När kompetens och kvalitet samverkar
Kompetens ger kvalitet och kvalitet är framtiden. Så resonerar försvarsmaterielföretaget BAE Systems Bofors AB i sin satsning på personalen. Nu får satsningen ytterligare en skjuts – med utbildningsinsatserna från Trygghetsfonden TSL.
Bofors industriområde vid stranden av sjön Möckeln i Karlskoga har varit en viktig del av den svenska försvarsindustrin ända sedan Alfred Nobels dagar. I dag jobbar här drygt 500 personer inom BAE Systems Bofors med att utveckla och montera vapensystem som marina Boforskanoner, artillerisystemet Archer och pansarvagnen Stridsfordon 90. Dessutom monteras här ammunition.
En av de viktigaste framtidsfrågorna för dagens Bofors handlar om att fortlöpande utveckla medarbetarnas kompetens och att vara attraktiv som arbetsgivare, enligt Emma Ekbäck Nermark, senior HR-medarbetare på BAE Systems Bofors.
– Kompetensutveckling ingår i vår långsiktiga strategi i att fokusera på kvalitet eftersom det är kvalitet som våra produkter står för, och måste stå för även i framtiden. Då behöver vi återkommande jobba med att stärka våra medarbetares kompetens, säger hon.
Hittade möjligheter till kostnadsfri utbildning
Under pandemin tvingades BAE Systems Bofors att dra ned sina utbildningsinsatser på sparlåga. Men under början av året fick satsningen ny fart. Då hittade företaget tillsammans med facket IF Metall möjligheterna via Trygghetsfonden TSL att ansöka om utbildningsinsatser genom projektet ”Kompetens för konkurrenskraft”.
Kompetens för konkurrenskraft ger möjlighet till kostnadsfria utbildningar samt valideringar och är till för individer och privata arbetsgivare som har kollektivavtal inom Svenskt Näringslivs och LO:s avtalsområde och som påverkats av pandemin.
– Vi är så glada och tacksamma att vi fick den här möjligheten att genomföra utbildningar som ligger i linje med vår strategi att satsa på medarbetarna, säger Emma Ekbäck Nermark.
Valideringen ger en aktivitetsplan för framtiden
BAE Systems har hittills genomfört två valideringsinsatser och har planer på fler. Inledningsvis valde företaget att inrikta sig på att validera produktionspersonalen i industriteknisk baskunskap och att validera medarbetarna i maskinverkstaden med CNC Teknik grönt certifikat. Totalt handlar det om ett hundratal personer.
Fördelarna med validering är flera, enligt Emma.
– En stor fördel är att det ger medarbetaren ett kvitto på sina kunskaper. Som företag höjer vi också den breda baskunskapen samtidigt som vi identifierar eventuella brister. På så sätt får vi en karta och aktivitetsplan för vilka områden vi behöver utbilda mer inom.
Viktigt att samverka företag och fack
BAE Systems Bofors är mycket nöjda med de insatser som har gjorts hittills. Även från de anställda har reaktionerna varit övervägande positiva. En stor anledning till det är enligt Emma Ekbäck Nermark företagsledningens goda samarbete med facken. Innan företaget körde igång med utbildningarna bjöd företaget och IF Metall tillsammans in de berörda för att berätta om projektet och ta bort eventuell oro.
– Vi lade stor vikt vid att förklara valideringen så att ingen skulle uppfatta det som något negativt eller att vi ifrågasätter någons kunskaper. Tvärtom kunde vi som företag visa att vi satsar för framtiden här i Karlskoga och IF Metall kunde visa att de vill se sina medlemmar växa, säger hon och tillägger:
– Ytterst, för oss som ett internationellt företag, handlar det ju om att vi vill behålla de här jobben i Sverige. Då måste vi kunna mer än konkurrenterna.
Bästa tipsen om kompetensutveckling
• Satsa på människorna, inte bara på maskiner och processer. Det är i människorna framgången ligger.
• Se till att ha en god samverkan med facken. Oftast finns en gemensam syn kring kompetens.
• Se win-win-situationen i att kompetensutveckling både leder till bra resultat för företaget och för individen.