alt-text

Byta yrke - så gör du

Det finns många skäl att byta jobb eller till och med yrke. Du kan ha blivit av med jobbet, börjat märka att arbetstillfällena i din bransch minskar, vill avancera på det arbete du redan har eller så är du bara sugen på att göra något nytt. Oavsett anledning – här är några matnyttiga tips för dig som vill yrkesväxla.

Byt jobb på jobbet 

Ibland finns det chans att göra något nytt på det jobb man redan har. Ta ett samtal med din chef om vad det finns för möjligheter på din arbetsplats. Kan du få nya arbetsuppgifter eller byta avdelning? På vilket sätt behöver du bättra på dina kunskaper för att få andra arbetsuppgifter?  

Bygg på din kompetens 

Om du har lång erfarenhet i ett yrke kan du dra nytta av det. Fundera över hur du kan utnyttja eller bygga på din kompetens för att arbeta i en annan roll, ett annat yrke eller i en annan bransch. 

Har du till exempel arbetat i ett serviceyrke inom handel eller resenäring? Då är du sannolikt van att arbeta med människor. Fundera då över om du kan arbeta med människor på något annat sätt till exempel inom vård, omsorg eller skola.   

Välj en YH-utbildning 

Yrkeshögskolans utbildningar ger i de flesta fall jobb direkt. De får bara startas om det finns ett behov på arbetsmarknaden. Dessutom ingår längre praktikperioder. De här faktorerna gör att chanserna att få jobb är goda. Utbildningen är oftast 1,5-2 år lång. 

Gå en kurs 

Vägen till nytt jobb kan också gå genom en kortare utbildning, som en kvällskurs- eller distansutbildning eller deltidsstudier. Du kan också kolla med din arbetsgivare om det finns möjlighet att gå en utbildning på arbetstid. 

Ta tjänstledigt 

Om du har en anställning och vill vidareutbilda dig så har du rätt att vara tjänstledig. Förutsättningen är att du har varit anställd hos samma arbetsgivare i sex månader eller sammanlagt minst 12 månader de senaste två åren. 

Det finns ingen lagstadgad rätt att ta tjänstledigt för att prova på ett annat jobb. Men många arbetsgivare brukar bevilja tjänstledighet för detta upp till sex månader. Det kan vara en chans att prova på ett nytt jobb. 

 

Från flyg till sjukvård – på tre dagar

Nästan alla SAS medarbetare blev permitterade i mars. Kort tid därefter började Sophiahemmet i Stockholm snabbutbilda kabinpersonal för att de skulle kunna hjälpa i sjukvården under coronakrisen. Omkring 300 personer utbildades i en första omgång. De började en kurs på måndagen och på torsdagen var de i nytt arbete. Kabinpersonalens vana att ta hand om människor och att de redan hade första hjälpen-kunskaper underlättade snabbvägen in i en ny bransch. 

Många vill byta yrke

80 procent av alla personer mellan 36 och 65 år funderar någon gång på att byta yrke. Det handlar inte om något utbrett missnöje med det nuvarande jobbet.  

Tre av fyra trivs i sitt nuvarande yrke och två av tre trivs hos sin nuvarande arbetsgivare. 

Källa: Rapporten ”Mitt i livet” av SKR och Sobona (2019) 

Du kanske också är intresserad av

Glad kvinna med truck på lager

Anställningsbar

Håll dig anställningsbar

Starta Eget Hero Omslagsbild

Starta eget

Starta eget företag