alt-text

Efter nedläggningen: bra samarbete vände sorg till hopp

God samverkan mellan fack och arbetsgivare, effektivt stöd från Trygghetsfonden TSL och noggrann planering bidrog till att nedläggningen av pappersbruket Ortviken inte blev den katastrof som många fruktat. ”Nästan alla 750 har hittat ny försörjning”, säger Mia Berglund, tidigare HR-chef.

Den 26 augusti 2020 var en sorgens dag för Mia Berglund och Jan Öberg. Som HR-chef respektive ordförande för avdelning 16 inom fackförbundet Pappers var de delaktiga i att meddela de anställda på Ortvikens pappersbruk i Sundsvall att pappersproduktionen skulle läggas ned.

Runt 750 personer riskerade att förlora sina jobb.

– Jag har nog aldrig varit så fokuserad och koncentrerad som den där morgonen, minns Mia. Tårarna var på väg flera gånger men jag lyckades hålla dem tillbaka och koncentrera mig på min uppgift. Men det var en mycket sorglig dag.

Gick in i sina professionella roller

Informationsmötena den 26 augusti tog hela dagen och medarbetarna visade upp alla olika beteenden på kriskurvan. Många blev tysta och någon chef mådde illa över att behöva berätta beskedet för sina medarbetare.

Direkt när den första informationen hade släppts gick Jan Öberg undan för att ringa till Pappers huvudkontor och berätta om nedläggningen.

– Det var som att berätta att alla ens nära anhöriga hade dött, minns han om samtalet.

Även om de båda också var personligen berörda av nedläggningen – Jan dock i mindre grad eftersom han redan hade kommit överens med arbetsgivaren om avgångspension – gick de omedelbart in i sina professionella roller. De såg som sin gemensamma och tydliga uppgift att se till att omställningen skulle bli så bra som möjligt.

– Mycket ställs ju på sin spets i sådana här situationer. Men jag tycker att vi lyckades hålla god stämning i något som är så eländigt i grunden. Det berodde på att vi hade ett haft ett bra samarbete mellan fack och arbetsgivare redan innan detta blev aktuellt, säger Mia.

Viktigt med fysiska möten

När informationen hade släppts kontaktade hon direkt Trygghetsfonden TSL så att de skulle kunna förbereda sig på ett stort arbete.

– Vi är väldigt nöjda med stödet vi fick från TSL, att de lyssnade och anpassade sitt arbete efter våra behov, säger hon.

Under hela hösten 2020 pågick förhandlingar mellan fack och arbetsgivare om uppsägningarna. Men parallellt med detta samverkade Mia som representant för arbetsgivaren, och Jan för facket, flera gånger varje vecka med siktet på framtiden.

Bland annat såg de till att boka två konferensrum där Carin Edholm, Leveranschef, och Mirja Hjerpe, omställningsrådgivare, från Trygghetsfonden TSL tidigt kunde träffa de anställda för att diskutera möjliga lösningar och stöd från Trygghetsfonden.

– Vi satte upp plexiglas i rummen och såg till att det användes munskydd. På det sättet kunde vi se till att det trots pandemin gick att hålla fysiska möten, det kändes väldigt viktigt, säger Jan.

Mia Berglund och Jan Öberg

De flesta drabbade har hittat ny försörjning

I dag, ett och ett halvt år efteråt, kan Mia och Jan blicka tillbaka på den jobbiga tiden med tillförsikt.

– Genom det snabba och nära samarbetet med TSL så har de flesta på pappersbruket hittat nya anställningar. Några har börjat att studera och ett antal fick erbjudande om pensionslösning, säger Mia.

Dessutom får ett åttiotal jobba kvar inom SCA med den nya inriktningen på CTMP-massa för hygienprodukter medan ett femtiotal har fått jobb på textilåtervinningsföretaget Renewcell som nu hyr in sig på papperbrukets industriplats. Andra har fått jobb på Northvolt i Skellefteå och inom kriminalvården.

Även för Mia och Jan har det ordnat sig. Mia driver nu egen verksamhet som HR-konsult och var bland annat med om att hjälpa Renewcell igång med sin verksamhet, och Jan säger att han har fler uppdrag än han egentligen önskar, bland annat som nämndeman och kommunalpolitiker.

Och trots det dystra beskedet i augusti 2020 verkar Ortviken ha lyckats vända nedläggningen till något ljust. I höstas höll företaget en avskedsfest på Folkets hus i Sundsvall, ett värdigt avslut enligt Mia och Jan.

– Det var många starka känslor, men det var nog den bästa fest jag någonsin har varit på, säger Mia.

Fem bästa tipsen för att lyckas med ett omställningsarbete

  • Se till att samverka mellan parterna och företagsledningen.
  • Lita på varandra.
  • Inse allvaret i situationen och skapa en tydlig plan för omställningen – från den första informationen till konkreta åtgärder.
  • Fråga arbetskamraterna hur de mår under processen – och lyssna på svaren.
  • Var uppfinningsrik och tänk på nya sätt. Bjud in företag som skulle kunna vara potentiella arbetsgivare för de drabbade.

Fler berättelser

Sara Öhgren Polarbröd

Andra berättar

Polarbröd: Omställningen som engagerade hela Sverige

Bergkvarabuss Webben 1920 1332 (002)

Andra berättar

Snabb hjälp till Bergkvarabuss

Ulrika Melinder Foto Susanne Kronholm 1920X1332

Andra berättar

"Jag har aldrig varit med om ett så bra samarbete tidigare"