Trots utmaningar – tecken på ljusare arbetsmarknad
Caroline Söder, vd Trygghetsfonden TSL.
Sverige är fortfarande i en lågkonjunktur som väntas bestå åtminstone under året. Men ett sjunkande genomsnittligt inflöde sedan april, samt det faktum att fler personer hittar ny sysselsättning än som påbörjar omställningsstöd, kan vara tecken på en ljusare arbetsmarknad. Det visar Trygghetsfonden TSL:s tredje kvartalsrapport 2024.
Under det tredje kvartalet beviljades 4 000 personer omställningsstöd från Trygghetsfonden TSL. Det var drygt 16 procent fler än motsvarande kvartal 2023 då 3 449 personer beviljades stöd. Men inflödet av uppsagda som beviljats omställningsstöd har visat tecken på avmattning under årets andra och tredje kvartal.
Precis innan månadsskiftet lades ett stort varsel inom Northvolt på cirka 1000 yrkesarbetare. Bakgrunden är framför allt ekonomisk och marknadsmässig. Konsekvenser och analys av detta varsel är svåra att dra i nuläget.
– Under inledningen av 2024 såg vi ett fortsatt högt inflöde på ungefär samma nivå som under hösten. Men under andra och tredje kvartalet har det minskat något. Det genomsnittliga inflödet ligger nu under 2 000 personer per månad sedan april. Detta efter sex månader i följd med månadsvärden på klart över 2 000 vilket kan tyda på att vi går mot ett starkare konjunkturläge, säger Caroline Söder, vd på Trygghetsfonden TSL.
– Ytterligare ett positivt tecken är att fler personer hittar en ny sysselsättning än vad det är som påbörjar omställningsstöd. Sedan maj har den så kallade omställningskvoten legat över 1 under alla månader utom en, och i september uppgick den till 1,23.
Under tredje kvartalet 2024 fick över 90 procent av de som tagit del av Trygghetsfonden TSL:s omställningsstöd en ny lösning. Lösningsgraden bland de elva största branscherna var, under årets tre första kvartal, högst inom Bygg med 97 procent. Under det senaste året uppger fyra av fem (81 procent) att det nya arbetet är lika eller mer kvalificerat än den tidigare anställningen.
Stort intresse för kompetensstödet
Sedan snart två år tillbaka har Trygghetsfonden TSL ett utökat uppdrag att bland annat erbjuda vägledning och ekonomiskt stöd för utbildning under arbetslivet. På så sätt kan personer stärka sin ställning på arbetsmarknaden. Intresset är stort och omfattar en rad olika branscher med stor spridning regionalt. Sedan start har omkring 8 800 personer ansökt om utbildning direkt till Trygghetsfonden TSL.
Drygt varannan ansökan har kommit från personer som jobbar inom Industrin och Handel med 28 respektive 22 procent av alla som ansökt direkt till Trygghetsfonden TSL. Därefter följer Bygg respektive Transport med 14 och 9 procent.
De mest frekvent sökta utbildningarna finns inom ekonomi, administration och försäljning, samhällsbyggnad och byggteknik samt teknik och tillverkning. Dessa utbildningsinriktningar har dessutom varit populärast över tid.
Läs mer i vår kvartalsrapport 3 2024 på vår rapportsida.