Så funkar det

Steg 1: En första kontakt

När du blir uppsagd på grund av arbetsbrist ansöker din arbetsgivare eller fackliga representant om omställningsstöd för dig. Om du blir uppsagd på grund av sjukdom eller har avslutat en tidsbegränsad anställning kan du även ansöka själv. Vi kontaktar sedan dig för att boka in ett första samtal. Då får du träffa en omställningsrådgivare från Trygghetsfonden TSL som berättar hur vi kan hjälpa dig till ett nytt jobb.

Du behöver inte förbereda dig inför detta samtal utan omställningsrådgivaren berättar om omställningsstödet och hur arbetsmarknaden ser ut. Tillsammans pratar ni om dina förutsättningar och bästa vägen för dig till ett nytt jobb, att börja studera eller starta eget företag. I samband med det första samtalet kan du tacka ja till att fortsätta få omställningsstödet, men du behöver inte bestämma dig direkt.

Du kan välja mellan att träffa oss på plats eller digitalt i ett videosamtal. I vår guide kan du läsa om hur du gör för att ansluta till videosamtal i Zoom via dator eller mobiltelefon. 

Guide för att ansluta till videosamtal i Zoom
How to join a videocall in Zoom (English version)

Steg 2: Du får en personlig jobbcoach

Nästa steg i omställningsstödet är att du får en personlig jobbcoach. Jobbcoachen kan hjälpa dig att hitta och ansöka om lediga jobb, ge råd inför en anställningsintervju eller stöd i kontakt med myndigheter. Om det behövs kan du och jobbcoachen söka en utbildning eller validering som ökar din matchning mot vad som efterfrågas på arbetsmarknaden. Om du funderar på att starta eget kan du även få rådgivning kring det.

Detta kan du få hjälp med:

  • Jobbcoachning
  • CV och jobbansökan
  • Utbildning och validering
  • Hjälp med myndighetskontakter

Jobbcoachen kan också informera dig om andra system i samhället som du behöver känna till när du blivit uppsagd. Exempel på sådant är: Avgångsbidrag, A-kassa, Arbetsförmedlingen, kommunala lärcentra, CSN, Försäkringskassan samt den statliga lönegarantin vid konkurser.

Förstärkt stöd

Om du sägs upp på grund av arbetsbrist eller sjukdom – eller om din tidsbegränsade anställning har löpt ut, och du har särskilda behov till följd av sjukdom, kan du ha rätt till förstärkt stöd. Det handlar om ett hälsoanpassat omställningsstöd med specialistkompetens för att du ska kunna få ett nytt jobb utifrån din arbetsförmåga. Det förstärkta stödet kan till exempel bestå av mer omfattande och intensiv rådgivning och vägledning, eller extra stöd i kontakten med myndigheter.

Lycka till!

Med omställningsstödet får du hjälp med att söka jobb, men du behöver också ta eget ansvar i ditt jobbsökande. Din jobbcoach kan komma med råd, dela med sig av sin erfarenhet och hjälpa dig att se möjligheter som du inte tänkt på själv. 

Vårt mål är att du som tar del av omställningsstödet ska få ett nytt jobb så fort som möjligt. Vi rekommenderar därför att du kommer i gång att söka jobb redan under din uppsägning.

Vi hjälper i genomsnitt 15 000 personer per år till ett nytt och oftast mer kvalificerat jobb.

10

Andra berättar om omställningsstödet

TSL Sara Eriksson Srgb DSC09979 1920X658

Andra berättar

Truckkortet blev lyftet för Sara

Nusret 9529 1920X1332

Andra berättar

Nusret fick nytt jobb – redan under uppsägningen

Peter H 1 1920X658

Andra berättar

50 år och nära att ge upp – men Peter fick nytt jobb