Håll dig anställningsbar
Arbetslivet förändras fort, inte minst på grund av digitaliseringen. Yrken, tjänster och roller förändras eller försvinner medan nya sådana kommer till. Därför är det viktigare än någonsin att du håller dig anställningsbar.
Vad menas med att vara anställningsbar?
Det är inte längre som det var för äldre generationer, där lång tid i yrket i de flesta fall var en merit i sig. Att vara anställningsbar innebär att man har den kompetens som arbetsgivarna vill ha när de anställer. Och eftersom arbetslivet är föränderligt så är det nödvändigt att hela tiden lära nytt och utvecklas.
Det är också ett sätt att se om sitt hus även om du har en anställning. Du kan fortsatta vara attraktiv för den arbetsgivare du redan har och kanske få möjlighet att avancera.
Måste jag göra något helt nytt?
Det behöver inte handla om att du ska göra något helt nytt och annorlunda. I många fall kan det räcka att du utvecklas i din egen nisch. Eller bygger på din befintliga kompetens. Var intresserad när det kommer ny teknik eller nya digitala verktyg. Häng med!
Så håller du dig anställningsbar
Du som är anställd kan ta chansen att utvecklas i jobbet. Det är inte bara nyttigt utan även roligt. Till exempel genom att förhandla dig till att gå kortare kurser eller att få gå på föreläsningar eller seminarier under arbetstid. Har du blivit uppsagd, se det som gyllene tillfälle att bygga på din kunskap eller till och med ändra inriktning.
Läs om vilket stöd du kan få av Trygghetsfonden TSL
Behöver du öva din svenska?
Hej svenska! är ett digitalt verktyg för dig som vill öva din svenska. Tjänsten är skapad av sfi-lärare och finns även som app.