"Vem vill ha oss nu?"
När Mats Andersson som är ombudsman på Transportarbetarförbundet mötte de uppsagda fick han frågan ”vem vill ha oss nu?”. Eftersom arbetsplatsen hade kollektivavtal kunde Mats göra en ansökan om omställningsstöd till Trygghetsfonden TSL.
Teknikutvecklingen påverkar arbetsmarknaden på olika sätt. I dag använder vi till exempel inte kontanter så ofta, och då behövs inte lika många värdetransporter som förr. Det fick Nokas Värdehantering i Östergötland känna på. När verksamheten skulle läggas ner stod personer som arbetat där i 25 till 30 år helt plötsligt inför att de behövde söka nytt jobb.
När Mats Andersson, ombudsman på Transportarbetarförbundet mötte de uppsagda fick han frågan ”vem vill ha oss nu?”. Eftersom arbetsplatsen har kollektivavtal kunde Mats göra en ansökan om omställningsstöd från Trygghetsfonden TSL.
Han är mycket positiv till att omställningsrådgivaren från Trygghetsfonden TSL snabbt tog kontakt för att höra hur de bäst kunde informera de uppsagda om försäkringen, och om det fanns särskilda behov som var viktiga att känna till. De beslöt sig tillsammans för att genomföra ett informationsmöte med de uppsagda ute på företaget.
Där möttes de av oro hos de personer som skulle påverkas av nedläggningen, men genom att berätta om det stöd och den hjälp till jobb som de var berättigade till kunde de bidra med lugn. Och på frågan ”vem vill ha oss nu?” konstaterade Mats att ”vem vill inte ha personer som man kan anförtro miljoner i kontanter till?”.
Mats berättar att en neddragning även är jobbig för arbetsgivaren som många gånger är orolig för de uppsagda medarbetarna. Då blir stödet från Trygghetsfonden TSL en välkommen trygghetsskapande insats som arbetsgivaren har möjlighet att berätta om, som en av insatserna efter uppsägningen.
Mats tycker att det är bra att Trygghetsfonden TSL numera kan erbjuda kortare yrkesinriktade utbildningar till deltagare som har behov av det för att lättare få ett visst jobb.