer att jobba sin sista dag den 10 augusti. 

- Jag har trivts fantastiskt bra på sågen. Jag har ett fritt och varierat jobb och det är underbart att vara ute nästan hela dagarna. 

Hjälp från coachen 

Hans har datorkunniga barn som hjälpt honom att skriva ett CV och ett personligt brev (”så att det ser proffsigt ut”). Via omställningsstödet från Trygghetsfonden TSL fick han kontakt med coachen Martin Göransson från Randstad. Efter samtal med Martin har Hans kommit fram till att en utbildning till lastbilsförare skulle kunna vara rätt väg att gå. Att på sikt starta ett åkeri lockar honom. Kanske ihop med yngste sonen som nyligen tog lastbilskort. 

- Coronaläget gör ju att allt är pausat, så det är inte lätt att veta vilken efterfrågan det kommer att finnas på olika tjänster när det väl återgår till det normala. Men lastbilstransporter här på landsbygden lär ju behövas vad som än händer. 

”Grips inte av panik” 

Om du ska ge ett råd till någon som också blivit uppsagd, vilket skulle det vara? 

- Grips inte av panik. Jag blev panikslagen och sökte en massa jobb på en gång. Det var inte genomtänkt. Jag tror att jag skulle ha mått bättre av att ta det lite lugnt och tänka igenom vad jag verkligen vill göra.

Fler berättelser

Zinka

Andra berättar

”Jag började gråta av glädje när jag fick nytt jobb”

Maria Lundin

Andra berättar

Maria såg uppsägningen som en möjlighet

Magnus

Andra berättar

Magnus fick möjlighet att förverkliga drömmen