Tips för dig som planerar att söka omställningsstudiestöd hos CSN

Den 1 oktober öppnar nästa ansökningsfönster för omställningsstudiestödet. Om du planerar att söka är det viktigt att du förbereder din ansökan och skickar in den till CSN direkt när ansökan öppnar vid midnatt, natten till den 1 oktober.

Läs våra tre viktiga tips för dig som planerar att söka omställningsstudiestöd

Antalet uppsagda nu nere på nivåer som innan krisen

Årets första kvartalsrapport visar att antalet anmälda personer till Trygghetsfonden TSL minskat med 25 procent jämfört med första kvartalet 2019 och nu befinner sig på samma nivå som innan krisen. Industrin har klarat sig oväntat bra, men för andra branscher är det mer bekymmersamt.

Ladda ner:
Kvartalsrapport 2021:1 Ett år med pandemins effekter på arbetsmarknaden – antalet uppsagda nu nere på nivåer som innan krisen (pfd)


Under inledningen av första kvartalet 2021 fick 4282 personer omställningsstöd av Trygghetsfonden TSL. Det är ungefär 25 procent lägre än motsvarande period 2020 och drygt 25 procent högre än samma period 2019. Därmed är antalet personer som anmäls till Trygghetsfonden TSL i nivå som med hur det såg ut innan pandemin.

En slutsats från rapporten är att det är för tidigt att bedöma pandemins effekter på arbetsmarknaden. Nedgången av antalet uppsagda från industrin som anmälts för stöd genom Trygghetsfonden TSL under inledningen av 2021 ger anledning till optimism, men för andra branscher är utvecklingen mer osäkert.


Ett stöd som fungerar, även under en kris

9 av 10 får fortsatt nytt jobb med omställningsstödet och 4 av 5 får ett lika eller mer kvalificerat arbete.

- Vi kan konstatera att trots ett periodvis 10 gånger högre inflöde än normalt så har Trygghetsfonden TSL snabbt kunna erbjuda ett kvalitativt och individuellt stöd till samtliga uppsagda som har anmälts till oss under pandemin, säger Caroline Söder vd på Trygghetsfonden TSL.