alt-text

Snabb hjälp gav det perfekta jobbet

Sebastian Olofsson hittade ett ledigt jobb som skulle passa honom perfekt. Men för att få jobbet skulle han behöva förnya sitt tillstånd att köra farliga transporter inom en vecka. Tack vare ett snabbt agerande från Trygghetsfonden TSL och jobbcoachen löstes problemet.


När Sebastian Olofsson i Nossebro blev uppsagd från jobbet som tankbilschaufför började han med att ta en ordentlig funderare på vad han ville göra i framtiden. Genom Trygghetsfonden TSL fick han kontakt med jobbcoachen Benitha Löwdin på Lernia som var ett bra stöd i funderandet.
– Det var jättebra att få en person som man kunde sitta ner med och bara bolla idéer. Och att prata med någon utanför den närmaste familjen om problem och möjligheter, säger Sebastian.

Lokförare ett alternativ

Ett spår som han var inne på till att börja med var att utbilda sig till lokförare. Men det skulle innebära en ganska lång utbildning och en del förändringar i Sebastians liv som han kanske inte önskade sig.
– Till exempel att behöva flytta till någon annan ort för att genomföra utbildningen och i så fall sälja eller hyra ut min nuvarande bostad. Det var jag inte så sugen på.

Så småningom dök det dock upp ett jobb som Sebastian tyckte skulle passa perfekt, som chaufför på flygflottiljen F7 i Såtenäs, nära Lidköping. Men det fanns en hake – jobbet krävde ett så kallat ADR-tillstånd vilket ger chaufförer rätt att frakta brännbara och explosiva varor. Visserligen hade Sebastian ett sådant men det skulle snart löpa ut.

– Nu hade jag en vecka på mig att fixa ett nytt ADR-tillstånd. Jag tog kontakt med ett utbildningsföretag som jag känner till och det skulle fungera rent tidsmässigt, men frågan var om jag kunde få hjälp att betala det. I och för sig funderade jag på att ta risken och betala själv, men jag tog kontakt med min jobbcoach och frågade om det fanns möjlighet att få något stöd genom Trygghetsfonden TSL, säger han.


Snabb hjälp för att få nytt tillstånd

Redan efter en dag fick Sebastian besked om att han kunde få ett ekonomiskt stöd för att förnya sitt ADR-tillstånd. Och med det i handen blev det också han som fick det lediga jobbet.
– Det här var helt avgörande. Sammanlagt fanns det drygt 50 sökande till jobbet, och 20 av dessa hade rätt utbildning. Jag var en av tre som kallades till intervju och det hade aldrig hänt om det här med ADR-tillstånden inte hade löst sig. Det känns helt underbart att jag har fått den här hjälpen, säger Sebastian.


Vad är ditt bästa tips till den som hamnar i samma situation?
- Ta chansen till den hjälp som erbjuds!

Andra berättar

Ing Mari IMG 3856 1920X1332 (002)

Andra berättar

Fick tillsvidareanställning som 63-åring

Roger 1920 1332

Andra berättar

Från verkstadsgolv till förskola

Byggarbetsplats

Andra berättar

Undvek utvisning tack vare fast jobb