alt-text

Bytte bana för att hålla fram till pensionen

Sofia Dahlqvist, 43 år, studerar till medicinsk sekreterare i Falun.

Vilken utbildning har du sökt studiestöd för?
– Jag har jobbat inom produktion i olika roller hela mitt liv och trivts jättebra. Men det är slitsamt för kroppen och för att hålla ända fram till pensionen kände jag att det var läge att byta bana. Som medicinsk sekreterare får jag vara en del av vården, vilket känns väldigt givande. Jag sökte utbildningen på vinst eller förlust, och när jag kom in var den första känslan glädje. Då förstod jag att det var rätt för mig.

Dina tankar om framtiden?
–  Mitt mål är att jobba på någon mottagning på sjukhuset här i Falun efter examen. Jag har redan haft en LIA-period (”Lärande i arbete”, en typ av praktik) på akuten och det var så spännande. Medicinsk sekreterare känns som ett tryggt val – utbildningen är endast två år, 90 procent får jobb direkt och dessutom väntas många pensionsavgångar framöver.

– Det jag inte hade räknat med är hur mycket annat positivt som skulle komma med utbildningen. Jag tycker det är så spännande att få lära mig nya saker och träffa nya människor. Det är en helt ny värld som öppnat sig – jag känner mig som en ny människa!

Hur upplevde du kontakten med Trygghetsfonden TSL?
– Jag fick hjälp direkt med både ansökan och annat som var viktigt att tänka på. Jag är jättenöjd med den hjälp jag fått och så glad att möjligheten till studiestöd finns. Vilken bonus för oss som vill byta bana mitt i livet!

Läs fler berättelser

2023 10 04 Niklas Kjellsson KS

Andra berättar

"Alla vinner på det!"

230926 Kristina Srzentic Studiest Web

Andra berättar

"Som ensamstående mamma är stödet avgörande"

Jax231011x0117 1920X1332

Andra berättar

Patrik, 45, studerar för första gången sedan gymnasiet