alt-text

Klubbordföranden som nästan glömde bort sig själv

När en verksamhet läggs ner har klubbordförande en central roll. Tarik Dedic var så fokuserad på medlemmarnas bästa när Enics i Malmö skulle stängas, att han nästan glömde bort sig själv. I dag läser han juridik och ledarskap på universitet.

”Varför ska vi drabbas?” Det var den fråga som ställdes gång på gång. Tarik Dedic minns med fasa de första timmarna efter att beskedet kommit om att Enics skulle avveckla sin verksamhet i Malmö.

Tarik hade då varit IF Metalls klubbordförande i ett knappt halvår. Han tänkte på sina 150 kollegor och medlemmar. ”Vad skulle hända nu?” Många hade varit länge på Enics och aldrig tidigare behövt söka jobb.

Besviken över beslutet
- Jag var väldigt besviken över företagets beslut. Det som var svårast att förstå var att företaget ville göra sig av med oss i Malmö trots att verksamheten gick bra här.

För många av de anställda tog det tid tills beskedet om att verksamheten skulle avvecklas sjönk in på allvar. I det läget kändes det stöd som Trygghetsfonden TSL och Startkraft kunde erbjuda som väldigt viktigt.

- I en uppsägningssituation är det så många känslor som kommer upp. Att i ett sådant läge ha någon person utanför företaget som bryr sig om just dig är guld värt, säger Tarik.

Mötestider med Startkraft
Trygghetsfonden TSL och en av deras omställningsleverantörer, Startkraft, fanns närvarande på arbetsplatsen under hela uppsägningstiden. Ett detaljerat schema sattes upp med mötestider med Startkraft för de 90 medarbetare som tackat ja till erbjudandet om omställningsstöd. Mötena genomförades samtidigt som produktionen pågick.

- Jag vet att många medlemmar uppskattade möjligheten att söka jobb under arbetstid. Det gjorde att flera av dem hittade nya jobb redan under uppsägningstiden, säger Tarik.

I sin iver att hjälpa medlemmarna glömde han nästan bort sig själv. Men så småningom växte beslutet att studera vidare fram. I dag läser Tarik dubbla kurser – juridik i Lund och ledarskap/organisation i Malmö.

Hoppas på jobb inom HR
- Jag vill jobba med människor och deras utveckling. Studierna ger mig en ny och stabil grund att stå på. Jag hoppas på ett jobb som ledare i någon form, gärna inom HR.

Att de flesta av hans gamla kollegor har fått nya anställningar eller börjat studerar gör Tarik glad. Av dem som jobbar så är det framför allt andra montörsjobb de har gått till. De som valt att studera läser bland annat till förskollärare, grundskollärare eller ekonomer. De som inte redan har en lösning får fortsatt omställningsstöd. Ungefär 85 procent brukar nå en lösning inom ett år.

Fler berättelser

Mats Andersson

Andra berättar

Vem vill ha oss nu?

Benjamin Jangenfalt

Andra berättar

Hjältevadshus återanställde medarbetare

Charlotta Pettersson

Andra berättar

Uppsägningen kan bli början till något nytt