alt-text

Nytt jobb på två veckor tack vare bra stöd

Pandemin tog Dario Vuraics jobb på bilrekonden. Då han inte bott i Sverige länge hade han inte ett större kontaktnät. Men med omställningsstöd från Trygghetsfonden TSL tog det bara två veckor att hitta nytt jobb.

Så här i efterhand tycker Dario Vuraic i Borås att det faktum att han förlorade jobbet blev bland det bästa som hänt honom. – Jag stannade på mitt gamla jobb längre än jag egentligen ville. Det betydde mycket att få stöd av Trygghetsfonden TSL för att komma vidare. Jag trodde det skulle vara svårt att få jobb när jag helst pratar engelska. Nu vet jag att det inte stämmer, säger Dario.


När han kom till Sverige från Kroatien för drygt tre år sedan var det kalla vintrar och gott om jobb som lockade. Målet var att fortsätta arbeta som elektriker när svenska myndigheter godkänt hans utbildningsintyg. Under tiden jobbade han på en bilrekond i sin nya hemstad Borås. – Jag är van att jobba hårt på min familjs företag i Kroatien. Jobbet på bilrekonden var viktigt för att hitta en bostad och för alla kontakter med myndigheter och företag. Som nyanländ är det mycket som ska ordnas, från svenskt personnummer till att öppna ett bankkonto. Allt blir enklare om du är anställd.


Pandemin förändrade allt

Dario trivdes bra med att ta hand om kundernas bilar och dagarna flög förbi. Så kom pandemin och allt förändrades på kort tid. Bilrekonden förlorade kunder och Dario förlorade jobbet. – Genom deras omställningsstödet från Trygghetsfonden TSL fick jag kontakt med jobbcoachen Johan Lindström på Lernia Borås. Johan peppade mig när jag tog kontakt med olika arbetsgivare. Han berättade för dem att jag var en bra och duktig person som man kan lita på, och det betydde mycket för mig. Utan min jobbcoach vet jag inte om det gått så fort som det gjorde att hitta nytt jobb.

Med jobbcoachens stöd tog det bara två veckor innan blev Dario anställd på Speed Group, som är ett bemannings- och logistikföretag. Han minns hur nervös han var inför intervjun med Liza Karlsson på Speed Group, och hur glad han blev när hon ringde och sa att jobbet var hans.


Flera bra alternativ för framtiden

Dario arbetar nu på Speed Group i Borås och trivs jättebra. Han började som montör och fick snabbt mer komplexa uppgifter. Darios dröm är att arbeta som elektriker även i Sverige. För att komma dit behövs några fler yrkeskurser.  När han och hans fru kom till Sverige var de inställda på att det kan ta tre till fem år att känna sig hemma. Drygt tre år senare har Dario ett bra jobb, hans fru tar snart sin svenska gymnasieexamen, båda har lärt sig svenska och de har precis flyttat till en större lägenhet. Framtiden ser ljus ut för Dario Vuraic och hans familj.

 

Dario Vuraics 3 tips för att hitta nytt jobb

  1. Vänta inte på drömjobbet. Ta ett jobb som är OK, gör ditt bästa och sök dig vidare när det är dags. Det kan låta hårt men ingen hittar jobb i tv-soffan.
  2. Titta på dina betyg. Är det något som saknas för att ta nästa steg? Kolla vad Arbetsförmedlingen eller din nuvarande arbetsgivare kan erbjuda.
  3. Ge inte upp. Du kommer hitta rätt om du fortsätter försök.

Fler berättelser

Andra Berättar Patrik Andersson

Andra berättar

Från processoperatör till HR-koordinator

Ing Mari IMG 3856 1920X1332 (002)

Andra berättar

Fick tillsvidareanställning som 63-åring

Byggarbetsplats

Andra berättar

Undvek utvisning tack vare fast jobb