alt-text

Lyckas på anställningsintervjun

Grattis, du har kommit vidare till anställningsintervju! Att vara nervös inget konstigt. Men om du förbereder dig ordentligt ökar chansen att göra succé.

Så här förbereder du dig

  1. Läs på om arbetsgivaren innan. Är du genuint intresserad och verkar påläst ger det ett bra intryck.  
  2. Anpassa klädseln efter arbetsplatsen. Hur du än klär dig, försök se hel, ren och välvårdad ut.  
  3. Kom i tid till intervjun. Att komma flåsande med andan i halsen ger både dåligt intryck och blir en dålig start på intervjun – även för dig.  
  4. Tänk på ditt kroppsspråk. Titta i ögonen. Är det fler som intervjuar, ha ögonkontakt med alla. Undvik att korsa armarna - det kan ge intryck av att du är i försvarsposition.  
  5. Blir du bjuden på kaffe, ta med dig kaffekoppen till disken. Det är ett enkelt sätt att inte verka nonchalant.  
  6. Öva på att svara på vanliga frågor som ”Varför är du intresserad av det här jobbet?”, ”Vad kan du tillföra?”, och ”Vad är dina styrkor respektive svagheter?” 
  7. Ta det lugnt. Våga tänka innan du svarar och glöm inte att andas mellan meningarna.  
  8. Försök att inte rabbla upp dina svar. Även om du har förberett dig så ska svaren ligga naturligt i munnen.  
  9. Tala aldrig illa om dina tidigare chefer eller arbetsgivare. Säg till exempel inte att du söker jobb för att du vantrivs på ditt nuvarande arbete eller att din chef är dum. Utan lyft hellre fram att det inte fanns så många utvecklingsmöjligheter för dig på ditt nuvarande jobb.  
  10. Ställ frågor du också! Förbered några frågor om arbetsplatsen och arbetsuppgifterna till intervjun. Det visar att du är intresserad och engagerad.  

Öva på din hisspresentation! 

En hisspresentation är en kort säljande presentation av dig själv som tar ungefär så lång tid som en hissfärd. Den kallas också hisspitch. Mer information om hur du lyckas med din hisspresentation hittar du här.

Telefon- och videointervju 

Anställningsintervjun görs idag i många former, inte minst den första intervjun i rekryteringsprocessen. Det kan  göras på telefon eller på video, till exempel via Skype eller Facetime. Om du blir intervjuad hemma, se till att tekniken funkar och att du kan vara ostörd. Även inför videosamtalet gäller det att se proper ut och att det inte är stökigt bakom dig.

Vill du veta mer? Här är länkar till mer information och inspiration till hur du lyckas på anställningsintervjun:  

Du kanske också är intresserad av

Kvinna skriver på block (1)

Söka jobb

Så skriver du cv

Glad kvinna med truck på lager

Anställningsbar

Håll dig anställningsbar

Bli En Minglare (1)

Hitta jobb

Bli en minglare