alt-text

Betongföretaget som bygger för framtiden

Betongtillverkaren S:t Eriks tog tillfället i akt att utbilda sin produktionspersonal för framtiden. ”Vi ser utbildningarna från Trygghetsfonden TSL som världens möjlighet”, säger Anders Eliasson, arbetsledare vid S:t Eriks i Staffanstorp.

Hur tar vi tillvara på intresset för utbildning som de anställda återkommande brukar flagga för i den årliga medarbetarundersökningen? Hur kan vi kompetensutveckla personalen för företagets framtida behov? Hur säkrar vi kompetensnivån när anställda slutar, och nya börjar.

Det anrika betongtillverkningsföretaget S:t Eriks hittade en lösning som checkar i alla boxarna – att ansöka om utbildningar inom ramen för Trygghetsfonden TSL:s projekt Kompetens för konkurrenskraft.

– Vi såg det som världens möjlighet för oss och för vår personal när vi fick kännedom om utbildningarna, säger Anders Eliasson, arbetsledare för produktionspersonalen och truckförarna vid S:t Eriks i skånska Staffanstorp.

Staffanstorp är en av 15 produktionsenheter inom S:t Eriks som totalt har runt 550 anställda och bland annat tillverkar marksten och färdiggjutna betongmoduler som stödmurar och komponenter till vatten och avlopp.

Kostnadsfria utbildningar

Det var Anders chef som kom till honom med tipset om de kostnadsfria utbildningarna som är till för individer och privata arbetsgivare som har kollektivavtal inom Svenskt Näringslivs och LO:s avtalsområde och som påverkats av pandemin.

– Det ursprungliga tipset kom från ett företag som vi tidigare har samarbetat med kring utbildningar. Det var så vi fick upp ögonen för utbildningarna, säger Anders.

S:t Eriks handplockade tre utbildningar som var särskilt angelägna: brandfarliga arbeten, grundläggande mätteknik och grundläggande ritningsläsning. Därefter skickade företaget in sin ansökan via Trygghetsfonden TSL:s webb – och fick alla beviljade.

”Funkade väldigt bra”

Den första utbildningen, i brandfarliga arbeten, är redan genomförd som en heldagskurs på distans som en effekt av pandemin. Personalen på S:t Eriks satt i ett konferensrum framför en storbild-TV.

– Det funkade väldigt bra och det uppstod väldigt givande diskussioner. Utbildning i brandfarliga arbeten är ju ett lagkrav för oss, men vi hoppas också kunna öka säkerhetstänket hos de anställda generellt med utbildningen, säger Anders.

Lyfta kompetensnivån i företaget

Enligt honom är förhoppningen med de två andra planerade utbildningarna att de ska bidra till att lyfta de anställdas kompetensnivå med sikte på framtiden.

– Kunskap om ritningar och mätteknik handlar ytterst om vår kvalitet. Högre kvalitet ger nöjdare kunder, färre kassationer och färre reklamationer.

Anders säger att S:t Eriks hittills är mycket nöjda med utbildningsinsatserna. Även de anställdas återkoppling har varit bra.

– Jag har bara fått positivt gensvar från dem som varit med.

Bästa tipsen om kompetensutveckling

  • Se möjligheterna med de kostnadsfria utbildningarna som erbjuds inom ramen för projektet Kompetens för konkurrenskraft.
  • Håll koll på TSL:s LinkedIn för att hålla dig uppdaterad om utbildningarna.
  • Tänk långsiktigt kring hur kompetensutveckling kan lyfta företaget för framtiden.

Läs mer

Srgb Pernilla Rehnberg Sanga1920x1332

Andra berättar

Kompetensen tillbaka på konferensanläggningen Sånga

Trygghetsfonden Mossbylund 02 1920X1332

Andra berättar

Mossbylund satsade extra på städpersonalen

Patrik Rugolo 1920X1332

Andra berättar

Kocken Patrik: Valideringen öppnar en dörr till framtiden