Hur ska man tänka när man väljer utbildning?
Utvecklingen och förändringarna på arbetsmarknaden sker snabbt. Digitaliseringen gör att jobb försvinner men också att nya tjänster och roller kommer till. Den som varit säljare i en klädbutik kan till exempel få ta hand om företagets sociala medier-konto eller webbshop istället. Och då krävs det en ny kompetens.
Börja med att ställa dig själv lite frågor
- Vad är jag bra på? Vad tycker jag är roligt? Vad vill jag utveckla?
- Vill jag bygga vidare på det jag redan kan? Vill jag lära mig något helt nytt?
- Om jag vill byta inriktning, kommer det arbetet att finnas om fem år?
Tips: På arbetsförmedlingens webbplats kan du ta del av deras yrkesbarometer som kan ge en nulägesbild samt en prognos över hur efterfrågan på arbetskraft inom respektive yrke förväntas utvecklas på fem års sikt.
Du kan även testa vår tjänst Utbildningsprognos.se. Med den kan du enkelt söka upp en specifik utbildning som du är intresserad av och ta del av ett bedömningsunderlag som hjälper dig att avgöra om utbildningen kan stärka din ställning på arbetsmarknaden. - Vad är jag intresserad av? Har jag något fritidsintresse som jag kan förvandla eller bygga vidare på till ett arbete?
- Vad ska utbildningen leda till? Vill jag ha en ny tjänst internt? Höja lönen? Eller jobb i en helt annan roll eller bransch?
- Hur lång utbildning kan jag tänka mig ett gå?
- Vilken typ av utbildning passar mig bäst? Heltid, deltid, kvällskurs eller distans?
- Hur mycket är jag beredd att offra för att studera? Vill eller kan jag ta studielån? Gå ner i arbetstid? Ta tjänstledig
Du får ta tjänstledigt för studier
Du har rätt att ansöka om tjänstledighet för studier om du har varit anställd på företaget de senaste sex månaderna eller minst tolv månader under de två senaste åren.
Karriär- och studievägledning från Trygghetsfonden TSL
Om du har en pågående anställning kan du ha möjlighet att få hjälp på vägen i form av karriär- och studievägledning av oss på Trygghetsfonden TSL.