alt-text

Med rätt stöd vågar man tro på sig själv

I januari 2023 fick butikschefen Pernilla Wiland och hennes två kollegor beskedet att deras Abecitabutik i Borås skulle stängas på grund av omstruktureringar hos ägaren Underwear Sweden. För Pernilla, 56, som då hade jobbat i butiken i 15 år, varav 5 år som butikschef, kom beskedet om varsel oväntat – hon hade sett framför sig att hon skulle vara kvar till pensionen. Tack vare rätt stöd och ett oväntat förslag vändes varslet till en nystart.

Pernilla beskriver sig själv som en tvåbarnsmamma som jobbat länge i butik och verkligen trivs med sitt jobb.

– Det är en sådan glädje att lyfta kunders självförtroende med hjälp av rätt under- och badkläder, så det var en riktig sorg när varslet kom. Jag var inte beredd på att det skulle vara så känslosamt. Jag och kollegorna förstod att en jobbig period väntade, säger Pernilla.

Hon berättar vidare:

– De flesta som är 50 år och uppåt föredrar att prova underkläder och badkläder i butik, så vi har många stamkunder som även de blev ledsna och som engagerade sig och skrev under en lista för att butiken skulle finnas kvar.

Underwear Sweden såg att de behövde stänga butiken, de hade ont om personal och svårt att få ekonomi med enbart ett märke i butiken. Pernilla och kollegorna fick veta att butiken skulle vara helt tömd den sista augusti, de sista månaderna skulle den fungera som outletbutik.

– Det kändes vemodigt. Det finns inga liknande butiker i närområdet, säger Pernilla.

Coachstöd som peppar

 Pernillas dåvarande chef informerade om att de inte hade några andra jobb att erbjuda från företagets håll, men att det fanns stöd att få från Trygghetsfonden TSL. Pernilla tog kontakt och Trygghetsfonden TSL återkopplade snabbt.

– Jag hoppades, men trodde inte att det skulle ge så mycket. Men det gick snabbare än väntat att få hjälp och när jag fick sms:et från Trygghetsfonden TSL med inbjudan till coachsamtal gav det tröst. Det blev en ljusglimt i tillvaron att de hörde av sig, säger Pernilla.

Redan en vecka efter första kontakten med Trygghetsfonden TSL bokades ett möte in med den tilldelade coachen Johan Lindström. Pernilla erbjöds regelbundna träffar med Johan under det kommande året. Till en början skulle Pernilla och Johan ses varje vecka, med tydliga uppföljningar och uppgifter.

– I det första skedet visste jag ingenting och undrade vad som skulle hända. Jag är mamma till två tonåringar och hade trott jag skulle jobba i butiken till pensionen. Jag tänkte: ”Åh gud hur ska jag ha råd med två tonåringar och en lägenhet!” och kände stor oro för framtiden, så det var skönt att få träffa Johan som kunde pusha mig och lyfta mitt självförtroende. Det hjälpte mig verkligen att få uppgifter och regelbundna uppföljningar, berättar Pernilla.

Coachen Johan var mer positiv inför framtiden än Pernilla och peppade henne med att de flesta får jobb inom ett år – och att han var säker på att det skulle lösa sig även för henne. Ett första steg på vägen var att skriva ett cv.

– Det hjälpte att höra att det skulle finnas ett jobb även för mig. Jag har knappt skrivit ett cv i mitt liv så det var skönt att få det stödet. Johan var duktig på att peppa, han var ambitiös och hjälpte mig att kolla upp saker, han gjorde det lilla extra. Han fick mig att tro på mig själv genom att lyfta vad jag är duktig på. Det var det positiva jag behövde, jag fick en kick att komma i gång att söka jobb. Det var tröstande och hoppfullt.

Pernilla sammanfattar:

– Jag blev positivt överraskad av den snabba återkopplingen från Trygghetsfonden TSL, fick positiv feedback från coachen Johan och kände mig positivt mottagen hela vägen.

Erbjudande från oväntat håll

 I februari samma år, bara en månad efter beskedet om nedstängningen, bjöd vd:n från Underwear Sweden tillsammans med ägaren till butikslokalen in Pernilla och hennes kollegor till ett möte.

– De undrade om vi var intresserade att ta över butiken. Då väcktes tanken, kanske kunde jag och en kollega ta över butiken tillsammans, berättar Pernilla.

När kollegan som visat intresse senare ångrade sig var Pernilla tveksam till att hon skulle ha modet att göra det på egen hand.

– Jag kände först inte att jag skulle klara det själv, men sen erbjöd sig min dotter som precis gått ut treårig ekonomisk linje att hjälpa mig. Med hennes hjälp med det ekonomiska och coachen Johans ”pepp” kändes det plötsligt möjligt. Det var utanför min ”comfort zone” men med rätt stöd vågar man tro på sig själv, säger Pernilla med ett leende.

Butiken stängde i augusti som planerat. För att starta i ny regi krävdes ett it-system, ett kassasystem och flera andra delar. Något som kanske inte helt fanns med i beräkningen.

– Det skulle ta lite tid att få allt på plats, det var mycket man tidigare tagit för givet, berättar Pernilla.

Med starta eget-bidrag, coachen Johans uppmuntran, dotterns hjälp och stödet från den trogna kundkretsen vågade Pernilla ta chansen och driver nu tillsammans med sin dotter Alva Abecitabutiken i Borås.

– I december, tre månader senare, öppnade vi igen. Jag älskar mitt jobb!

Pernillas 3 tips till dig i en liknande situation:

  • Ta emot hjälpen från Trygghetsfonden TSL, det är verkligen värdefullt att få coachning och inte minst ”pepp” i en sådan här situation.
  • Tänk positivt – det löser sig.
  • Och våga ta chansen om du får den!

 

Fler berättelser

TSL Sara Eriksson Srgb DSC09979 1920X658

Andra berättar

Truckkortet blev lyftet för Sara

Dario 1920X1330

Andra berättar

Nytt jobb på två veckor tack vare bra stöd

Andra Berättar Patrik Andersson

Andra berättar

Från processoperatör till HR-koordinator