Från bilmekaniker till distributionsförare
I januari 2023 informerade Mekonomen om att de på grund av ekonomiska skäl behövde stänga sin verkstadsdel i Luleå. Alla mekaniker och kundmottagare på verkstaden blev uppsagda, vissa med erbjudande om förflyttning. Yosief Abrha, 31 år, hade jobbat fyra år som servicetekniker och bilmekaniker hos Mekonomen när han fick veta att han inte skulle få jobba kvar. Efter omskolning till lastbilsförare, med hjälp av omställningsstöd från Trygghetsfonden TSL, väntar nu nya utmaningar och Yosief ser hoppfullt på framtiden.
Tungt besked när man trivs på sitt jobb
Yosief gick två år som lärling för att kunna få jobbet som servicetekniker och bilmekaniker på bilverkstaden hos Mekonomen i Luleå. Han jobbade på Mekonomen i fyra år i ett sammansvetsat arbetsteam som hade jobbat länge tillsammans och trivdes väldigt bra ihop, berättar Yosief, varför beskedet blev extra tufft.
– Jag hade trott jag skulle leva med det yrket, att det var det jag skulle göra, speciellt efter att ha gått två år som lärling. Vi var som en familj, ett bra team och jättebra kollegor så jag blev ledsen när jag fick veta att de behövde stänga – och undrade vad jag skulle göra, säger Yosief.
Yosiefs arbetsgivare erbjöd honom en förflyttning till bilverkstaden på Mekonomen i Piteå. Yosief ville jobba vidare som servicetekniker och bilmekaniker som han utbildat sig till – men att börja pendla varje dag kändes tungt så när han blev kontaktad av Trygghetsfonden TSL tog han chansen att höra vad det fanns för andra alternativ.
Yosief fick kontakt med coachen Therese Berglund som började med att hjälpa honom att se över sina möjligheter.
– Therese var jättetrevlig och en väldigt bra guide. Hon gav mig förslag på utbildningar jag skulle kunna gå och information om vad olika yrken innebar. Hon visade vilka möjligheter som fanns men var tydlig med att valet var upp till mig, säger Yosief.
Yosiefs bror som bor i USA jobbar som lastbilsförare och Yosief hade alltid varit lite nyfiken på att prova yrket själv, men utbildningen som är fem månader lång är ganska kostsam.
Trygghetsfonden TSL bedömde att det är ett yrke där det finns behov av arbetskraft i framtiden och att utsikterna till jobb är goda, och erbjöd sig därför att stå för hälften av kostnaderna för Yosiefs omskolningsstudier och lastbilskörkort.
– Jag fick chansen att skola om mig och tänkte ”ja, varför inte prova något annat”. Det är fantastiskt att de erbjöd sig att hjälpa mig ekonomiskt på det sättet, säger Yosief.
Från studier till nytt jobb
Studierna påbörjades redan i maj samma år. Efter fem månaders yrkesstudier var det dags att söka jobb och då fick Yosief hjälp av Therese att skriva cv, något han inte hade gjort tidigare.
– När jag sökte jobbet på Mekonomen kom jag från två års lärlingsstudier och behövde inget cv och jag hade heller inget sedan tidigare så därför var den hjälpen extra värdefull, säger Yosief.
Therese följde sedan upp kontinuerligt och skickade jobbannonser med utlysta jobb till Yosief som hon uppmanade honom att söka.
– Therese gjorde sitt bästa för att hjälpa mig, vilket jag verkligen är tacksam för, säger Yosief.
Efter flitiga yrkesstudier, övningskörning, körprov och hjälp på vägen från sin coach och Trygghetsfonden TSL har Yosief sedan tre månader nytt jobb som distributionsförare på Kyl- och Frysexpressen i Luleå där han kör ut kylvaror till matvarubutiker.
– Jobbet som lastbilsförare innebär mycket frihet men man måste också ta mycket ansvar och vara försiktig när man kör och lastar. Det är kul att träffa nya människor och att se till att kunderna blir nöjda. Jag saknar mina gamla kollegor, men det känns bra – det är inte farligt att våga prova något nytt, ler Yosief.
Yosiefs tips till dig som är i en liknande situation:
- Ta den hjälp från Trygghetsfonden TSL som du erbjuds – min coach var fantastisk.
- Det är väldigt bra att få hjälp att skriva ett cv, vilket ökar chanserna till att få nytt jobb.
- Det är inte farligt att våga prova något nytt!