alt-text

Polarbröd: Omställningen som engagerade hela Sverige

Branden som ödelade Polarbröds bageri i Älvsbyn i augusti förra året uppmärksammades av hela Sverige. Hälften av bageriets anställda fick oväntat lämna sina jobb och hela orten påverkades. Vi träffade Sara Öhgren, Polarbröds HR-specialist, för ett samtal om omställning och vägen tillbaka.

Polarbröd är den största privata arbetsgivaren i Älvsbyn Norrbotten. När en kraftig brand den 23 augusti förra året bröt ut i en av ugnarna ödelades hela fabriken över en natt. Nästan 200 jobb, i en kommun med knappt 8 000 personer, gick förlorade. Hela Sverige följde tidsförloppet via riksmedia och Statsminister Stefan Lövfen uttryckte sitt stöd.–Det var en oerhört tragisk händelse, för alla oss på Polarbröd, men också för Älvsbyn som ort och det blev tydligt att branden berörde så många människor. Lokalt har de flesta en relation till arbetsplatsen, men nationellt har många en relation till vårt bröd, berättar Sara Öhgren HR-specialist på Polarbröd.


Snabb hjälp från Trygghetsfonden TSL
Av de 254 anställda sades drygt hälften upp och Polarbröd ansökte om omställningsstöd för de uppsagda medarbetarna. - Många hade en lång anställningstid hos Polarbröd och aldrig tänkt tanken att jobbet skulle kunna försvinna över en natt. Det känns bra som arbetsgivare att veta att det finns proffsiga coacher som står redo att hjälpa till i den kris som uppstår för medarbetarna.


En lärorik omstart
De följande veckorna och månaderna var intensiva, tuffa men också oerhört lärorika berättar Sara. Fokus för arbetet blev först en översyn av verksamheten och en ny plan om att bygga upp ett nytt bageri från grunden sattes i verk samtidigt som omställningsprocessen pågick. - Vi har mötts av otroligt kompetenta och serviceinriktade medarbetare hos Trygghetsfonden TSL. Vi har haft ett gott samarbete, från den gemensamma planeringen av de första informationsträffarna för våra medarbetare, till löpande uppföljningar därefter.

Till de arbetsgivare som står inför en omställning är det viktigt börja processen så snart som möjligt och ta hjälp utifrån, då ökar chansen för den uppsagde personen att få ett nytt jobb tycker Sara.- En omställning innebär ju ofta någon form av kris för alla inblandade, vilket gör att det är klokt med ett utifrånperspektiv, säger Sara.

I början på året togs första spadtaget för det nya bageriet i Älvsbyn. Den planeras att sättas i arbete redan under senhösten. - Vi bygger som sagt för fullt i Älvsbyn. Nyligen har vi lanserat två nya goda hårda tunnbröd, Polarknäcke Kanel och Polarknäcke Havre. Dessa bakas i vårt bageri i Bredbyn i Västernorrland där vi har gjort stora satsningar efter branden.

 

Läs mer

Bergkvarabuss Webben 1920 1332 (002)

Andra berättar

Snabb hjälp till Bergkvarabuss

Foto Sandra Backlund Norsskog Orginal

Andra berättar

Norrskogs omställning engagerade hela orten

Foto Sofie Pettersson Orginal Klar (002)

Andra berättar

Snabb hjälp till Metso i Ersmark