"Utan hjälp skulle jag känt mig ensam och osäker"

Robert Dahl (1)

Att bli varslad om uppsägning från tryckeriet fick Robert Dahl att längta efter en framtid i en ny bransch. ”Jag är glad varenda morgon jag vaknar och tänker på mitt jobb”, säger Robert som i dag jobbar inom kriminalvården.

För många kommer ett varsel om uppsägning som en chock som orsakar kaos i livet. Men det finns dem som upplever det helt annorlunda. Robert Dahl i Mölnlycke är ett exempel på det senare. Efter många år inom den grafiska branschen blev han hösten 2017 varslad från Göteborgstryckeriet.

- Jag hade länge känt att jag gärna ville prova på något nytt. Hela mitt liv har jag jobbat med maskiner trots att jag egentligen är en väldigt social person som trivs bäst i samarbete med andra människor, säger Robert Dahl, som förutom yrkeserfarenhet har varit fotbollstränare i mer än trettio år.

Tryggt med en coach

Innan Robert blev varslad från tryckeriet fick han veta att han via Trygghetsfonden TSL skulle tilldelas en jobbcoach från ABF Jobb.

­­- Det kändes väldigt tryggt. Skulle jag ha blivit arbetslös utan att veta att det fanns att hjälp att få skulle jag ha känt mig ensam och osäker. Jag har varit med om flera konkurser i mitt yrkesliv och vet hur tungt det kan vara att komma vidare.

Utkik efter nya jobb

Coachen Anja Delmefors hjälpte Robert att uppdatera sitt cv och tillsammans höll de utkik efter nya jobb och ganska snart erbjöds Robert en tjänst på Swedavia.  Där stannade han i fyra månader och efter det fick han jobb inom kriminalvården. Anställningen började med en tre månader lång utbildning.

I dag jobbar Robert inom transportenheten. I hans arbetsuppgifter ingår bland annat att lämna och hämta personer på häkten i Göteborg, men ibland kan det bli längre körningar till rättegångar och förhandlingar. I januari 2019 blev Robert tillsvidareanställd.

Vill stanna länge

- Jag har verkligen längtat efter att få jobba inom en helt ny bransch. Kriminalvården är jättespännande och om jag själv får bestämma vill jag vara kvar här tills pensionen, säger 55-årige Robert och skrattar.

Om du ska ge ett råd till någon som också blivit uppsagd, vilket skulle det vara?

- Se det som en chans till något nytt och bra. Livet är för kort för att gå omkring och vara bitter. 

Fler berättelser

Zoran

Andra berättar

Jag hade turen att få träffa den bästa coachen i världen

Roger Smedenfeldt

Andra berättar

Rogers nyfikenhet ledde till nytt jobb i ny bransch

Nadja

Andra berättar

Coachens stöd blev Nadjas räddning