Utökat omställningsstöd skapar optimism på arbetsmarknaden
I höstas utökades omställningsstödet från att ha omfattat endast heltidsanställda som sägs upp på grund av arbetsbrist till att även gälla för de som haft en tidsbegränsad anställning eller som sägs upp på grund av sjukdom. Mikael Andersson är ombudsman för IF Metall Sydvästra Skåne och kallar reformen ”historisk”.
- Omställningsstödet i sin tidigare form har bidragit till väldigt stor nytta. Att det nu utökats till att inkludera fler skapar en ytterligare dimension trygghet och optimism hos människor, säger Mikael Andersson.
Han var tidigare chef för LO-distriktet i Skåne och är sedan ett par år tillbaka ombudsman för IF Metall Sydvästra Skåne. Förbundet organiserar medlemmar främst verksamma inom verkstadsindustrin, och där har omställningsstödet, såväl i sin tidigare som nu utökade form, gjort stor skillnad.
I hans roll ingår att upplysa medlemmarna om möjligheten till att ta hjälp av Trygghetsfonden TSL:s omställningsstöd, förhandla med arbetsgivarna och hjälpa de som sägs upp att komma in i en omställningsprocess så snart som möjligt.
Omställningsstödet från Trygghetsfonden TSL är en del av LO:s och Svensk Näringslivs kollektivavtal. Stödet inkluderar bland annat jobbcoachning för att hitta ett nytt arbete men kan även innebära stöd till omskolning till ett nytt yrke.
Det var den första oktober förra året som omställningsstödet utökades, från att tidigare enbart ha omfattat de som sägs upp på grund av arbetsbrist till att även gälla de som får avsluta sin anställning på grund av sjukdom eller för att den varit tidsbegränsad.
- De som har en medicinsk problematik eller visstidsanställning har en osäker tillvaro redan från början. Att då få veta att det nu finns en möjlighet till stöd för omställning om man skulle bli tvungen att avsluta sin anställning bidrar till trygghet. Den här reformen av stödet är historisk, säger Mikael Andersson.
Omställningsprocessen avgörande för inställningen
Att snabbt komma in i en omställningsprocess kan bidra till en positiv mental inställning hos den som står inför att förlora sitt jobb, berättar Mikael Andersson.
- Det finns ingen som tycker att det är roligt att nås av beskedet om att behöva lämna arbetsplatsen, och att då med stöd av Trygghetsfonden TSL kunna erbjuda den här möjligheten är och har varit ovärderligt. Jag har sett människor gå från att tro att de aldrig ska få ett nytt jobb till att se det som en positiv nystart i livet att få möjlighet och hjälp med att skola om sig och starta något nytt. Att kunna skapa den här positiva mentala inställningen hos den som blir uppsagd är oerhört viktigt och i många fall avgörande för att få ut personen i arbete igen. Omställningsstödet skapar en optimism på arbetsmarknaden.
Omställningsstödet många gånger lösningen
Mikael Andersson berättar att samarbetet med Trygghetsfonden TSL har bidragit till att få arbetsgivare att acceptera att den som blivit varslad får påbörja sin omställningsprocess under uppsägningstiden, alltså redan innan anställningen upphört.
- Min önskan är att fler företag har kunskap om den här möjligheten. De större arbetsgivarna har det oftast, men inte alltid de mindre. Många tror att det kommer att kosta dem pengar, men det gör det ju inte.
Människor ska inte tvingas in i arbetslöshet i onödan, och här är den kompetensförstärkning som Trygghetsfonden TSL:s omställningsstöd bidrar till många gånger lösningen.