alt-text

Kocken Patrik: Valideringen öppnar en dörr till framtiden

Under tuffa pandemimånader med nedstängning, permittering och få gäster passade den mångårige kocken Patrik Rugolo på att ta ett aktivt kliv i sin karriär. Tack vare projektet Kompetens för konkurrenskraft genomgick han en validering av sina yrkeskunskaper som kock.

Första jobbet, som pizzabagare, fick Patrik redan som 17-åring i mormor och morfars restaurang i Hälsingland. Sedan jobbade han många år som kock i Rom, innan han slutligen slog ned bopålarna med familjen i Mölndal 2011. Hittills har det blivit 32 år som kock, men utan någon formell utbildning. 

Sedan ett par år jobbar han på en liten italiensk restaurang och vinbar i Göteborg som heter Enoteca Sassi. Och det var där, under vintern 2021, som möjligheten att validera sina yrkeskunskaper dök upp.

Insåg snabbt att det var positivt

Det var en ansträngande tid för restaurangen när man var tvungen att permittera personal och bara Patrik och ägaren Primo Pellegrino kunde jobba, dessutom bara deltid.

Men då fick Primo idén att Patrik skulle passa på att validera sina kockkunskaper via de möjligheter som finns genom projektet Kompetens för konkurrenskraft som drivs av Trygghetsfonden TSL.

– Jag visste inte vad det var men insåg snabbt att det skulle vara positivt för mig, berättar Patrik.

Validering är en bedömning och kartläggning av en persons faktiska kunskaper där man visar upp sina kunskaper praktiskt och därmed får ner sin kompetens på papper. Processen utförs av godkända certifierade yrkesbedömare.

Väldigt professionellt skött

I Patriks fall var det UHR, hotell och restaurangbranschens gemensamma yrkesråd, som ansvarade för valideringen. Genom UHR utbildning validerade Patrik på en arbetsplats tre

dagar i veckan under sex veckor bredvid kökschefen på vinrestaurangen Wine Mechanics, också den i Göteborg. 

– Det var en bra period och allt var väldigt professionellt skött, säger han. 

Även om valideringen inte är en utbildning, säger Patrik att han lärde sig flera nya saker. Han blev också inspirerad till att fräscha upp en del rutiner som kanske hade försvunnit på vägen under hans långa kockliv.

Öppnar möjlighet för gesällbrev

Ett annat positivt resultat med valideringen är att han nådde kocktitel genom valideringen och nu kan ta ut sitt gesällbrev. Gesällbrevet är det högsta beviset på hantverksskicklighet inom yrket. Den som har validerats utan behov av kompletteringar kan ta ut ett sådant.

– Jag tänker använda gesällbrevet som en del av min framtidsplanering när jag kanske inte orkar jobba som kock längre. Då är min plan är att lära ut mina kunskaper till nya generationer av kockar.

Patriks tips till andra som liksom honom har jobbat länge i kockyrket och saknar formella betyg, är att se möjligheten med att validera sina kompetenser.

– Passa på och validera er! Man sätter sig i en klart bättre position när man får sina kunskaper bekräftade.

Läs mer

Validering

Validering - vad är det?