alt-text

Idag behöver även arbetare ett bra CV

Omställningsstödet från Trygghetsfonden TSL som erbjuder uppsagda medarbetare nytt jobb är enligt ombudsmannen Ola Sjösten guld värt. – Det bästa är att du får stödet direkt när du har blivit uppsagd, inte när du är arbetslös. Har du ett jobb är det lättare att söka jobb, säger han.

Fackförbundet IF Metalls medlemmar är bland de som berörs mest av konjunkturens svängningar. Ombudsmannen Ola Sjösten, IF Metall Stockholms län, har stöttat många nyligen uppsagda och informerat om möjligheten med omställningsstödet. Enligt honom är det en stor förändring att plötsligt behöva sälja sig själv.

– Då behöver man lite utbildning. Omställningsstödet ger hjälp att få ihop ett cv, ansökningsbrev, intervjuträning och råd om hur man ska uppföra sig på intervjun, säger han. Och påpekar att det inte längre är som förr. Då kunde en uppsagd metallare knacka på dörren hos grannindustrin och få ett nytt jobb direkt. – Historiskt sett har man som arbetare inte behövt ha underlag på vad man har gjort tidigare. Det är inte alltid så lätt att få ihop ett CV, säger Ola Sjösten.

Den kris det innebär att bli uppsagd möter han ofta. Många frågar sig: ”Vad är det för fel på mig?” och ”Varför blev just jag uppsagd?” Men då betonar Ola Sjösten att arbetsbrist inte har med den enskilda personen att göra. Och förklarar fördelarna med att få hjälp att söka medan man fortfarande har ett jobb.

– Så många som 80 procent av personerna som har omställningsstöd får jobb inom sex månader och även när man har ett jobb har man glädje av att kunna sälja sig själv. Dessutom, har man väl gjort ett CV så har man nytta av det resten av sitt yrkesliv. Det är bara att fylla på, säger han.

Under många år upphandlade IF Metall omställningsföretag, de företag som leder utbildningarna. Detta tog mycket tid och kraft. Sedan Trygghetsfonden TSL för fem år började sköta det kan Ola Sjösten och hans kolleger fokusera på att informera och anmäla berörda till stödet.

– Nu har vi en omställningsrådgivare på Trygghetsfonden TSL som träffar några av ombudsmännen var sjätte månad och då får vi en rapport på alla våra ärenden. Vi går även igenom läget i våra branscher, ger varandra information och pratar om saker som kan förbättras. Det upplägget uppskattar vi väldigt mycket.

Han lyfter också fram möjligheterna till kompetensutveckling inom yrken där det är brist på arbetskraft. Trygghetsfonden TSL driver ”Kompetens för konkurrenskraft för företag och individer”- ett projekt som finansieras via Europeiska Socialfonden, ESF.

– Det är väldigt bra att våra medlemmar kan få kostnadsfri kompetensutveckling och att arbetsgivarna får anställda med rätt kompetens.

Andra berättar

Martin Karlsson

Andra berättar

Martin brinner för livslångt lärande

Mikael Willman 1920X1332

Andra berättar

Handels ombudsman: – En stor trygghet vid uppsägningar

Tarik

Andra berättar

Klubbordföranden som nästan glömde bort sig själv