alt-text

Uppsägningen blev till en knuff i rätt riktning

Pelle Grunditz hade fast anställning och trivdes med sitt jobb på Rustas lager i Nässjö. Då kom kallduschen – lagret skulle flyttas och Pelle blev uppsagd. Föga anade han då att det skulle bli en knuff i rätt riktning mot att starta eget.

Pelle Grunditz är 36 år och bor utanför Jönköping. I dag är han sedan lite mer än två år framgångsrik tatuerare som egenföretagare och har många stamkunder, men vägen dit var inte självklar. Hans resa började när hans trygga tillvaro på Rustas lager i Nässjö försvann. 

— Jag hamnade där för många år sedan för att jag hade truckkort och behövde ett jobb. Det var smidigt och bekvämt, jag trivdes och engagerade mig i facket, berättar Pelle.

Fick nystart i arbetslivet

När de anställda fick beskedet om att lagret skulle flytta var det i god tid innan Rusta skulle lägga ner Nässjö-avdelningen, så Pelle började då fundera på vad han egentligen ville göra. Det var då idén föddes om att starta eget och satsa på en karriär som tatuerare, något han tidigare bara gjort utöver sitt heltidsjobb.

— Jag ställde mig frågan ”vad vill jag egentligen göra?”. Då jag redan hade ett intresse för tatueringar och för att måla så kändes det som en intressant väg. Jag besökte en tatueringsstudio i Nässjö som heter Roos Tattoo och han som drev den sa att jag kunde flytta in. 

Ett viktigt bollplank

Att starta eget innebär många utmaningar och frågor. Genom Trygghetsfonden TSL kom Pelle i kontakt med coachen Johan Sträng på Curonova. Från att ha inte vetat något alls om att driva företag, stod Pelle snart redo och starkt rustad.

— Johan kunde ofta ge mig svar på mina funderingar och om han inte kunde hänvisade han mig alltid till någon annan att få råd av. 

Nu har Pelle varit egenföretagare och tatuerare i över två år och hans liv är helt annorlunda jämfört med tidigare. 

”Var ärlig mot sig själv”

— Jag vet att det låter lite konstigt men att bli uppsagd kan också vara en chans att ta nästa steg i livet. Det är lätt att bli deprimerad och osäker, men det finns en väg framåt för att kunna börja om i arbetslivet, säger Pelle.

 Det råd han vill ge till andra som hamnar i samma situation är att vara ärlig mot sig själv, inte vara rädd för att fråga andra och att sätta upp ett mål.

- Och se till att ta hjälp av TSL, du behöver inte lösa allt själv, det viktiga är att du hittar din väg.

Fler berättelser

Pelle.Wetterfors

Andra berättar

Coachen fick Pelle att våga tro på sig själv

Fatha

Andra berättar

Efter chocken – från elektronikmontör till tolk