alt-text

Leta jobb på sociala medier

Facebook, Instagram och Linkedin är guldgruvor både för att hitta lediga jobb men också för att marknadsföra sig själv.

Facebook

Många lediga jobb läggs upp i olika Facebookgrupper. Det finns grupper för olika yrken och branscher men också grupper med geografisk indelning. Där lägger arbetsgivare, rekryteringsföretag och privatpersoner upp platsannonser. Vissa grupper drivs av rekryteringsföretag. 

Några exempel: 
Jobb inom Bygg- och anläggningsbranschen, Jobbtips inom ideell sektor och Kockjobb. 
Lediga jobb i Eskilstuna kommun, Lediga jobb i Östergötland och Jobb i Stockholm. 

Hitta lediga jobb 
Surfa runt på Facebook, sök på ditt eget yrke eller din bransch och platsen där du bor. Testa olika sök varianter som Lediga jobb i xx, Nytt jobb i xx, Jobbtips inom etc. 

Här är länk till en samlingssida för Facebookgrupper där det annonseras ut lediga jobb. 

Gå med i jobbsökargrupp 
Det finns också grupper för jobbsökande, till exempel: 
Vi som söker jobb i Gävleborg, Vi som söker jobb i Växjö/Kronoberg, och Håltagare/Rivare som söker jobb. 

Skriv ett inlägg 
I jobbsökargrupperna men även i ett inlägg på din egen Facebooksida kan du lägga upp ett kort och sakligt inlägg om dig själv. Presentera dig, din bakgrund och vad du söker arbete som. Skriv kort och sakligt. Ha alltid bild i dina inlägg, då är det större chans att folk läser. Använd en bild på dig själv eller på något som symboliserar ditt jobb. 

Här är ett exempel på vad du kan skriva:   
”Jag letar nytt jobb inom butik. Om du vet någon som vill anställa, skicka gärna mitt cv (länka till cv-t). Tack!” 

Använd också hashtagg #butiksjobb 

Se över sekretess 
Vill du begränsa vilka som kan se ditt inlägg, använda Facebookfunktionen Vänlistor. Klicka på Vänlistor under Utforska till vänster om nyhetsflödet. Där kan du välja vem som kan se vilka av dina Facebookuppdateringar.  

Spara lediga jobb
Du kan spara alla länkar till lediga jobb genom att trycka på de tre små punkterna längst uppe till höger i ett inlägg och sedan klicka Spara länk. 

Länksamlingen i mobil du i menyn längst ner till vänster under Sparat och på desktop i spalten till vänster på startsidan under Sparat.    

Instagram   

Även på Instagram går det att hitta lediga jobb inom olika yrken och branscher eller på olika geografiska platser.  

Antingen i olika konton som Lediga jobb i Stockholm eller med hashtaggar som #ledigajobb, #jobbtips, #ledigatjanster, #ledigajobbgöteborg, 
#hittajobb, #butikspersonal eller #ekonomiassistentsökes.  

Använd sökfunktionen för att hitta konton som är relevanta för dig. Sök på ditt yrke, din bransch eller platsen där du bor. Testa olika sökvarianter som Lediga jobb i xx, Nytt jobb i xx, Jobbtips inom branschnamn eller regelrätta jobbtitlar som Ekonomiassistent.   

Gör ett eget inlägg 
Gör en egen jobbefterlysning på ditt Instagramkonto. Använd en bild på dig själv eller på något som symboliserar ditt jobb. Gör ett inlägg där du presenterar dig, din bakgrund och vad du söker arbete som. Skriv kort och sakligt. Använd så många relevanta hashtaggar som möjligt för att sprida inlägget. Maxgränsen är 30 hashtaggar.

Linkedin 

Linkedin kan beskrivas som Facebook för yrkeslivet. Plattformen kan felaktigt uppfattas som ett forum enbart för personer tjänstemannayrken. Det finns många jobb på Linkedin även inom LO-yrken. 

Här är ett litet urval av de jobb som annonseras ut på Linkedin: Svetsare, lokalvårdare, butikspersonal, bussförare, socialpedagog, lagerpersonal och CNC-operatör. Använd Linkedins sökfunktion för att leta jobb som är relevanta för dig.   

