Martin brinner för livslångt lärande
Nyttja möjligheten att prata med en av Trygghetsfonden TSL:s rådgivare vid en varsel- eller uppsägningssituation, uppmanar Martin Karlsson som är ombudsman på LO. Oavsett om du redan har ett nytt jobb på gång eller inte vet vad du ska göra är det bra att träffa en professionell rådgivare som lyssnar på just din situation och berättar om vad stödet kan innebära. Att informera medlemmarna om omställningsstödet från Trygghetsfonden TSL är ett viktigt jobb.
Martin Karlsson ansvarar för arbetsmarknadsfrågor för LO-distriktet i Västsverige sedan 2015. Även om hans pappa regelbundet pratade om facket och socialdemokratin under uppväxten, var det en slump att Martin blev fackligt engagerad. Egentligen är Martin utbildad barnskötare, men dåvarande lågkonjunktur gjorde att det i stället blev fastighetsbranschen där han för första gången kom i kontakt med avtalsförsäkringar.
– Min arbetskollega hade skadat sig i jobbet och visste inte vilka försäkringar eller vilket stöd han hade rätt till. Jag beslöt mig för att hjälpa honom berättar Martin Karlsson, LO
Detta ledde till att Martin engagerade sig i Fastighetsanställdas förbund för att ta reda på vad som gällde kring försäkringarna. Intresset för försäkringar har sedan följt Martin genom hela yrkeslivet.
År 2000 kom han i kontakt med LO som projektanställd för att informera om skillnaden mellan den lagstiftade pensionen och den kollektivavtalade. Därefter halkade Martin in på Folksam där han blev organisationsansvarig för grupp- och medlemsförsäkringar. Där blev han också fackligt engagerad i Handelsanställdas förbund, så småningom både som vice ordförande och ordförande. Denna resa ledde till slut att Martin hamnade på sin nuvarande position.
Nyligen tog han upp frågan med LO-distriktet i västsveriges arbetsmarknadskommitté, hur man ser på det omställningsstöd som erbjuds medlemmarna.
– Jag fick så bra respons från ombudsmän och förtroendevalda, där alla uttrycker en så positiv bild kring det arbete Trygghetsfonden TSL bedriver. Det är ju det omställningsstöd vi förhandlat fram till våra medlemmar, konstaterar Martin Karlsson, LO.
En viktig framgångsfaktor är det nära samarbetet med Trygghetsfonden TSL i regionen. Det gör att det alltid är korta vägar till information och avstämningar kring omställningssituationer. En annan del som lyftes fram är att omställningsprojekten startas upp snabbt och ser till varje enskild individs behov. Detta gäller också för de coacher som anlitas av Trygghetsfonden TSL. Även den höga graden av digitalisering har bidragit till ett mycket mer smidigt sätt arbeta med omställningsprojekt.
I Västsverige och när denna artikel skrevs var 93 procent av de som fått omställningsstöd nöjda och av de fackliga representanterna var 90 procent nöjda med arbetet. Martin konstaterar att det är få andra samhällsinstitutioner som uppnår så fina resultat, men vill samtidigt trycka på att det är viktigt att alltid sträva framåt. Hans vision är att alla som blir av med sitt jobb ska få ett lika eller mer kvalificerat nytt jobb.
Martin konstaterar att även om tjänstemän både har tillgång till mer resurser och är mer studievana, så kan vi se till att Sveriges yrkesarbetare har tillgång till minst lika bra stöd och möjligheter genom att ett effektivt omställningsstöd men att även fånga upp andra resurser.
Omställningsförmåga är avgörande för att vi ska vara framgångsrika långsiktigt, både som individer och som land.
– Vi ska inte försvara de dåliga jobben, där ska vi stärka individerna med kunskap, kompetensutveckling och validering för att de personerna ska kunna gå till ett bättre, säkrare och tryggare jobb säger Martin Karlsson, LO
Här har Trygghetsfonden TSL en viktig roll i att se till att det skapas trygghet under omställningen och möjlighet till kompetensutveckling för att kunna gå till ett nytt jobb.
Fakta: Sedan 2022 erbjuder Trygghetsfonden TSL även ett kompetensstöd till personer som har en anställning, så att de kan utveckla sin kompetens för att stärka sin ställning på arbetsmarknaden.