När drömmen om en ny karriär blir sann

Anders Rydahl, ombudsman för Handels i Sundsvall, minns fortfarande hur glad han blev när han såg den tidigare lagerarbetaren göra ny karriär i ett restaurangkök. Efter en kockutbildning hade han nu fått fast jobb på restaurangen där de träffades.

Anders Rydahl önskar att fler kan göra allvar av sina drömmar efter en uppsägning, men har också full förståelse att inte alla orkar. Att gå från en trygg tillvaro till en osäker framtid är för många väldigt pressande. Där fyller Trygghetsfonden TSL en viktig roll i att ge uppsagda personer förutsättningar att kunna yrkesväxla.

Anders berättar att han träffade mannen i samband med ett omställningsprojekt med Trygghetsfonden TSL. Mannen som jobbade på ett lager när han blev uppsagd, berättade tidigt efter uppsägningen om att han drömde om att bli kock. När Anders några år senare sitter på en lunchrestaurang hör han plötsligt någon ropa hans namn. Det var den tidigare lagerarbetaren.

- Han såg verkligen ut som om han hamnat på rätt plats i livet, säger Anders.

Positivt att Trygghetsfonden tar större ansvar

Att nu Trygghetsfonden satsar mer resurser på att erbjuda utbildning och tar ett större ansvar för hela omställningsprocessen är bra. Han lyfter särskilt fram kvalitetssäkringen av de 35 utvalda omställningsföretagen som positivt.

- Förut kunde kvaliteten variera på de företag som anlitades. Det kunde vara frustrerande både för den uppsagde och för oss fackrepresentanter, säger han.

Viktigt med snabb process

Just nu företräder Anders Rydahl tolv medlemmar som varslats om uppsägning. Facket och arbetsgivaren har ansökt om omställningsstöd från TSL för samtliga. Hittills har medlemmarna bland annat fått hjälp med samtalsstöd, att skriva CV samt annan vägledning.

- Det viktiga är att processen kommer igång snabbt. För många av våra medlemmar kan det vara aktuellt att läsa upp betyg på Komvux eller folkhögskola. Eller att söka sig till andra yrken. Det finns arbetsgivare som skriker efter folk.

Mer utbildning efterlyses

Även om Anders tycker att det är bra att TSL nu erbjuder utbildningsinsatser till uppsagda som bedöms ha behov av det skulle han gärna se ännu mer resurser för detta.

- För en person som vill karriärväxla på allvar och skaffa sig en ny utbildning räcker inte kortare utbildningar på max 15 dagar, säger han.

Men tillägger också att han känner till problematiken med reglerna kring A-kassan som inte tillåter längre utbildningsinsatser. Det är något för våra politiker att titta närmare på avslutar han.    

 

Senast ändrad: 2019-01-14