alt-text

Starta eget företag

Vill du bli din egen chef? Att starta eget är ett alternativ till anställning oavsett om du redan har ett jobb eller är uppsagd. Så här kommer du igång.

Så startar du eget företag 

  1. Fundera över varför du vill starta eget. Det är bra om du väljer att starta eget av lust och för att du tror på en idé och inte som en plan B för att du tror att du inte ska få något annat jobb. 
  2. Tänk igenom din affärsidé. Analysera omvärlden och potentiella konkurrenter. På vilket sätt är din affärsidé unik? Finns det kommersiella möjligheter för din affärsidé? Vad är de största hoten?   
  3. Skriv en affärsplan. Den ska beskriva verksamheten, dess mål och hur de ska uppnås. Här kan du skapa en affärsplan online. 
  4. Välj om du ska gå all in eller starta eget vid sidan av en anställning. Att smyga igång en verksamhet är ett bra sätt att testa både affärsidén om det passar dig att vara din egen.   
  5. Välj bolagsform. Ska du ha enskild firma, handelsbolag (om du startar med någon annan) eller aktiebolag? För samtliga bolagsformer betalar du en registreringsavgift. För aktiebolag krävs dessutom ett aktiekapital på 25 000 kronor.  
  6. Kolla upp fördelar och nackdelar med olika bolagsformer. Många börjar med en enskild firma som de omvandlar till aktiebolag när inkomsterna ökar. Du  hittar mer information i länkarna nedan och här.  
  7. Välj företagsnamn. Om du vill skydda ditt företagsnamn ska du registrera det hos Bolagsverket. Här finns information om att välja namn. På Verksamt.se  finns hjälp för att välja företagsnamn.  
  8. Registrera ditt bolag på Verksamt.se eller Bolagsverket. Enskild firma och handelsbolag kostar 1 100 kronor att registrera och ett aktiebolag 1 900 kronor.   
  9. Ansök om F/FA-skatt hos Skatteverket. När du för en godkänd F-skattsedel innebär det att du själv betalar in skatter och avgifter. Om du både är anställd och bedriver egen verksamhet får du en FA-skattsedel.   
  10. Anmäl dig samtidigt för att bli momsregistrerad hos Skatteverket. Företag med en omsättning på max 1 miljon kronor kan välja att betala moms en gång i  månaden, kvartalsvis eller en gång om året. 

Hitta mer information om att starta företag här:


Verksamt.se 

Här finns en stor mängd grundläggande information från Bolagsverket, Skatteverket, Tillväxtverket och Arbetsförmedlingen om att starta och driva företag. 

Bland annat om affärsidé, affärsplan, hur man ansöker om olika bolagsformer, registrerar bolag, F-skatt, skatter och avgifter. Def finns även checklistor, inspirationsartiklar och räkneverktyg för budget.   

Verksamt arrangerar kostnadsfria Starta företag-dagar. På grund av corona är det tillfälligt inställda. Så fort de kommer igång igen läggs datum upp sajten. 

I stället kan du gå Skatteverkets webbseminarium om att starta eget. Du anmäler dig här.

Här kan du ladda ner Verksamts Starta företag-broschyr. Den finns på svenska, engelska och lättläst svenska. 

Arbetsförmedlingen 

Starta eget-information finns här. 

Information om starta eget-stöd finns här. 

Företagande.se 

Är en medlemsdriven community för företagare och entreprenörer. Här finns kostnadsfri information om allt från hur man gör för att skriva en affärsplan till hur man sköter bokföring och marknadsföring.  

Vismaspecs 

Företaget säljer program för bokföring, fakturering och lönehantering med mera. På sajten finns bland annat information om att starta enskild firma, handelsbolag och aktiebolag samt en starta företag-checklista, en starta eget-kurs, tips om hur du skriver en affärsplan

Eget företag

Eget företag anordnar mässor om att starta eget, på grund av corona är de just nu inställda. På sajten finns bra, handfast information om hur man startar eget steg för steg.   

Nyföretagarcentrum

Nyföretagarcentrum finansieras av näringslivet, myndigheter och organisationer och har uppdrag att stimulera nyföretagande. Här kan den som vill starta företag få kostnadsfri rådgivning. 

På sajten finns också avgiftsbelagda e-kurser, till exempel på teman som skriva affärsplan, bygga varumärke och hitta lönsamma kunder samt en gratismall för att skriva affärsplan

Digitalakademin

Här får du tips på hur du kan marknadsföra ditt nya företag online. Digitalakademin är ett samarbete mellan Almi och Google som är kostnadsfritt för användaren.

Du kanske också är intresserad av

Framtidens Jobb

Hitta jobb

Håll utkik efter framtidens jobb

Glasögon och pennor i bokuppslag

Gå utbildning

Hitta rätt utbildning