alt-text

Blir socialpedagog efter 27 år på lagret

Efter 27 år på Ellos lager sade kroppen stopp för Benny Thorsson, 49. Ett besök hos företagshälsovården blev en väckarklocka och via sin chef och ett fackligt ombud kom han i kontakt med Trygghetsfonden TSL – och nu bara tre månader senare är han på väg mot sitt livs första högskolestudier.

Benny hade jobbat på Ellos lager i Viared utanför Borås sedan värnplikten med att köra truck, packa ihop beställningar och skära tyger när han började få problem med sina tummar och handleder. 

Hans första tanke när han insåg att han skulle behöva byta tjänst var ett annat praktiskt yrke, men efter vägledning av Trygghetsfonden TSL, med coachsamtal och personlighetstester, föll valet på något helt annat. I höst blir det studier till socialpedagog för Benny, som vid sidan av jobbet på lagret varit scoutledare i tio års tid.

Familjelivet påverkar yrkeslivet

Benny började på lagret redan 1997 som 21-åring och har gillat sitt jobb, inte minst för att det passat hans privatliv.

– Det är bekvämt att jobba på samma ställe, speciellt när man har barn – och jag är pappa till tre och sambon har ytterligare tre. När man har familj är det bra att veta vad man har att vänta varje månad, säger Benny.

Men efter många år med ett fysiskt arbete hade han fått besvärande krämpor, förslitningsskador, som han inte fick bukt med.

– Jag har trivts bra med arbetskamraterna och mina uppgifter och så länge kroppen funkade kände jag inget behov av att byta jobb. Men det tar på kroppen att jobba på lager. Handled och tumme började krångla på riktigt så jag fick besöka företagshälsovården. Läkaren jag träffade frågade om jag verkligen skulle jobba med det jag gör.

Benny pratade med sin närmsta chef, som inte kunde erbjuda någon annan tjänst inom företaget men rekommenderade Benny att höra med Ellos fackliga ordförande om det fanns möjlighet till kompetensstöd. Deras fackliga ordförande Åsa hade bra koll på försäkringar och bad i sin tur Benny att ta kontakt med Trygghetsfonden TSL.

– Jag skrev till Trygghetsfonden TSL som svarade snabbt. Jag gjorde sedan en ansökan om stöd och kort därefter kontaktade vägledaren Helena Gunnarsson från Trygghetsfonden TSL mig och berättade mer om möjligheterna och frågade om jag ville ha karriärvägledning. ”Ja tack gärna” svarade jag på det, säger Benny.

Han fortsätter:

– Vi hade några möten på Teams och även telefonsamtal. Helena var rak, gav mig ett bra bemötande och visade förståelse för den oro jag kände. Det var jättebra möten, hon pushade mig i rätt riktning och lät mig sedan kolla igenom allt i lugn och ro hemma. Det var väldigt nyttigt och härligt att få bolla både oro och frågor och att veta att vi skulle ha ett nytt möte veckan efter.

För att se vad han skulle passa att jobba med uppmanade Helena Benny att göra personlighetstester, både för att se vad han hade för intressen och vilka yrken som skulle kunna vara lämpliga för honom utifrån hans förutsättningar.

– Testerna visade att både praktiska och pedagogiska yrken skulle kunna passa mig.

Benny fick sig en tankeställare, han hade tidigare inte funderat på något utanför den praktiska yrkesbanan – trots att han jobbat som scoutledare på fritiden i tio år. Helena följde upp resultatet och mejlade Benny länkar med förslag på olika utbildningar och yrkeshögskolor. Efter en hel del funderingar och samtal både med sin sambo och Helena föll slutligen valet på socialpedagogutbildningen.

– Man kan jobba inom socialtjänsten, skolan eller kriminalvården. Det handlar mycket om att stötta ungdomar och deras familjer, något jag redan gör som scoutledare. Det är givande att jobba med barn och att förhoppningsvis göra skillnad och hjälpa dem längs vägen. Jag har inte tidigare tänkt på att koppla ihop det jag gör på fritiden med ett jobb.

Omställningsstudiestöd och ansökningar

Helena rekommenderade Benny att söka omställningsstudiestöd från CSN för sina studier – ett studiebidrag som motsvarar upp till 80% av inkomsten i 44 veckor – i stället för att ta studielån under det första året.

För att kunna få det ekonomiska stödet till höstterminen behövde han söka redan den 1 april, och Helena tipsade honom att ligga på direkt när ansökningsfönstret öppnades. För att söka behöver man förutom arbetsgivarintyg även kunna styrka behörighet och skicka in tidigare skolbetyg, så plötsligt var tiden knapp.

– Jag tänkte: ”Räknas betygen fortfarande eller är de museiföremål?” och insåg att jag behövde bli detektiv för att hitta dem, säger Benny.

Helena kom med förslag på var han kunde leta, bland annat i stadsarkivet – och till slut hittades betygen i hans gamla gymnasieskolas källare. Betygen visade att han hade behörigheten som krävdes. Benny hann få ihop allt som behövdes och få in sin ansökan i tid, och hans karriärsrådgivare Helena hjälpte honom med den komplettering som behövdes för att visa att han är behörig till att få ett kompletterande kollektivavtalat studiestöd från Trygghetsfonden TSL.

Nu väntar han på beslutet om omställningsstudiestöd från CSN, som påverkas av hur många som sökt. Det finns också en ny chans att söka på hösten. Utbildningen i sig kräver en separat ansökan, och Benny har sökt en tvåårig socialpedagogutbildning på högskolenivå på en folkhögskola i närområdet. Närheten underlättar familjelivet.

– Jag fick besked i början av juni att jag kom in på mitt förstahandsval! Det var jätteskönt att få veta. Jag kan bo kvar hemma, en kortare bussresa bara så är jag på plats. Det känns kanon! Jag hoppas på att få omställningsstudiestödet också men annars kommer jag att kunna söka vanligt studiemedel från CSN.

För Benny har de senaste tre månaderna varit en process med nya insikter och tack vare tankeställaren kring sin hälsa, stöttning från sin sambo och karriärvägledningen från Helena på Trygghetsfonden TSL ser han nu framåt mot nästa del i sitt arbetsliv.

– Det är lite svårt att förstå för det har gått så fort. Jag visste verkligen inte vad jag skulle göra och börjar om från noll. Det kommer att ta två år av studier men förhoppningsvis kommer jag nu att kunna vara yrkesverksam 18 år till. Jag är lite nervös inför skolstart och vet inte hur det kommer att gå, men inställningen är att ge hundra och göra mitt allra bästa.

Bennys råd till dig i liknande sits:

  • Våga ta klivet!
  • Även om det gått många år går det att göra något nytt.
  • Ta emot studie- och karriärvägledning från Trygghetsfonden TSL, det kan ge möjligheter du inte själv sett framför dig.

Läs fler berättelser

Jax231011x0117 1920X1332

Andra berättar

Patrik, 45, studerar för första gången sedan gymnasiet

2023 10 04 Niklas Kjellsson KS

Andra berättar

"Alla vinner på det!"

230926 Kristina Srzentic Studiest Web

Andra berättar

"Som ensamstående mamma är stödet avgörande"