Fortsatt stor osäkerhet men tecken på viss återhämtning

Under andra kvartalet 2025 beviljades ca 7 300 personer omställningsstöd från Trygghetsfonden TSL. Det var drygt 41 procent fler än motsvarande kvartal året innan. En stor del av ökningen beror på konkursen av Northvolt. Det visar Trygghetsfonden TSL:s andra kvartalsrapport för året.

Publicerad:

Sammantaget pekar utvecklingen på en viss återhämtning i ekonomin, men med stor osäkerhet kring hur det globala läget påverkar den svenska ekonomin. Det geopolitiska läget i världen, tullar och eskalerande konflikter, skapar osäkerhet kring den framtida ekonomiska utvecklingen och därmed även kring arbetsmarknaden.

– Vi ser att inflödet var lägre under början av 2025 än under samma period 2024. Men under andra kvartalet ökade inflödet återigen mot jämförbar period förra året. Denna förändring beror till stora delar på konkursen av Northvolt, säger Caroline Söder VD Trygghetsfonden TSL.

Northvolts konkurs påverkar

Sedan hösten 2024 har totalt 2 371 personer som blivit uppsagda från Northvolt beviljats omställningsstöd. 366 av dem har hittills hittat en ny lösning. Av dessa har 82 procent fått en ny anställning, 1,5 procent har startat egen verksamhet och 16,5 procent har valt att vidareutbilda sig via längre studier. Eftersom omställningsstödet gäller i tolv månader har de flesta deltagarna fortfarande ett pågående stöd.

– Jag är stolt över att vi kan hjälpa så många uppsagda till nytt jobb eller studier. Det går mycket bra för de flesta av TSL:s deltagare i alla branscher och över 92 procent av de som tagit del av vårt omställningsstöd har fått en ny lösning, vilket bekräftar att vårt stöd har stor betydelse.

Det största inflödet till Trygghetsfonden TSL kom inom Industrin. Men justerat för Northvolt hade Industrin ett minskat inflöde jämfört med motsvarande period föregående år. Ökningen inom Industrin gör att det är den bransch som hade störst inflöde följt av Bygg och Handel. Därefter följde Transport, Personaluthyrning och Sjukvård och omsorg. Ungefär 9 av 10 personer som beviljades omställningsstöd hos Trygghetsfonden TSL kom från dessa sex branscher.


Trygghetsfonden TSL är en omställningsförsäkring avtalad mellan LO och Svenskt Näringsliv. 100 000 arbetsgivare och 900 000 medarbetare ingår i TSL:s omställningsförsäkring som gäller på arbetsplatser som har kollektivavtal med ett LO-förbund. Vi är Sveriges största nätverksorganisation för omställning och hjälper i genomsnitt 15 000 människor per år till ett nytt och oftast mer kvalificerat jobb. Vårt arbete innebär också att vi ser till så att arbetsgivare får tillgång till rätt kompetens. En kvarts miljon omställningar har genomförts i TSL-systemet sedan 2006. www.tsl.se

Johannes Hellqvist
Kommunikationschef
010-212 33 84
johannes.hellqvist@tsl.se

Dokument

Media