alt-text

Alla krafter gick samman för att stötta Northvolts medarbetare

Alla krafter samlades på rekordkort tid för att trygga framtiden för de anställda i samband med Northvolts stora varsel i september 2024: arbetsgivare, fackliga representanter, lokalsamhälle, Arbetsförmedlingen och omställningsorganisationer. Trygghetsfonden TSL mottog sin enskilt största ansökan om omställningsstöd någonsin.

När batteritillverkaren Northvolt mot slutet av sommaren 2024 hamnade i en situation med sinande finansiering blev läget till sist akut. Den 23 september tvingades företaget varsla 1 600 anställda i Sverige.

Värst drabbad var verksamheten i Skellefteå. Där berördes nära tusen personer, varav runt 800 i batterifabriken. Många är utlandsfödda som har kommit hit på arbetstillstånd för att skapa en ny framtid för sin familj.

– Det var extremt tungt under några veckor. Många anställda var besvikna och ledsna och det var såklart jobbigast för dem som flyttat hit med familj och barn, säger Johan Larsson, ombudsman på IF Metall i Norra Västerbotten.

Tillsammans med representanter på Northvolts HR-avdelning, var Johan Larsson en av nyckelpersonerna i processen att stötta de berörda.

Aktörerna mobiliserade snabbt för att hitta lösningar

Mitt i allt det allvarliga mobiliserade alla aktörer snabbt för att tillsammans göra det bästa av situationen.

– Jag är väldigt stolt över alla de initiativ vi har gjort tillsammans. Alla steppade upp och var kreativa, säger Julia Glasfors, Director Talent Acquisition & Employer Branding på Northvolt.

I samband med varslen tog företagsledning och fack kontakt med Trygghetsfonden TSL som på så sätt tidigt kom med i processen. Redan när de berörda yrkesarbetarna på Northvolt fick sitt uppsägningsbesked kunde Trygghetsfonden TSL:s rådgivare därför vara på plats i batterifabriken och berätta om vad organisationen kunde hjälpa till med.

Samtidigt tog IF Metall in extrapersonal till sin barack på fabriksområdet och öppnade upp dörrarna för medlemmarna.

– Vi har hjälpt till med allt från frågor om arbetstillstånd, försäkringar och a-kassa till att bara finnas där som samtalsstöd. De som har jobbat i vår barack har verkligen gjort ett fantastiskt jobb, säger Johan.

Både han och Julia uppskattar starkt det stöd som Trygghetsfonden TSL har bidragit med under hela processen.

– Vi har fått ett oerhört stöd av Trygghetsfonden TSL och blev mycket imponerade av deras handlingskraft och förmåga att snabbt skala upp sin organisation, säger Julia.

Intensivt jobb för de arbetssökande

Även Arbetsförmedlingen och Skellefteå kommun gick in helhjärtat. Under hösten anordnades fyra ”Meet & Match”-evenemang tillsammans med Northvolt och Trygghetsfonden TSL. Där fick de arbetssökande möjlighet att möta stora och mindre arbetsgivare från hela landet.

I skrivande stund (årsskiftet 2024/2025) är Northvolt inne i en rekonstruktion samtidigt som det jobbas intensivt i omställningsprojektet. För alla parter är det en kamp mot klockan. Många av de arbetssökande är i Sverige med arbetstillstånd som snart löper ut och det gäller att hitta ett nytt jobb innan den dörren stängs.

Trygghetsfonden TSL:s omställningsrådgivare har genomfört individuella kartläggningssamtal med de anställda vid batterifabriken som uppfyller villkoren för omställningsstödet, berättar Carin Edholm, regional leveranschef på Trygghetsfonden TSL i norr och den som ansvarar för insatserna för de Northvoltanställda i Skellefteå.

De som varit intresserade har sedan fått fortsatt stöd i sitt jobbsökande av Trygghetsfonden TSL:s jobbcoacher.

– Just nu jobbar vi med de anställda kring deras CV och med att stärka deras matchbarhet för jobb och yrken hos andra företag, lokalt och i andra delar av Sverige. Vissa kan få möjlighet att gå korta utbildningar för att stärka sina chanser, säger hon och tillägger att några tidigare Northvoltanställda redan har hittat ett nytt jobb.

Runt 40 procent av de cirka 800 berörda kommer från ett land utanför EU och har jobbat för kort tid för att kunna ta del av omställningsstödet enligt reglerna i avtalet. För att stötta dem driver Skellefteå Kommun projektet ”Matchning på arbetsmarknaden – en pilotinsats för framtidens arbetskraft”. Även Northvolt försöker hjälpa den gruppen på olika sätt.

– Under hösten fick vi bland annat hjälp av vår partner som tillhandahåller en rekryteringsplattform för jobb i norr, som fram till årsskiftet öppnade upp sin plattform för att underlätta möjligheten för arbetsgivare att hitta våra tidigare anställda, säger Julia.

Stark arbetsmarknad i Norr ger hopp

Även om situationen kan vara svår för många av de utlandsfödda som inte hunnit lära sig svenska tillräckligt som krävs på många arbetsplatser finns det några tydliga faktorer som ger hopp. Arbetsmarknaden i norra Sverige är fortsatt stark, inte minst genom de gröna industrietableringar som nu är på gång. 

– Kompetensförsörjning och arbetskraft behövs i alla branscher i Norrland. Och kompetenserna som Northvoltmedarbetarna har är efterfrågade, säger Carin Edholm.

Även Julia Glasfors och Johan Larsson framhåller de Northvoltanställdas kompetens:

– Vår rekryteringsstrategi har alltid varit att hitta de bästa talangerna, oavsett var i världen de kommer ifrån. Detta har resulterat i en otrolig kompetens med erfarenheter från världens alla hörn, säger Julia.

– Min bild är att det finns ett stort behov av kompetens här i Norrland. Vi har ett underskott på arbetare och Northvolts medarbetare borde vara attraktiva att anställa med tanke på att de ofta har bra utbildning i bagaget och dessutom fått utbildning på Northvolt, säger Johan.

Bästa tipsen vid stora omställningar

  • Som arbetsgivare – gör det så enkelt som möjligt för andra arbetsgivare att hitta era berörda medarbetare. I vårt fall kunde vi använda en rekryteringsplattform för jobb i norr som öppnade sin matchning för våra anställda, tipsar Julia Glasfors på Northvolt.
  • Som arbetsgivare – kontakta Trygghetsfonden TSL så tidigt som möjligt, helst redan i samband med varsel, säger Carin Edholm på Trygghetsfonden TSL.
  • Som anställd – försök bidra till att företaget har en plan för att ta hand om sina anställda, även för dåliga tider. Det är särskilt viktigt för nystartade företag som växer snabbt, menar Johan Larsson på IF Metall.

(På huvudbilden syns Julia Glasfors och Johan Larsson.)