alt-text

Uppsägningen kan bli början till något nytt

”Karriärväxling!” På frågan om vad som är viktigast för en person som blir uppsagd på grund av arbetsbrist kommer Charlotta Petterssons svar snabbt. Hon är ombudsman för IF Metall avdelning 6 mellersta Norrland.

Många av de cirka 30 medlemmar som hon företrätt vid uppsägningar tar ganska fort efter att varslet lagts upp frågan om karriärväxling. ”Vad finns det för möjligheter för mig?” är en av de vanligaste frågorna Charlotta Pettersson möts av.

- När chocken och ilskan över att ha blivit uppsagd har lagt sig börjar de flesta blicka framåt, säger hon.

God kontakt med Trygghetsfonden

Den kontakt hon haft med Trygghetsfonden TSL under åren har varit positiv, men inte särskilt tät. Många av hennes medlemmar jobbar på små arbetsplatser där fackklubbar saknas. Vid uppsägningsärenden har därför Charlotta fått ringa Trygghetsfonden TSL för att ta ärendet vidare.

- Jag är nöjd med den återkoppling jag fått från Trygghetsfonden TSL, de representanter jag talat med har varit pålästa och väl förberedda. Men vad som därefter har hänt i själva omställningsarbetet vet jag inte mycket om. Men jag utgår från att det har gått bra eftersom jag inte hört någon kritik från mina medlemmar, säger Charlotta.

Uppsägningen vänds till något positivt

Att Trygghetsfonden TSL nu har möjlighet att erbjuda den som blir uppsagd kortare yrkesutbildningar och validering av yrkeskunskaper ser Charlotta som mycket positivt. Bara för att en person haft ett verkstadsjobb i hela sitt liv betyder det inte att det måste fortsätta vara så. Charlotta har stött på uppsagda medlemmar som bland annat drömmer om att få jobba i en trädgård eller bli ledare på olika nivåer. Med facit i hand kan uppsägningen bli en efterlängtad spark i baken.

Finns det något som Trygghetsfonden TSL borde förbättra?

- Många små arbetsgivare vet inte om att Trygghetsfonden TSL finns och vilken hjälp de kan erbjuda. Här krävs mer information.

Fler berättelser

Tarik

Andra berättar

Klubbordföranden som nästan glömde bort sig själv

Mats Andersson

Andra berättar

Vem vill ha oss nu?

Benjamin Jangenfalt

Andra berättar

Hjältevadshus återanställde medarbetare