alt-text

Undvek utvisning tack vare fast jobb

Efter fyra år i Sverige hotades Artak Hayrapetyan av utvisning till Armenien. För att kunna stanna behövde han hitta en tillsvidareanställning och tack vare omställningsstödet från Trygghetsfonden TSL lyckades han få just detta i precis rätt tid för att undvika utvisningen.

Artak Hayrapetyan kom till Sverige från Armenien 2016 tillsammans med familjen, som består av fru och två barn. Skälet till att han lämnade landet var att han varit politiskt aktiv och på grund av detta sattes i fängelse ett antal gånger. Därför tyckte han att det var för riskabelt att stanna i Armenien.

När familjen kom till Sverige var det först till Migrationsverkets mottagningsenhet i Nolby, och sedan fick man ett boende i Fagersta. Härifrån försökte Artak hitta jobb och det blev framför allt olika bygg- och anläggningsjobb i Stockholmstrakten.

– Det var olika timanställningar där jag jobbade med takarbeten och anläggningsarbeten, egentligen alla typer av byggjobb. Det var inga speciellt bra anställningsförhållanden och det var också jobbigt att pendla fram och tillbaka till Stockholm, säger Artak.

Vikariat på stålverket i Fagersta

Efter ett tag lyckades Artak hitta ett vikariat på stålverket i Fagersta där han trivdes bättre.

– Jag tyckte jobbet var bra och det var skönt att slippa pendlingen. Och arbetsledningen var väldigt nöjda med hur jag skötte mig, säger han.

Men när Coronapandemin bröt ut fick Artak problem. Vikariatet på stålverket kunde inte förlängas och samtidigt fick han besked om att han riskerade att bli utvisad till Armenien om han inte kunde hitta en tillsvidareanställning.

En sådan möjlighet öppnade sig eftersom Artak kände till ett anläggningsföretag – Schaktmiljö – i Järfälla utanför Stockholm, som var redo att erbjuda tillsvidareanställning. Men det fanns en hake: jobbet krävde att han hade yrkesförarbevis för grävmaskin.

Egen jobbcoach och utbildningsinsats

Lyckligtvis tillhörde Artak de anställda på Fagersta som hade rätt till omställningsstöd från Trygghetsfonden TSL och fick en personlig jobbcoach, Anette Svens från Onesto. Inom ramen för omställningsstödet kunde Artak ta del av en utbildningsinsats för att kunna ta yrkesförarbeviset för grävmaskin.

Samtidigt började det bli ont om tid och riskerna med att bli utvisad till Armenien blev inte direkt mindre av det krig som bröt ut i september med grannlandet Azerbajdzjan och som handlade om området Nagorno-Karabakh. Det hela löste sig dock i tid.

– Jag kunde lämna in en kopia av anställningskontraktet 29:e oktober vilket bara var ett par dagar innan utvisningsbeslut skulle börja gälla. Självklart är jag väldig glad att jag inte behövde bli utvisad till ett land i en krigssituation och jag är jättetacksam för all hjälp som jag fått av Anette och Onesto, hon har varit fantastiskt hjälpsam och trevlig, säger Artak.

Han ser nu ljust på sin och familjens framtid i Sverige.

– Jag har ett jobb som jag trivs med hos en bra arbetsgivare och jag tjänar nu ungefär 5 000 kronor mer per månad än jag gjort tidigare. Och min fru har precis fått sin utbildning från Armenien godkänd i Sverige så jag tror att det kommer att gå bra för oss i framtiden, säger Artak Hayrapetyan.

Fler berättelser

Maria Lundin

Andra berättar

Maria såg uppsägningen som en möjlighet

Alireza

Andra berättar

Efter 17 år var det en chock

Magnus

Andra berättar

Magnus fick möjlighet att förverkliga drömmen