Sök efter lediga jobb 
Det är inte lika vanligt som på Facebook men även på Linkedin finns det grupper och konton där man kan hitta lediga tjänster, till exempel Livsmedelsjobb.se, Bygg fastighetsjobb, Transportlogistikjobb.se. Använd sökfunktionen för att hitta jobb inom ditt yrke eller bransch.   

Följ företag eller personer 
Ett annat sätt att hitta lediga tjänster på Linkedin är att följa företag där man vill arbeta eller att skapa Linkedinkontakt med personer som arbetar på företag man är intresserad av. 

Skapa kontakt 
Klicka på Skapa kontakt när du vill lägga till en person till ditt nätverk på Linkedin. Om du inte känner personen, skriv alltid kort meddelande, presentera dig själv kort och förklara varför du skickar förfrågan. Då ökar chansen att personen tackar ja. 

Gör ett inlägg 
Berätta för ditt Linkedinnätverk att du är öppen för nya möjligheter. Gör ett inlägg där du presenterar dig, din bakgrund och vad du söker arbete som. Skriv kort och sakligt. 

Använda hashtaggar 
Även på Linkedin kan du använda hashtaggar, det vill säga ett nyckelord med hashtaggsymbolen # framför. Det gör ditt inlägg sökbart. Klicka på Lägg till hashtagg. Max 2–3 relevanta hashtaggar rekommenderas. 

Avisera kontakter eller inte 
Du kan själv välja om du vill att dina kontakter ska aviseras när du gör ett inlägg. Gå in under Du i huvudmenyn på startsidan, välj sedan Sekretess och inställningar scrolla ner till Hur andra ser din aktivitet på Linkedin. Under Dela jobbförändringar, utbildningsuppdateringar och årsdagar från profilen kan du välja om ditt nätverk ska aviseras eller inte om uppdateringar.   

Visa profilbesök eller inte 
Under Sekretess och inställningar och därefter Hur andra ser din aktivitet på Linkedin kan du välja om andra medlemmar kan se Namn och rubrik när du besöker deras profil. Om du vill besöka profiler anonym väljer du Privat läge. Men då kan du inte heller se vem som besökt din profil. 

Berätta för rekryterare att du letar jobb 
Under Sekretess och inställningar och därefter Inställningar för jobbansökningar och sedan Låt rekryterare veta att du är öppen för nya möjligheter kan du välja denna funktion. Endast rekryterar kan se detta. 

Spara länkar till lediga jobb 
Du kan spara alla länkar till lediga jobb genom att trycka på de tre små punkterna längst uppe till höger i inlägget och sedan klicka på Spara. 

Länksamlingen hittar du i mobilen under Visa profil och sedan Sparat och på desktop i spalten till vänster på startsidan under Sparat.     

Vill du du veta mer? Här är fler tips på hur du marknadsför dig på sociala medier: 

  •  13 tips på hur du lyckas med Linkedin
  • En matig sida om hur du optimerar din närvaro på Linkedin. 
  • Fler tips på hur du hittar jobb med sociala medier. 

Se upp med sociala medier! 

Se över hur du framstår när arbetsgivare eller rekryterare kollar upp dig. Fundera över om du vill ha en öppen eller sluten profil på Facebook eller Instagram. På Facebook kan du välja hur mycket av din profil som ska synas. Låt huvudfoto, utbildning och yrke vara synligt för alla. 

Har du en öppen profil? Se till profilbilden är skarp och visar din bästa sida. Undvik solglasögon. Se över och städa bland dina inlägg. Även om de flesta människor går på fest någon gång då och då så är gamla partybilder dålig marknadsföring. 

Under Inställningar för tidslinje och taggning kan du bland annat välja vilka som kan göra inlägg på din tidslinje och granska inlägg som du taggas i. 

Du kanske också är intresserad av

Inventera Ditt Nätverk

Hitta jobb

Inventera ditt nätverk

Starta Eget Hero Omslagsbild

Starta eget

Starta eget företag