alt-text

Tillbaka i skolbänken – blir yrkeslärare inom bygg

Ida Hammar, 33, var tjänstledig för studier när hon blev varslad från sin tjänst som golvläggare. På grund av arbetsbrist behövde P&B Golv i Munkedal säga upp fem golvläggare och två plattsättare hösten 2023. Trots att Idas trygghet i att ha ett jobb som väntade efter studierna försvann förde varslet något gott med sig. Ida fick tack vare uppsägningen kontakt med en coach från Trygghetsfonden TSL som hjälpte henne att styrka sin behörighet till den yrkesutbildning hon länge drömt om.

Varslet rubbade tryggheten

Ida, som är från Uddevalla, är idag timvikarierande elevassistent på utbildningen där hon själv vill jobba som lärare i framtiden. Hon väntar nu på besked om antagningen till Yrkeslärare inom Bygg på Högskolan Väst i Trollhättan – men det har varit en krokig väg.

– Resan hit har varit lång, jag har funderat i flera år på att bli yrkeslärare men har inte riktigt vågat. De första studierna blev inte rätt, men efter varsel från min arbetsgivare och därigenom kontakt med Trygghetsfonden TSL, och en fantastiskt bra stöttning från min coach Sara, är jag på väg mot det jag vill göra i framtiden.

Efter elva år som golvläggare och plattsättare sade Idas kropp stopp. Hon hade då sedan nio år, parallellt med jobbet, gått till naprapat och kiropraktor för att klara av den fysiska utmaning som jobbet innebär.

– Att vara sin egen arbetsledare, ha frihet under ansvar och få ett estetiskt synligt resultat är så kul. Jag älskar mitt jobb men jag kom till en gräns när det inte gick längre, på grund av ryggen. Jag grät av smärta när jag tog på mig mina skor på morgonen. Jag hade bitit ihop länge eftersom jag trivdes så bra, men trots behandlingar och en aktiv fritid med klättring och mina två hundar hade jag konstant värk.

Ida tog tjänstledigt ett par år för att vidareutbilda sig till mätningstekniker, ett annat yrke inom byggsektorn, som inte är lika fysiskt krävande.

– Jag visste att jag ville vara kvar i branschen så det var en trygghet att ha kvar mitt jobb när jag började studera.

Tanken var att Ida skulle vara tjänstledig i två år men bara några månader in på studierna, i oktober 2023, blev Ida varslad av dåvarande arbetsgivaren P&B Golv.

– Det skakade till ”trygghetsvardagen”. Det var dubbelt – jag hade redan tagit ett steg i studierna samtidigt som tryggheten i att ha en anställning försvann.

Tolv månader på sig att ta hjälp

När ett första erbjudande om coachning kom från Trygghetsfonden TSL i december, en månad innan anställningstiden gick ut, var Ida inte redo. Hon ville ge sina pågående studier en chans. Men studierna visade sig inte riktigt motsvara hennes förväntningar och när hon i januari beslöt sig för att avbryta utbildningen kontaktade hon Trygghetsfonden TSL.

– Inom 12 månader från det att man är uppsagd har man rätt att få stöd från Trygghetsfonden TSL och det var skönt att veta. I dag är jag väldigt tacksam för det.

Ida fick snabbt svar av Trygghetsfonden TSL och i februari blev hon tilldelad coachen Sara Andersson – och kontakten började med en intervju.

– Sara var erfaren och en väldigt god lyssnare. Jag fick stort förtroende för henne, säger Ida.

Vägen till behörighet

Ida visste redan i första mötet att hon ville bli yrkeslärare inom bygg. Det är en utbildning som är svår att komma in på och Sara hjälpte Ida att kolla upp vilka trådar man kan dra i för att styrka en ansökan. För att bli berättigad att söka utbildningen krävs både yrkesverksamma år och att man för sin ansökan skriver flera uppsatser i varje ämne man söker validering för. Det är också en stor fördel att ha flera olika yrkesbevis, vilket få har då man söker dessa genom att avlägga ett teoretiskt prov och det dessutom kostar en del pengar.

I Idas fall hade hon jobbat flera år som både golvläggare och plattsättare, men hade bara ett yrkesbevis. Coachen Sara undersökte om Trygghetsfonden TSL kunde hjälpa Ida ekonomiskt att skriva ett prov för att få ytterligare yrkesbevis.

– Jag kände att det var en chans, att ”kanske kan jag få hjälp med det”? Sara kollade upp allt omgående. Det kändes tryggt och hon gjorde allt hon kunde för att snabba på förfrågan om ersättning för provet. Trygghetsfonden TSL ansåg att det stärkte min framtida karriär och de ersatte ett helt provtillfälle. Det var fantastiskt bra att få den ”pushen”, det sporrade mig! Det kändes jättebra att det verkligen skulle bli av – det gav mig extra energi och jag bestämde mig för att gå ”all in”!

Ansökan till utbildningen Yrkeslärare visade sig vara omfattande. Coachen Sara hade täta uppföljningar och ringde till Ida en gång per vecka för att stämma av hur det gick med uppsatser och studier.

– Jag var väldigt nervös inför provet, orolig att jag inte skulle klara det. Det var bra att fräscha upp minnet kring arbetsmiljö och säkerhet och jag behövde plugga in de akademiska termerna igen – vi använder mycket slangord inom bygg så jag var tillbaka i skolbänken. Men det gick bra och i april kunde jag ringa Sara och berätta att jag klarade det, ler Ida.

Hon fortsätter:

– Trygghetsfonden TSL och min coach Sara har hjälpt mig väldigt mycket. Tack vare deras stöd öppnades en extra möjlighet för mig att ta ett yrkesbevis till och det väger tungt i min ansökan. De har också hjälp mig med ett yttrande till CSN inför bedömningen att få omställningsstudiestödet. Jag är så tacksam för hjälpen och energin från Sara – det har onekligen gett mig en extra drivkraft.

Efter många skrivtimmar lagda på de obligatoriska uppsatserna, ytterligare ett yrkesbevis och flitiga studier är nu alla Idas ämnen godkända och klara.

– I går fick jag veta att jag är behörig att söka utbildningen! Hela min ansökan är klar och godkänd och alla ämnen jag sökt valideringar för har gått igenom. Betyg och allt är kollat, nu behöver jag bara invänta antagningsbeskedet, säger Ida med glädje i rösten.

Och en sak är säker, Ida kommer definitivt prata ergonomi med sina framtida studenter.

Tips från Ida:

  • Utbildning är ett bra ledord.
  • Trygghetsfonden TSL ber om mycket information om dig för att kunna hjälpa dig på bästa sätt. Min kollega som blev varslad samtidigt fick hjälp med körlektioner till manuellt körkort för att öka möjligheterna till nytt jobb inom byggbranschen.
  • Ta alla chanser från Trygghetsfonden TSL, det är lättare att få jobb med stöd. Du får extra stöttning – ibland även ekonomiskt.
  • Trygghetsfonden TSL kan hjälpa en att hitta vägar man inte trodde var möjliga!

Fler berättelser

Abecita Pernilla Wiland 1920X1332 1

Andra berättar

Med rätt stöd vågar man tro på sig själv

Peter H 1 1920X658

Andra berättar

50 år och nära att ge upp – men Peter fick nytt jobb

TSL Sara Eriksson Srgb DSC09979 1920X658

Andra berättar

Truckkortet blev lyftet för Sara