Inventera ditt nätverk

Första tanken är kanske att du inte har något nätverk. Men det har du. I princip alla människor du har gått i skolan, studerat, jobbat, tränat eller bott granne med ingår i ditt nätverk. Plus alla dem du för tillfället träffar. I ditt nätverk ingår både professionella och privata kontakter, även släktingar.

Håll igång nätverket 

Gör en inventering av ditt nätverk och vilka som skulle kunna hjälpa dig till ett nytt jobb. Tänk i flera led. Din granne kanske till exempel känner någon som arbetar på din drömarbetsplats. 

Nu när du har insett att du har ett nätverk är nästa steg att hålla liv i det. Skicka ett meddelande, föreslå en lunch eller fika. Det kan kännas lite obekvämt. Men se det från den andra sidan. Det är väl bra trevligt om en före detta kollega eller studiekamrat hör av sig eller föreslår att ni ska träffas. 

Var öppen inför nätverket 

Våga berätta att du letar efter nya möjligheter. Det är lätt att tro att folk är tankeläsare men det är de inte. Genom att berätta att du letar efter nytt jobb så sår du ett frö hos omgivningen. Det är kanske då grannen inser att hen har en kontakt på din drömarbetsplats.   

Nätverka på lång sikt 

Om du inte redan gör det, så är tipset att börja nätverka nu. Helst ska du börja nätverka innan du letar nytt jobb. Att nätverka är en långsiktig verksamhet. Plötsligt kan en gammal kontakt visa sig vara värdefull.   

Var generös 

Se nätverkandet som ett sätt att även hjälpa andra. Kan du till exempel koppla ihop två personer som skulle ha nytta av att känna varandra. Eller kan du bjuda på dina kunskaper? I det långa loppet lönar sig ett generöst förhållningssätt. 

Vidga ditt nätverk 

Se alla nya sammanhang, både privata och professionella, som ett sätt att vidga ditt nätverk. Adda människor på Linkedin eller Facebook. Föreslå en lunch eller fika om det visar sig att ni har verkar har mycket gemensamt. Var inte blyg. De flesta upplever det som smickrande att bli tillfrågade.   

Sök upp nya sammanhang (det här känns ju som ett lite tjänstemannaaktigt tips, men kan ju ändå gälla vissa i LO-kollektivet) 

Leta upp nya sammanhang både i verkligheten och i den virtuella världen. Leta upp träffar, föreläsningar och event i din egen bransch eller ditt yrkesområde. Gå med i yrkes- eller branschspecifika grupper på Linkedin eller Facebook, presentera dig själv där och var aktiv med att lika, dela och diskutera.  

Vill du veta mer? Här är länkar till mer information och inspiration om att nätverka:   

Du kanske också är intresserad av

Framtidens Jobb

Hitta jobb

Håll utkik efter framtidens jobb

Kvinna skriver på block (1)

Söka jobb

Så skriver du cv