Mossbylund satsade extra på städpersonalen
Trygghetsfonden TSL:s erbjudande om kostnadsfri kompetensutveckling var mycket välkommet för Mossbylund. Det gav den skånska hotell- och konferensanläggningen möjlighet att satsa extra på städpersonalen – en grupp som inte alltid får så mycket uppmärksamhet i branschen.
Som många andra företag inom besöksnäringen drabbades Mossbylund hårt av pandemin. I mars-april 2020 försvann bokningarna över en natt för hotell- och konferensanläggningen på Söderslätt mellan Trelleborg och Ystad. Verksamheten tvärstannade och de runt 170 medarbetarna fick permitteras i olika grad.
Enligt Josefine Andersson Sandberg, som jobbat på Mossbylund i drygt tio år och som husfru sedan 2015, klarade anläggningen sig ändå ganska bra under pandemin. Under senvåren 2020 täckte privatgäster upp för bortfallet av konferensgäster under veckorna och Mossbylund kunde relativt snabbt sluta med permitteringarna.
– Vi satsade oss genom pandemin. Vi stängde inte ned utan vågade satsa på verksamheten och personalen, säger Josefine.
Satsning för framtiden
När Trygghetsfonden TSL under hösten 2021 kom med ett erbjudande om kostnadsfri kompetensutveckling var det extra välkommet. Det låg i linje med Mossbylunds tankar om att satsa för framtiden – och på de anställda.
– Det var vår HR-ansvariga som fick erbjudandet om att stärka vår konkurrenskraft med kostnadsfri kompetensutveckling. Det fanns en mängd olika kurser, men efter en diskussion internt kom vi fram till att vi ville satsa på vår städpersonal, en grupp som inte fått så mycket utbildning tidigare, säger Josefine.
Av de runt 90 utbildningar som Trygghetsfonden TSL har i sitt utbud för kompetensutveckling valde Mossbylund en hygienutbildning för 18 anställda. Utbildningen genomfördes på distans via e-learning. Något som gick utmärkt, enligt Josefine.
– Dessutom såg Trygghetsfonden TSL till att ordna fram tolkar i arabiska och polska för ett par av medarbetarna som behövde det, berättar hon.
”Höjt nivån och fått oss att tänka till”
Enligt Josefine har utbildningen höjt nivån på anläggningen, både när det gäller personalens baskunskaper i städning och för att hotellet lättare ska kunna införa och använda nya rutiner och kunskaper.
– Utbildningen har fått oss alla att tänka till. Och anläggningen kommer att bli ännu renare i framtiden, säger hon.
Att Mossbylunds utbildning kom till stånd är tack vare projektet Kompetens för konkurrenskraft som drivs av Trygghetsfonden TSL genom medfinansiering från Europeiska socialfonden. Det är ett projekt som ger privata arbetsgivare som påverkats av pandemin möjligheter att ge alla sin anställda kompetensutveckling. Ett villkor är att arbetsgivaren har kollektivavtal inom Svenskt Näringslivs och LO:s avtalsområde.
Rekommenderar andra att utnyttja möjligheten
Josefine rekommenderar starkt andra arbetsgivare att ta vara på möjligheterna som erbjuds inom Kompetens för konkurrenskraft.
Vilka är dina bästa tips till andra företag för att få dem att nappa på denna typ av kompetensutveckling?
– Ta chansen att satsa på personalen. När allt kommer omkring är det de som utvecklar företaget. Och glöm inte ‘de på golvet’. De måste också få utvecklas. Ofta satsas det mycket på anställda i ledarpositioner, men det är minst lika viktigt att satsa på övriga anställda.