Samarbete med Trygghetsfonden TSL nyckel till framgång

Ett tätt samarbete mellan omställningsföretagen och Trygghetsfonden TSL ökar chanserna för den som blir uppsagd att få ett nytt jobb. Det anser Micael Holmgren, jobbcoach på Startkraft – det omställningsföretag som kopplades in när Enics lade ner verksamheten i Malmö.

Startkraft var på plats på Enics så snart som varslet hade lagts i juni 2017.

- Många uppsagda var förtvivlade och undrade om de någonsin skulle kunna få ett jobb igen. Vi försökte göra allt för att ingjuta mod i dem säger jobbcoachen Micael Holmgren, bland annat genom att genomföra ett antal olika informationsträffar tillsammans med Arbetsförmedlingen och IF Metalls a-kassa.

Fem jobbcoacher på plats
Det skulle dröja tills våren 2018 innan Startkrafts arbete tog fart igen på allvar eftersom företaget valde att vänta med uppsägningarna. Regelbundna möten genomfördes med alla uppsagda kollektivanställda som då var kvar. Micael och ytterligare fyra jobbcoacher befann sig på Enics fem dagar i veckan.

- Vi märkte en stor skillnad från året innan. De vi pratade med var motiverade och ville komma vidare. Den vanligaste frågan de ställde var ”hur hittar jag ett nytt jobb?”, säger Micael.

Vid de första mötena under våren, låg fokus på att skriva och uppdatera CV och personliga brev. Efter det hjälpte vi till med att matcha deltagarnas kompetens mot den efterfrågan som fanns på arbetsmarknaden.

Speedintervjuer med rekryterare
- Vi kontaktade andra elektronikföretag i regionen och samarbetade med en hel del lokala bemanningsföretag, allt för att hjälpa våra deltagare till ett nytt jobb, säger Micael.

I oktober deltog 35 personer vid en rekryteringsdag där ett par lokala bemanningsföretag presenterade sin verksamhet. Där fick de uppsagda möjlighet genom en speed-intervju att träffa rekryterare och söka arbete direkt på plats.

Startkraft har också hjälpt alla som velat med att lägga in sig på Startkraft Online, en webbsida som matchar individer mot jobbannonser.

Nära dialog med TSL
Deltagarna har också erbjudits utbildningar inom bland annat kvalitetssystem för läkemedelstillverkning (så kallad GMP). Micael Holmgren är mycket positiv till samarbetet med Trygghetsfonden TSL:s utbildningsavdelning.

- Det har funkat jättebra. Vi har haft en nära dialog sedan första början. Förutom GMP har vi samarbetat när det gäller utbildningar för truck- och traversförare och inom heta arbeten.

Han gläds också över att så många från Enics i dag har nya jobb, framför allt montörs- eller lagerjobb.

- Arbetsmarknaden här i Malmö ser bra ut på det området. Bemanningsföretagen letar med ljus och lykta efter erfaren personal.

Senast ändrad: 2018-12-06