Stabilitet och möjliga tecken på ljusare tider

För första gången på nästan två år hittar nu fler personer en ny lösning på arbetsmarknaden efter avslutat stöd än antal som påbörjar omställningsstöd. I kombination med en sammanlagd minskad ökningstakt av inflödet, framför allt inom byggbranschen, kan detta vara tecken på ljusare tider på svensk arbetsmarknad. Det visar Trygghetsfonden TSL:s andra kvartalsrapport 2024. 

Publicerad: 2024-07-01

Under andra kvartalet 2024 beviljades 5 200 personer omställningsstöd från Trygghetsfonden TSL. Inflödet har minskat något under andra kvartalet och ligger nu på under 2 000 per månad. Detta efter sex månader i följd med månadsvärden på klart över 2 000. Jämfört med motsvarande månader 2023 har inflödet dock ökat, men i en avtagande takt. Ett skifte inom inflödet kan därför komma inom en relativt snar framtid.

– Inflödet verkar stabiliseras, om än på en fortsatt hög nivå. Framför allt syns det i byggbranschen som under andra kvartalet har tydligt lägre ökningstal månad för månad och nu i juni inte alls ligger på samma höga ökningstal som i början på året. I maj hade industrin återigen störst inflöde, vilket skulle kunna vara ett tecken på att vi är på väg mot ett mer normalt konjunkturläge. Det säger Caroline Söder, VD på Trygghetsfonden TSL.

Sysselsättningen i Sverige är förhållandevis hög, även om arbetslösheten har utvecklats i en mer negativ riktning den senaste tiden. Under andra kvartalet 2024 fick fler än 9 av 10 personer som tagit del av omställningsstöd hos Trygghetsfonden TSL en ny lösning på arbetsmarknaden, vilket innebär att resultaten fortsätter att ligga på en historiskt hög nivå.

– Ytterligare tecken på stabilisering är att TSL:s omställningskvot i maj återigen låg över 1 efter rekordlånga 20 månader i följd under 1. Det innebär att det under maj månad var fler personer som hittade en ny lösning på arbetsmarknaden efter avslutat stöd, än för varje person som påbörjade omställningsstöd under samma månad. Alla de tre största branscherna, som tillsammans inkluderar över två tredjedelar av inflödet, hade fler personer som hittade en ny lösning än som påbörjade omställningsstöd. Detta är ett välkommet tecken som ger förhoppning om ljusare tider framöver, avslutar Caroline Söder.

(Brytpunkt för data är den 25 juni 2024.)

Läs mer i vår kvartalsrapport 2 2024 på vår rapportsida.