alt-text

Fack och företag i gemensam sak för höjd kompetens

Efter pandemin hade man tappat fart i den gemensamma kompetensutvecklingen hos försvarsmaterieltillverkaren BAE Systems Bofors i Karlskoga. Något fackklubben och företaget gemensamt löste med hjälp av Trygghetsfondens TSL:s projekt Kompetens för konkurrenskraft.

— I försvarsindustrin måste vi alltid kontinuerligt arbeta med kompetensutveckling, men efter pandemin var behovet extra stort. Här blev samarbetet mellan fack, företag och Trygghetsfonden TSL ovärderligt, säger Staffan Källström, Ordförande i IF Metall Bofors Verkstadsklubb.

BAE Systems Bofors AB ingår i Europas största försvarsmaterielkoncern med nära 90 000 anställda i 40 länder. På BAE Systems i Karlskoga arbetar idag drygt 500 personer, varav ett drygt hundratal är kollektivanställda. Här tillverkas främst marina Boforskanoner, artillerisystemet Archer och pansarvagnen Stridsfordon 90. Dessutom monterar man ammunition.

Som tillverkare inom försvarsindustrin är kvalitet och tillförlitlighet a och o. Det är väsentligt att hela tiden ligga i fas med - helst gärna steget före - den tekniska utvecklingen. I den här branschen går den tekniska utvecklingen dessutom oerhört fort.

Staffan Källström är ordförande i fackklubben IF Metall hos BAE Systems Bofors i Karlskoga:

— Vi fick en eftersläpning på grund av pandemin. Och eftersom det handlar om försvarsinsindustrin kan jag inte vara mer specifik än så. Men det fanns delar i kompetensutvecklingen där vi helt enkelt tappat fart och inte kunde hålla jämna steg. Det, ihop med hur världsläget dessutom utvecklats på senare tid, har ökat både kraven och arbetsbelastningen på oss inom försvarsindustrin. Och då är kompetensutveckling extra viktigt. Vi måste förvisso alltid kontinuerligt vässa vår kompetens, men efter pandemin var behovet extra stort, berättar Staffan Källström.

Staffan Källström hade tidigare försökt ansöka om stöd till kompetensutveckling för medlemmarna genom ett annat existerande projekt, men det hela var alldeles för krångligt så det lades på is. Han fick då kännedom om Trygghetsfonden TSL:s valideringar och utbildningar som erbjöds inom ramen för projektet ”Kompetens för konkurrenskraft”. Och nu gick det smidigare.

— Vi fick raskt ihop ett möte med företrädare från oss i facket och chefer på företaget med Trygghetsfonden TSL och fick en fantastisk support. Trygghetsfonden TSL var från dag ett både lyhörda och oerhört smidiga att samarbeta med, och det är inte alltid man upplever det bemötandet som facklig representant. Att fack och företag dessutom kunde samarbeta sida vid sida i denna ansökan blev definitivt också en viktig nyckel till framgång, säger Staffan Källström.

Och snart var man igång. Ett par stora valideringsprocesser i Industriteknik, samt CNC-teknik grönt certifikat genomfördes hos YrkesAkademin bland de hundratalet kollektivanställda.  I valideringen kartlades kompetens på individnivå för att sedan kunna genomföra utbildningar för att höja medarbetarnas spetskompetens inom områdena.

— Valideringsverktyget är väldigt effektivt då det ger en stark bas för vilka möjligheter varje individ har att utgå ifrån, men framför allt också för att se vilka kompetenser man också kan utvecklas mer inom. Det bygger på den svenska modellen – att ge alla individer samma möjlighet oavsett förutsättningar, och det är något både vi som fack och företaget värnar om. Från fackets sida arbetar vi för nöjda medlemmar och att stärka kompentensen hos dessa. Att förvalta och förbättra humankapitalet. Det fick vi med hjälp av Trygghetsfonden TSL:s projekt Kompetens för konkurrenskraft verkligen en möjlighet till, avslutar Staffan Källström, ordförande i IF Metall Bofors Verkstadsklubb.

Staffan Källströms bästa tips om kompetensutveckling 

  • Var noga med att vara tydlig för medlemmarna med vad nyttan av kompetensutveckling är. Se varje människa och förklara att detta är något som är till för dem, och som de tjänar på.
  • Samarbeta som fackklubb och företag. En nyckel till framgång i att lyckosamt kunna kompetensutveckla sin personal är att vara på samma sida. Jobba med och inte mot varandra.
  • Stötta varandra i arbetet både i den fackliga organisationen och företaget. Det är vi tillsammans som kan skapa hållbar kompetensutveckling för framtiden.

 

Läs mer

H6B2034 Fra╠Èn RAW 1920X1332

Andra berättar

När kompetens och kvalitet samverkar

Pk9927 1920X1332

Andra berättar

Betongföretaget som bygger för framtiden

Patrik Rugolo 1920X1332

Andra berättar

Kocken Patrik: Valideringen öppnar en dörr till framtiden